Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN VÝŽIVOVÉ HODNOTY NA OBALU
KRISTINA JÜNGLINGOVÁ
2
BALENÍ POTRAVIN
3
OBAL = Ochranný povlak, materiál na předmětech
- Jeden z prostředků prodloužení údržnosti potravin Obr 2 Obr 1
4
PROSTŘEDEK KOMUNIKAČNÍ VYTVOŘENÍ RACIONÁLNÍ MANIPULAČNÍ JEDNOTKY
VÝZNAM A FUNKCE OBALU PROSTŘEDEK KOMUNIKAČNÍ VYTVOŘENÍ RACIONÁLNÍ MANIPULAČNÍ JEDNOTKY OCHRANA Před chemickými, fyzikálními nebo biologickými vlivy Zajišťuje hygienické nároky během výroby, skladování a distribuce Přeprava přizpůsobená hmotností, tvarem i konstrukcí Zdroj informací pro spotřebitele Estetika Uplatnění výrobku na trhu
5
OBALOVÉ PROSTŘEDKY KOVY TKANINY DŘEVO Obr 4 Obr 5 Obr 3
6
OBALOVÉ PROSTŘEDKY PLAST SKLO PAPÍR Obr 7 Obr 8 Obr 6
7
OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN
8
LEGISLATIVA Zákon o potravinách č. 110/97Sb. Nařízení 1169/2011/ES
Platné od 12/2011, využívá se od 12/2014 Výživové hodnoty od 12/2016 Mleté maso od 2014 Nařízení 1169/2011/ES Potraviny balené výrobcem Potraviny balené v prodejně Potraviny nebalené
9
OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN Označování potravin patří k prioritám evropského potravinového práva Údaje na obalech mají poskytovat informace spotřebiteli Informace nesmí být zavádějící Obr 9 Klamavé zboží
10
ÚDAJE NA OBALECH Důraz na:
Složení, které může být škodlivé pro zdraví, určité skupiny spotřebitelů Trvanlivost, uchovávání a bezpečné použití Dopad na zdraví, včetně rizik a důsledků vyplývajících ze škodlivé a nebezpečné konzumace určité potraviny Informace o výživových vlastnostech, umožňující spotřebitelům, včetně spotřebitelů se zvláštními požadavky na výživu, provádět informovaný výběr potraviny
11
ÚDAJE NA OBALECH Obr 10 Etiketa jogurtu Výživové hodnoty
Obr 11 Etiketa limonády Alergeny Trvanlivost Škodlivá látka Zdravotní rizika
12
OZNAČOVÁNÍ BALENÝCH POTRAVIN
Obr 12 Etiketa jogurtu Vnější obal Viditelné Čitelné Nesmazatelné Neodstranitelné Nezakryté Český jazyk(kromě obchodního názvu) Nesmí uvádět v omyl U potravin živočišného původu – Identifikační značka zdravotní nezávadnosti Obr 13 Identifikační značka
13
POVINNÉ ÚDAJE Podle nařízení 1169/2011/EU mezi povinné údaje na obalech řadíme: Název potraviny Seznam složek Uvedení každé látky způsobující alergie nebo nesnášenlivost, která byla použita při výrobě nebo přípravě potraviny a je v konečném výrobku stále přítomna, byť v pozměněné podobě Množství určitých složek nebo skupin složek (v případě jejich zdůraznění) Čisté množství potraviny Datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti Zvláštní podmínky uchovávání nebo podmínky použití
14
POVINNÉ ÚDAJE Podle nařízení 1169/2011/EU mezi povinné údaje na obalech řadíme: Jméno nebo obchodní název a adresu PPP (Provozovatel Potravinářského Podniku), který je za potraviny odpovědný Zemi původu nebo místo původu ve vyjmenovaných případech Návod k použití v případě potraviny, kterou by bez tohoto návodu bylo obtížné odpovídajícím způsobem použít U nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 % objemových skutečný obsah alkoholu v procentech objemových Výživové údaje Třída jakosti (jen ve stanovených případech).
15
Obr 14 Polotučné mléko Tesco
NÁZEV
16
Obr 15 Polotučné mléko Tesco
Výživové údaje Identifikační značka o zdravotní nezávadnosti
17
Obr 16 Polotučné mléko Tesco
Seznam složek,skladování, trvanlivost, Země výroby, prodávající Množství
18
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE
19
LEGISLATIVA Od roku 2016 POVINNÉ uvádění VÝŽIVOVÝCH HODNOT na všech potravinách Povinné údaje – na 100 g nebo 100 ml Výživová hodnota se stanoví rozborem nebo výpočtem na základně složení nebo z literárních údajů Energetická hodnota se stanoví výpočtem z přepočítávacích koeficientů(na 1 g). Výživová hodnota se udává jako PRŮMĚRNÁ HODNOTA
20
LEGISLATIVA Obr 17 – Tabulka povinných vyživovacích údajů
21
LEGISLATIVA Dle definice v příloze nařízení 1169/2011/EU:
TUKY – lipidy, fosfolipidy NASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY- mastné kyseliny bez dvojné vazby SACHARIDY-všechny metabolizovány sacharidy, včetně polyalkoholů CUKRY-monosacharidy a disacharidy, výjimka polysacharidy POLYALKOHOLY-alkoholy s více než dvě OH-skupiny BÍLKOVINY-obsah bílkovin podle N x 6,25 SŮL-obsah soli podle Na x 2,5
22
DOPLŇUJICÍ INFORMACE K výživovým hodnotám lze doplnit další údaje dalších živin: MONONENASYCENÉ MK POLYNENASYCENÉ MK POLYALKOHOLY ŠKROB VLÁKNINA VITAMINY nebo MINERÁLNÍ ALKOHOLY !!nesmí se uvádět CHOLESTEROL a TRANS-NENASYCENÉ MK!! Obr 18– Tabulka povinných a doplňujicích vyživovacích údajů
23
JAK JE NA OBALE OZNAČÍM? Uvádí se v ZORNÉM poli obalu jako Tabulka, ikonka Velikost písma 1,2 mm Obr 20 Tabulka výživových hodnot na tobolkách Obr 19 Tabulka výživových hodnot na limonádě
24
POŽADOVANÝ DENNÍ PŘÍJEM ŽIVIN
= daný z referenčních hodnot DDD(doporučený denní příjem) DDD=GDA – Guideline Daily Amount =RDA – Recommended Diatery Allowance - Označuje se * a v % Obr 22 GDA Obr 21 GDA
25
GDA=DOPORUČENÁ DENNÍ DÁVKA
Obr 23 GDA
26
KDY JE NEUVÁDÍME? 19 KATEGORIÍ Příklady: káva, kávoviny, čaje
Byliny, koření a jejich směsi Přídatné látky, pomocné látky Žvýkačky Nezpracované jednosložkové produkty Nebalené Doplňky stravy Produkty s plochou obalu menší než 25 cm2
27
ETIKETY Obr 24 Tabulka výživových hodnot oplatek Opavia Obr 25 Koření
28
VÝŽIVOVÁ A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ
29
CO TO JSOU VÝŽIVOVÁ A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ?
Výživovým tvrzením se rozumí každé tvrzení, které uvádí nebo ze kterého vyplývá, že potravina má určitě prospěšně výživové vlastnosti v důsledku: ENERGETICKÉ HODNOTY, kterou ŽIVIN ČI JINÝCH LÁTEK, které Obsahuje Obsahuje ve snížen či zvýšené míře nebi Neobsahuje Poskytuje Poskytuje ve snížené či zvýšené míře nebo Neposkytuje Zdravotním tvrzením se uvádí souvislost mezi kategorií potravin, potravinou nebo některou z jejích složek a zdravím. Zdravotní tvrzení jsou zakázaná, pokud nejsou schválená a neodpovídají požadavkům nařízení 1924/2006/ES.
30
TVRZENÍ NESMĚJÍ Být nepravdivá, dvojmyslná nebo klamavá
Nabádat k nadměrné konzumaci určité potraviny nebo nadměrnou konzumaci omlouvat Odkazovat na změny tělesných funkcí, které by mohly u spotřebitelů vzbuzovat, nebo zneužívat strach pomocí textu nebo prostřednictvím obrazového, grafického či symbolického znázornění
31
TVRZENÍ MUSÍ Na základě vědeckých údajů k níž se tvrzení vztahuje je prokázán výživový či fyziologický účinek Živina nebo jiná látka vyvolává uváděný výživový nebo fyziologický účinek Vždy uvádíme procento DDD Pokud se jendá o minerální látky či vitaminy uvádíme % referenčních příjmů/ 100 g/100 ml – pouze <15%
32
PŘÍKLADY Energetická hodnota:
Příklady jsou vztahovány na pevnou konzistenci potravin Energetická hodnota: S NÍZKOU ENERGETICKOU HODNOTOU – <40kcal/100g SE SNÍŽENOU ENERGETICKOU HODNOTOU – o 30% méně BEZ ENERGETICKÉ HODNOTY - <4 kcal/100g Tuky: S NÍZKÝM OBSAHEM TUKU - <3 g/100g BEZ TUKU -<0,5g/100g S NÍZKÝM OBSAHEM NASYCENÝCH TUKŮ – do 1,5g/100g BEZ NASYCENÝCH TUKŮ – do 0,1g/100g
33
PŘÍKLADY Cukr: S NÍZKÝM OBSAHEM CUKRŮ – 5g/100g
BEZ CUKRŮ- < 0,5g/100g BEZ PŘÍDAVKU CUKRŮ – pouze přirozeně se vykytující Sodík, sůl: S NÍZKÝM OBSAHEM SODÍKU/SOLI - <0,12 g/100g S VELMI NÍZKÝM OBSAHEM SODÍKU/SOLI - <0,04g/100g BEZ SODÍKU/BEZ SOLI-<0,005g/100g
34
Obr 27 Potravina s nízkým obsahem tuku
Obr 28 Potravina s nízkým obsahem laktózy Obr 26 Potravina s nízkým obsahem cukru
35
ZDROJ Knižní zdroj: Pavel, K.; Karel, M.; Michal, V.; et al. Přehled tradičních potravinářských výrob, 1st ed.; KEY Publishing s.r.o.: Ostrava, Jana, D.; Pavel, K.; et al. Potravinářské zbožíznalství, 1st ed.; KEY Publishing s.r.o.: Ostrava, Internetový zdroj: Přednášky: Přednášky - Míková Kamila doc. Ing. CSc. - prof. Ing. Vladimír KOCOUREK, CSc.
36
Obrázky: Obr 1: Obr 2: Obr 3: Obr 4: Obr 5: Obr 6: Obr 7: Obr 8: Obr 9: Obr 10: Obr 11: Obr 12: Obr 13: Obr 14,15,16: Vlastní zdroj Obr 17 –Dostálová Jana, Kadlec Pavel a kolektiv. Potravinářské zbožíznalství. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, ISBN Obr Obr 19 – Obr Obr 21 a Obr 24 – Vlastní zdroj Obr 25 – Obr 26- Obr 27- Obr
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.