Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Primářka Nemocnice sv. Alžběty Praha

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Primářka Nemocnice sv. Alžběty Praha"— Transkript prezentace:

1 Primářka Nemocnice sv. Alžběty Praha
KONFERENCE “ŽLUTÝ LIST” | Česká republika, Praha, Klecany, Topolová 748, | 4. dubna 2019 Inovace pro demenci v podunajském regionu. INDEED Project Co nám může odhalit laboratorní vyšetření u pacientů s kognitivní poruchou? MUDr. Areta Elischer Primářka Nemocnice sv. Alžběty Praha Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

2 KONFERENCE “ŽLUTÝ LIST”
| Česká republika, Praha, Klecany, Topolová 748, | 4. dubna 2019 Inovace pro demenci v podunajském regionu. INDEED Project Tajemství několika „D“ Delirium – Deprese - Deplece – D vitamín Demence Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

3 Laboratorní vyšetření
KONFERENCE “ŽLUTÝ LIST” | Česká republika, Praha, Klecany, Topolová 748, | 4. dubna 2019 Inovace pro demenci v podunajském regionu. INDEED Project Laboratorní vyšetření 1. k vyloučení jiných nemocí, které mohou způsobit poškození kognitivních fcí 2. k vyloučení faktorů způsobující zhoršení diagnostikované MKP a demence Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

4 KONFERENCE “ŽLUTÝ LIST”
| Česká republika, Praha, Klecany, Topolová 748, | 4. dubna 2019 Inovace pro demenci v podunajském regionu. INDEED Project Delirium Jde o přechodnou poruchu kvality vědomí nepřímo popisovanou již Hippokratem ve 4. století př.n.l. za pomoci termínů phrenitis (porucha vědomí spojená s horečkou nebo traumatem hlavy provázená neklidem) a lethargos (porucha vědomí se somnolencí a pasivitou). Hippokratés věřil, že tyto dva stavy mohou přecházet jeden do druhého, že mají náhlý začátek a jsou spojeny s poruchou pozornosti i kognitivních funkcí Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

5 KONFERENCE “ŽLUTÝ LIST”
| Česká republika, Praha, Klecany, Topolová 748, | 4. dubna 2019 Inovace pro demenci v podunajském regionu. INDEED Project Prevalence deliria je u populace pacientů v běžné nemocniční péči 14 – 24 % s incidencí až k 60 %, zvlášť u starších pacientů a klientů pečovatelských zařízení Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

6 (Parsons, Wiener-Kronish, 2013, s. 514)
KONFERENCE “ŽLUTÝ LIST” | Česká republika, Praha, Klecany, Topolová 748, | 4. dubna 2019 Inovace pro demenci v podunajském regionu. INDEED Project D E L I R I U M (Drugs, Electrolyte and physiologic abnormalities, Lack of drugs, Infections, Reduced sensory input, Intracranial problems, Urinary retention, Myocardial problems) (Parsons, Wiener-Kronish, 2013, s. 514) Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

7 Deprese i Deplece Vitamín B12 Kyselina listová Malnutrice TSH Ionty
KONFERENCE “ŽLUTÝ LIST” | Česká republika, Praha, Klecany, Topolová 748, | 4. dubna 2019 Inovace pro demenci v podunajském regionu. INDEED Project Deprese i Deplece Vitamín B12 Kyselina listová Malnutrice TSH Ionty Vitamín D Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

8 KONFERENCE “ŽLUTÝ LIST”
| Česká republika, Praha, Klecany, Topolová 748, | 4. dubna 2019 Inovace pro demenci v podunajském regionu. INDEED Project Vitamín B12 a kyselina listová patří mezi vitamíny skupiny B, které jsou nezbytné pro tvorbu červených krvinek, reparaci buněk a tkání, syntézu DNA. Deficit vitamínu B12 a nebo kyseliny listové je stav, kdy je v organismu chronický nedostatek jednoho nebo obou těchto vitamínů. Jelikož dospělý člověk má v těle, resp. játrech zásoby vitamínu B12 na 3 až 5 let a kyseliny listové na několik měsíců, deficit vitamínů se může projevit až po měsících nebo letech. Nedostatek jak vitamínu B12, tak kyseliny listové vede k rozvoji makrocytární anémie. Tvoří se menší množství větších červených krvinek (erytrocytů) a tím dochází ke snížení přenosové kapacity krve pro kyslík. Anémie může vyvolávat příznaky jako je slabost, závratě, dušnost. Deficit vitamínu B12 může vést ke vzniku neuropatie (poruchy nervů), která se projevuje brněním, necitlivostí v oblasti rukou a nohou. Dále může vyvolat různé duševní změny, od stavů zmatenosti a podrážděnosti až po těžkou demenci. Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

9 senzomotorické rychlosti.
KONFERENCE “ŽLUTÝ LIST” | Česká republika, Praha, Klecany, Topolová 748, | 4. dubna 2019 Inovace pro demenci v podunajském regionu. INDEED Project Bylo publikováno několik studií, které prokázaly jeho účinnost při předcházení poklesu kognitivních funkcí. Např. Durga a spolupracovníci prokázali, že 3leté podávání 800 mikrogramů kyseliny listové početné skupině osob starších 50 let vedlo k signifikantně lepší funkci paměti, zpracování informací a senzomotorické rychlosti. ( Jiří Raboch, Kognitivní funkce, stárnutí a stravovací návyky , Česká a Slovenská psychiatrie, č, ) Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

10 Epidemie nedostatku vitamínu D3
KONFERENCE “ŽLUTÝ LIST” | Česká republika, Praha, Klecany, Topolová 748, | 4. dubna 2019 Inovace pro demenci v podunajském regionu. INDEED Project Epidemie nedostatku vitamínu D3 ???? astma, bipolární porucha, cystická fibróza, dyslexie, leukémie, chronická únava, ekzém, lupénka, autismus, ateroskleróza, migrény, nespavost, neplodnost, roztroušená skleróza, schizofrenie, záněty, obezita, kardiovaskulární poruchy demence Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

11 Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)
KONFERENCE “ŽLUTÝ LIST” | Česká republika, Praha, Klecany, Topolová 748, | 4. dubna 2019 Inovace pro demenci v podunajském regionu. INDEED Project Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

12 Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)
KONFERENCE “ŽLUTÝ LIST” | Česká republika, Praha, Klecany, Topolová 748, | 4. dubna 2019 Inovace pro demenci v podunajském regionu. INDEED Project Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

13 KONFERENCE “ŽLUTÝ LIST”
| Česká republika, Praha, Klecany, Topolová 748, | 4. dubna 2019 Inovace pro demenci v podunajském regionu. INDEED Project Za normálních okolností se vitamín D tvoří v kůži působením slunečního záření z provitamínu 7-dehydrocholesterolu,. Fotony ultrafialového záření štěpí B jádro 7‑dehydrocholesterolu za vzniku cholekalciferolu, tedy vitamínu D3. Tuto schopnost výroby vitamínu v kůži si osvojili suchozemští obratlovci přibližně před 300 milióny let, kdy se přesunuli z oceánu, který byl bohatý na vápník Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

14 Syntéza působením slunečního záření
KONFERENCE “ŽLUTÝ LIST” | Česká republika, Praha, Klecany, Topolová 748, | 4. dubna 2019 Inovace pro demenci v podunajském regionu. INDEED Project Syntéza působením slunečního záření 80 % denní potřeby Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

15 KONFERENCE “ŽLUTÝ LIST”
| Česká republika, Praha, Klecany, Topolová 748, | 4. dubna 2019 Inovace pro demenci v podunajském regionu. INDEED Project UVB záření, které vytváří vitamín D na kůži, neprochází skrze mraky a někdy neproniká ani skrze ozónovou vrstvu. Pokud je Slunce nízko, jeho paprsky dopadají k Zemi pod úhlem menším než 47°, UVB záření se odráží od ozónové vrstvy a téměř vůbec k nám neproniká. Můžeme se celým tělem vystavit na slunce, opálit se (UVA záření), ale nezískáme žádný vitamín D. Proto je ranní nebo večerní opalování pro zisk vitamínu D naprosto zbytečné. V létě, kolem 21.6, je mezi 10 a 16 hodinou dostatek UVB záření. Ale od se slunce začíná obracet k jihu Test na získání vitamínu D. Tužku přiložíme kolmo k zemskému povrchu. Pokud je stín tužky mnohem kratší, než její výška, UVB záření k nám proniká Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

16 KONFERENCE “ŽLUTÝ LIST”
| Česká republika, Praha, Klecany, Topolová 748, | 4. dubna 2019 Inovace pro demenci v podunajském regionu. INDEED Project V potravinách se cholekalciferol nachází v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku , houbách a mléce. Z potravin můžeme získat malé množství vitamínu D. Tresčí játra obsahují 5000 IU D3 v jedné konzervě. V jedné kávové lžičce (5g) rybího tuku se nachází 1250 IU D3. V mléce, mléčných výrobcích a vejcích se nachází malé množství vitamínu D, protože skot a slepice jsou většinou chované v uzavřených prostorách, nemají přístup ke slunečnímu záření a sami trpí nedostatkem vitamínu Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

17 losos 624 IU ve 100g, sardinky 440 IU ve 100g tuňák 236 IU ve 100g
KONFERENCE “ŽLUTÝ LIST” | Česká republika, Praha, Klecany, Topolová 748, | 4. dubna 2019 Inovace pro demenci v podunajském regionu. INDEED Project losos 624 IU ve 100g, sardinky 440 IU ve 100g tuňák 236 IU ve 100g vejce 52 IU ve 100g, sýr 20 IU ve 100g Houby kupované: nejvíce Jidášovo ucho a Shitake Ve slaném nálevu 0 vitamínu D Houby lesní i pěstované mají obdobný obsah vit. D Vystavit houby UV záření ( na 3,5 hod) Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

18 Výzkum na 58 pacientech v letech 2008 -2014
KONFERENCE “ŽLUTÝ LIST” | Česká republika, Praha, Klecany, Topolová 748, | 4. dubna 2019 Inovace pro demenci v podunajském regionu. INDEED Project Memantin + Vitamin D Cognitive changes under memantine according to vitamin D status in Alzheimer patients: An exposed/unexposed cohort pilot study Author links open overlay panelPaulineLemireaAntoineBrangierbMelindaBeaudenonbGuillaume T.DuvalbCedricAnnweiler Výzkum na 58 pacientech v letech Memantin je symptomatická léčba, která částečně zabraňuje kognitivnímu poklesu u Alzheimerovy choroby (AD). Neuroprotektivní účinky memantinu a vitaminu D se mohou navzájem potencovat s přínosy pro kognici Cílem této pilotní studie bylo zjistit kognitivní změny u pacientů s AD užívajících memantin podle přítomnosti nebo absenci vitaminu D Závěrem lze říci, že Memantin a současné podávání vit. D může zabránit poklesu kognitivních funkcí, což vede k tomu, aby pacienti s AD měli režim kombinující memantin a vitamin D. Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

19 KONFERENCE “ŽLUTÝ LIST”
| Česká republika, Praha, Klecany, Topolová 748, | 4. dubna 2019 Inovace pro demenci v podunajském regionu. INDEED Project Vitamin D, cognition, and dementia A systematic review and meta-analysis Cynthia Balion, Lauren E. Griffith, Lisa Strifler, Matthew Henderson, Christopher Patterson, George Heckman, David J. Llewellyn, Parminder Raina First published September 24, 2012, DOI: Bylo zahrnuto třicet sedm studií; 8 obsahovalo údaje umožňující porovnání průměrných skóre Mini-Mental State Examination (MMSE) mezi účastníky s vitaminem D <50 nmol / s těmi s hodnotami ≥ 50 nmol / Mezi studiemi byla signifikantní heterogenita, ale byl prokázán celkový pozitivní účinek na vyšší hladinu vitaminu D (1,2, 95% interval spolehlivosti [CI] 0,5 až 1,9; I2 = 0,65; p = 0,002). Tyto výsledky naznačují, že nižší koncentrace vitaminu D jsou spojeny s horší kognitivní funkcí a vyšším rizikem AD. Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

20 KONFERENCE “ŽLUTÝ LIST”
| Česká republika, Praha, Klecany, Topolová 748, | 4. dubna 2019 Inovace pro demenci v podunajském regionu. INDEED Project Děkuji za pozornost Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)


Stáhnout ppt "Primářka Nemocnice sv. Alžběty Praha"

Podobné prezentace


Reklamy Google