Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anna Burdová Periklés (Περικλής).

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anna Burdová Periklés (Περικλής)."— Transkript prezentace:

1 Anna Burdová Periklés (Περικλής)

2 Kdo byl Periklés… *495-†429 př.n.l. zemřel ve věku 66 let
starověký,řecký(athénský) státník a politik syn Xanthippa a Agaristy vzdělával se u sofisty Damóna z Oé jeho přáteli byli např.Sofoklés,Hérodotos nebo Feidiás z prvního manželství měl 2 syny(oba zemřeli dříve než sám Periklés)

3 Politický život Do politického života vstoupil po smrti Aristeidově.Potom, co byl Kimón ostrakizován, se stal nejvlivnějším politikem Athén a v r.461 př.n.l. také vládcem Athén.Přeorganizoval vnitřní správu takže všichni dospělí muži mohli na shromáždění vznášet námitky a rozhodovat o míru,válkách a zákonech.Zajistil bezpečnost obyvatel tím,že zesílil městské opevnění a podporu loďstva,které bylo schopno udržet kontrolu nad řeckým pobřežím a přilehlými moři.

4 Svým postavením dokázal zabránit myšlenkám athénského lidu na ovládnutí vzdálenějších území např. Egypta či Kartága. Mnoho tehdejších dramatiků si z něj tropilo kruté žerty.Přesto si Periklés díky rozvaze a řečnickým schopnostem dokázal udržet moc dlouhá léta.15x byl zvolen stratégem.

5 Periklovou zásluhou byla také athénská Akropolis přebudována ve velkolepou čtvrť se skvostnou architekturou.Přiznal také každému občanu právo podávat žaloby proti úředníkům nekonajícím své povinnosti a proti občanům ohrožujícím blaho státu.

6 Ačkoliv si Periklés přál mír nemohl zabránit válečnému konfliktu se Spartou.Válka propukla v r. 431 př.n.l. a pro Athény skončila porážkou.

7 Stavby Periklés se také zasloužil o velkou výstavbu v Athénách a o rozvoj kultury. Z jeho popudu bylo vybudováno mnoho okázalých veřejných staveb – opevnění Akropole, Parthenón a Propylaje.

8 Periklova smrt Periklés zemřel na morovou nákazu jež zasáhla Athény krátce po začátku války. Nejproslulejším Periklovým životopiscem byl Plutarchos.

9 V SOUČASNÉ DOBĚ PLATÍ ZA JEDEN Z IDEÁLŮ STÁTNÍKA A PROTOTYP DEMOKRATICKÉHO VŮDCE!
Čerpala jsem z Wikipedie,encyklopedie Slavné osobnosti a Encyklopedie lidské vzdělanosti.

10 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Anna Burdová Periklés (Περικλής)."

Podobné prezentace


Reklamy Google