Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kvalita ovzduší.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kvalita ovzduší."— Transkript prezentace:

1 Kvalita ovzduší

2 Znečišťující příměsi Původu přírodního Produkty lidské činnosti
prach, písek popel plísně, pyl, viry oxidy síry, dusíku organické látky prach vzniklý antropogenní činností těžké kovy a další… Hořící les jako dokumentace neantropogenního znečištění ovzduší. Čím tmavší kouř, tím větší obsah pevných částic, prachu a tím horší kvalita ovzduší v okolí.

3 Emise a imise Emise Imise
množství znečišťující látky vystupující ze zdroje znečištění měří se na zdroji nebo se odhadují množství znečišťujících příměsí přecházejících z ovzduší na příjemce měří se pomocí imisních stanic Emise – na velkých zdrojích znečištění (např. chemické podniky) se emise měří, na malých či mobilních zdrojích se emise odhadují.

4 Rozptylové podmínky Koncentrace škodlivin:
Nízké = dobré rozptylové podmínky Hraniční = zhoršené rozptylové podmínky Vysoké = špatné rozptylové podmínky Dva různé mapové výstupy dokumentující špatnou kvalitu ovzduší ve východní části republiky ze stejného dne.

5 Zkuste odhadnout, které z uvedených látek nepovažujeme za polutanty:
Znečišťující látky Zkuste odhadnout, které z uvedených látek nepovažujeme za polutanty: Prašné částice (PM10, PM2,5) Oxidy dusíku (NO2, NOx) Oxidy síry (SO2) Ozón (O3) Vzácné plyny (He, Ne, Ar,…) Organické látky (BaP, VOC,… ) Těžké kovy (Hg, Ni, Cu, Pb, As,…) Oxid uhelnatý (CO) Polutanty: znečišťující látky, zdraví škodlivé BaP – benzoapyren VOC – těkavé aromatické uhlovodíky

6 Zkuste odhadnout, které z uvedených látek nepovažujeme za polutanty:
Znečišťující látky Zkuste odhadnout, které z uvedených látek nepovažujeme za polutanty: Prašné částice (PM10, PM2,5) Oxidy dusíku (NO2, NOx) Oxidy síry (SO2) Ozón (O3) Vzácné plyny (He, Ne, Ar,…) Organické látky (BaP, VOC,… ) Těžké kovy (Hg, Ni, Cu, Pb, As,…) Oxid uhelnatý (CO) Polutanty: znečišťující látky, zdraví škodlivé BaP – benzoapyren VOC – těkavé aromatické uhlovodíky

7 Aktuálně nejproblematičtější látky (v ČR)
Prašné částice PM10, PM2,5 Polycyklické aromatické uhlovodíky Benzo(a)pyren Oxidy dusíku NO2, NOx Ozón O3 prašné částice jsou problematické proto, že se dostávají do plic a často na sebe vážou další problémové látky (karcinogeny apod.) oxidy dusíku ve vysokých koncentracích způsobují plicní problémy – nejedná se však přímo o karcinogeny. ozón leptá sliznice, svěží vzduch po bouřce není pro zdraví přínosný.

8 Kyselé deště Velké koncentrace škodlivin (SO2, NOx) způsobují okyselení srážek Způsobují škody na lesních komplexech – především jehličnatých S trochou nadsázky se dá říci, že kyselé deště jsou velmi naředěná kyselina sírová (popř. dusičná) Kyselé deště okyselují půdu. Bohužel i po zlepšení kvality ovzduší zůstává půda velmi dlouho nadměrně okyselená.

9 České příhraniční hory (Krušné, Jizerské, Orlické, Krkonoše)
Víte který region byl celosvětově (pravděpodobně) nejvíce zasažen kyselými dešti? České příhraniční hory (Krušné, Jizerské, Orlické, Krkonoše)

10 Smog Londýnský Los Angeleský
Název odvozen od situací v Londýně 1/ století Vzduch je znečištěn produkty spalování paliv v domácnostech Problém nastává při přítomnosti mlhy (především v zimě) Fotochemický smog Je způsoben velkou koncentrací dopravy Velké koncentrace oxidů dusíku zapříčiňují vznik přízemního ozónu Problém především při slunných dnech Název pochází z anglického: Smoke - kouř Fog – mlha Často je zhoršená kvalita ovzduší způsobena zastoupením obou těchto typů. V současnosti je smog velkým problémem světových velkoměst například v Číně, Rusku, Mexiku, Brazílii atp.

11 Smog Londýnský Los Angeleský
V případě Londýnského smogu je dohlednost velmi špatná na rozdíl od fotochemického Losangeleského smogu. V současné době je smog často kombinací obou typů smogu. V Evropě či USA se kvalita ovzduší v městských aglomeracích zlepšila, problematická situace nadále panuje v zemích jako je Indie, Čína, Brazílie, Mexiko, Rusko (extrémním případem je město Norilsk) a další.

12 S výjimkou koncentrací přízemního ozónu je krizovým obdobím z hlediska kvality ovzduší zima. Proč?

13 Proč bývá horší kvalita ovzduší v zimě?
V domácnostech se topí Motory automobilů jsou studené, hůře spalují Škodliviny se hůře rozptylují (pomaleji reagují a zůstávají déle v atmosféře) Je častější výskyt inverzí, mlhy. Nedochází k promísení vzduchu.

14 Zdroje znečištění velké zdroje (elektrárny, velké továrny, hutě, teplárny, průmyslové podniky) mobilní zdroje (letadla, automobily, autobusy, vlaky, motocykly) lokální zdroje (místní topeniště) Velké továrny: chemičky, strojírenské podniky

15 Případová studie Úkol: Ve skupině zpracujte případovou studii několika lidí žijících na různých místech. vyplňte všechny otázky. na základě těchto otázek zkuste detailněji zpracovat danou situaci. prezentujte

16 Náměty na diskusi Na jaké zdroje znečištění je podle Vás potřeba se nejvíce zaměřit? Velké továrny Tepelné elektrárny Menší průmyslové výrobny Nákladní automobily Osobní automobily Lokální topeniště Jiné (další dopravní prostředky, rozpouštědla,…)

17 Náměty na diskusi-doprava
Je v pořádku, že při prodeji staršího vozu splňujícího méně přísná emisní kritéria se platí ekologická daň? Měl by stát podporovat a zvýhodňovat menší vozidla? Jaké dopravní prostředky doporučujete k dopravě po městě? Rozvoj kterých druhů dopravy podporujete? Jaká forma podpory je nejlepší?

18 Náměty na diskusi-malé zdroje
Měl by úředník mít možnost vkročit do bytu soukromé osoby a zkontrolovat jak a čím topí? Měla by se zavést povinná revize komínů a kotlů? Podporujete dotace na výměnu kotlů a dotace na zateplení domů? Souhlasíte se zaváděním povinnosti uvádět, energetickou náročnost bytu?

19 Náměty na diskusi-velké zdroje
Měly by velcí znečišťovatelé odvádět poplatky za vypouštění určitého množství emisí? Má smysl modernizovat stávající energetické zdroje nebo podporujete výstavbu nových? Jakých? Co soudíte o tvrzení, že díky moderním úsporným spotřebičům dochází k snižování emisí z tepelných elektráren?

20 Zdroje http://ekolist.cz/cz/fotobanka/ovzdusi/znecistene-ovzdusi

21 Zdroje


Stáhnout ppt "Kvalita ovzduší."

Podobné prezentace


Reklamy Google