Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_10_GAS_576_Dos

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_10_GAS_576_Dos"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_10_GAS_576_Dos
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_576_Dos Druh učebního materiálu Prezentace Autor  Bc.Vlasta Dolejší

2 Vzdělávací obor, pro který je
materiál určen 29-54-H/O1 Cukrář Předmět Cukrářská technologie Ročník 1. Název tematické oblasti (sady) Náplně a polevy Název vzdělávacího materiálu Polevy tukové Anotace Prezentace je určena pro žáky 1. ročníků obor Cukrář. Učební materiál uvádí charakteristiky a druhy tukových polev. Popisuje výrobní postupy těchto polev. Zhotoveno, (datum/období) Ověřeno

3 Dolejší Vlasta OAHSHB Polevy tukové Ze základní tukové polevy lze vyrábět několik druhů polev v jemných odstínech a s použitím různých chuťových přísad. Foto autor Dolejší Vlasta 2008

4 Druhy tukových polev kávová arašídová oříšková mandlová kokosová
Foto autor: Správně uskladněný tuk

5 Tuková poleva Charakteristika:
Dolejší Vlasta OAHSHB Tuková poleva Charakteristika: má stejnorodou, krémovou barvu a matový lesk, chuť je příjemně sladká s příchutí sóji, tato poleva se v cukrářských výrobnách nevyrábí a dodává se v 10 kg balení. pokračování Dolejší Vlasta 2008

6 Přidá se část ztuženého pokrmového tuku.
Dolejší Vlasta OAHSHB Výrobní postup: Smíchá se předsušená nepražená sójová drť nebo sójová mouka s moučkovým cukrem a vanilínovým cukrem. Přidá se část ztuženého pokrmového tuku. Vzniklá hmota se zjemní na třecím stroji. Do malé části hmoty se rozetře lecitin. Zbývající část ZTP se nahřeje a v šlehacím stroji se hmota spojí. pokračování Dolejší Vlasta 2008

7 zjemnění na třecím stroji
ztužený pokrmový tuk sójová drť cukr moučka vanilínový cukr smíchání část část zjemnění na třecím stroji lecitin smíchání smíchání

8 Nejznámější polotovar k ochucení cukrářských náplní a polev je kulér a různé cukrářské pasty. Kulér si může cukrář vyrobit ve své provozovně. Cukrářské pasty se objednávají u různých výrobců.

9 Kulér Charakteristika:
Dolejší Vlasta OAHSHB Kulér Charakteristika: je to potravinářské barvivo vyrobené tavením cukru bez vody, má zlatohnědou barvu, používá se na obarvení krému a polev. Kulér. [online]. [cit ]. Dostupné z: pokračování Dolejší Vlasta 2008

10 kulér se cukr utavený do tmavohnědé barvy,
Dolejší Vlasta OAHSHB Výrobní postup: kulér se cukr utavený do tmavohnědé barvy, do hmoty se přilije horká voda, směs se nechá povařit, po vychladnutí se přecedí, uchovává ve vhodné nádobě. Dolejší Vlasta 2008

11 Cukrářské pasty Nejpoužívanější druhy: kávová z podzemnice olejné
z lískových oříšků z mandlí z kokosu

12 Použitá literatura: Použité zdroje:
BLÁHA, Ludvík, Věra CONKOVÁ a František KADLEC. Cukrářská výroba I vyd. Praha 4: Informatorium, ISBN BLÁHA, Ludvík, Věra CONKOVÁ a František KADLEC. Cukrářská výroba II vyd. Praha 4: Informatorium, ISBN PŮLPÁNOVÁ, Alena. Cukrářská technologie vyd. Hradec Králové: Radek Runšták - R plus, ISBN SKOUPIL, Jan. Cukrářská výroba 1. I. Praha: Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů, 1997. Použité zdroje: TOP potraviny: Kávová pasta. [online]. [cit ]. Dostupné z: TOP potraviny: Arašídová pasta. [online]. [cit ]. Dostupné z: Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_10_GAS_576_Dos"

Podobné prezentace


Reklamy Google