Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

prohlídka South Crofty mine a Wheal Jane

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "prohlídka South Crofty mine a Wheal Jane"— Transkript prezentace:

1 prohlídka South Crofty mine a Wheal Jane
Lucie Bisová Marková 5th working meeting of the Czech stakeholders in the project, Prague September

2 South Crofty mine & Wheal Jane Group
Státní báňská správa - Český báňský úřad - Obvodní báňské úřady - nerostné bohatství ve vlastnictví České republiky představují vyhrazené nerosty vymezené zákonem č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon) - z pohledu státní báňské správy ložiska vyhrazených nerostů v existujících dobývacích prostorech musí být využívány hospodárně. Podle horního zákona se tím rozumí dobývání, úprava a zušlechťování vydobytých nerostů za těchto daných zásad: a) vydobýt zásoby výhradních ložisek včetně průvodních nerostů co nejúplněji s co nejmenšími ztrátami a znečištěním; dobývání zaměřené výhradně na bohaté části ložiska není dovoleno, b) řádně využít vydobyté nerosty při jejich úpravě a zušlechťování prováděných v souvislosti s jejich dobýváním, c) vhodně ukládat průvodní nerosty současně dobývané, avšak dočasně nevyužívané a vést jejich evidenci, d) vhodným způsobem ukládat skrývkové hmoty a hlušiny a podle možnosti je účelně využívat. - Ukončení dobývání v některých případech neznamená vytěžení všech zásob vyhrazeného nerostu v daném dobývacím prostoru, ale ukončení činnosti ze strany báňské organizace zejména z ekonomických důvodů. Poté jsou v některých případech u ložisek vyhrazených nerostů odepisovány zbývající zásoby (např. cihlářská surovina, jíly), avšak v nezanedbatelné výši.

3 South Crofty mine Cínový důl uzavřený v roce 1998 po dlouhém období nízkých cen v obci Pool a Camborne, v Central Mining District of Cornwall v oblasti se cín těžil už 2300 let před n.l., v South Crofty od pol. 16.st. vlastník licencí - společnost Strongbow Exploration Inc. (Kanada) Nyní probíhá příprava obnovy těžby cínu Společnost získala všechna povolení Plán těžby na 8 let, s výhledem na cca 20 – 30 let (i více; důlní licence do 2071) Důl je zatopený vodou a probíhá technické řešení čerpání vody a jejího čištění Povolení zahrnuje 1490 ha a 26 dříve produktivních dolů, v současnosti použitelné jsou 4 šachty a 300 metrový komín

4

5 South Crofty mine V regionu je perfektně rozvinutá infrastruktura - výroba, doprava, lidské zdroje včetně vzdělání v souvisejících oborech. Těžba cínu (a mědi) byla součástí života regionu odpradávna. Více informací:

6 Wheal Jane Group Areál prochází neustálým vývojem:
uzavřený cínový a niklový důl v areálu Wheal Jane Group slouží jako ukázka dobré praxe ve využití rozlehlých lokalit po těžbě. Těžba byla ukončena v roce 1991 Úprava rudy (ze South Crofty) probíhala až do roku 1998 Od r dlouhodobá strategie sanace, rekultivace a rozvoje Wheal Jane Areál prochází neustálým vývojem: Demolice budov sloužících k úpravě rudy -> fotovoltaická elektrárna část areálu je chráněná - množství zvířat, chráněného ptactva kancelářské budovy pro výzkumné, poradenské a další firmy nejen z oboru těžby (např.laboratoře, dílna) parkoviště skládka stavebních odpadů s recyklací zemědělská půda sklady k pronájmu, aj.

7

8 Wheal Jane Group V areálu je zaměstnáno cca 150 lidí
V budoucnu by zde měl vzniknout Earth Science Park business cluster Více informací:

9 Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "prohlídka South Crofty mine a Wheal Jane"

Podobné prezentace


Reklamy Google