Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_06_EKO_303_Dri

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_06_EKO_303_Dri"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_06_EKO_303_Dri
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI OBLASTI PODPORY 1.5 „EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_06_EKO_303_Dri Druh učebního materiálu Prezentace Autor Ing. Marian Drinka

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen
Ekonomické lyceum Předmět Právo Ročník 3. Název tematické oblasti (sady) Soukromé právo Název vzdělávacího materiálu Dějiny práva 3 – právo ve středověku a novověku Anotace Prezentace seznamuje studenty s dějinami evropského práva, a to ve středověku a novověku zaměřeného hlavně na právo, které následně ovlivnilo právo na našem území. Obsahuje základní informace z hlediska pramenů práva a odkazy na vývoj jednotlivých právních odvětví kontinentálního práva. Tento výukový materiál navazuje na předešlé prezentace. K procvičení látky slouží navazující pracovní list. Zhotoveno, (datum/období) 5. června 2013 Ověřeno 25. září 2013

3 Právo ve středověku a novověku
Dějiny práva III. Právo ve středověku a novověku

4 Spravedlnost bez síly je bezmocná, síla bez spravedlnosti tyranská.
Blaise Pascal, Myšlenky, Zl. 298 Alegorie spravedlnosti, Frankfurt n/M. Autor: Mylius, dostupný pod licencí Creative Commons na www:

5 Z historického hlediska na římské právo navazuje právo:
VÝVOJ PRÁVA Z historického hlediska na římské právo navazuje právo: Byzantské právo (zahrnujeme ho do středověkého práva) Středověké právo Novověké právo Císař Justinián I. s doprovodem, mozaika v Bazilice San Vitale v Ravenně Fotograf neznámý, dostupný pod licencí Creative Commons na www:

6 1. BYZANTSKÉ PRÁVO Justiniánovy zákoníky se staly základem přijetí římského práva ve středověku!!! 529 n. l. zveřejnil Justinián I. sbírku všech platných císařských zákonů a nařízení, tzv. Justiniánův kodex, 533 n. l. zveřejnil sbírku všech kodifikací a odpovědí právních expertů „Digesta“, tento sborník tvořený padesáti knihami sloužil jako rozhodující pomůcka soudců a byl povýšen Na zákon! CORPUS IURIS CIVILIS ROMANI, dostupný pod licencí Creative Commons na www:

7 1. BYZANTSKÉ PRÁVO 533 n. l. zveřejnil učebnici práva
pro studenty práv, 534 n. l. revidoval a opravil sbírku z roku 530 n. l., spojením sbírky, Digesty a učebnice vznikl ucelený soubor práv, který měl zásadní vliv na evropské právní dějiny, tzv. Corpus iuris civilis!!! po roce 535 n. l. vydával Justinián I. jednotlivé nove- lizace zákonů. Justinián I. znázorněný na mozaice v chrámu San Vitale v Ravenně The Yorck Project: Meisterwerke der Malerei. DVD-ROM, ISBN Distributed by DIRECTMEDIA Publishing GmbH, dostupný pod licencí Creative Commons na www:

8 1. BYZANTSKÉ PRÁVO Pozdější období:
v 8. stol. n. l. – „Ekloga“, vydal je císař Lev III., odklon od Justiniánova kodexu, velký vliv církve, toto právo se zaměřuje hlavně na rodinné právo (posiluje práva žen), v 9. až 10. stol. n. l. – „Basiliky“, Basileos I. a Lev VI., návrat k Justiniánovu kodexu, sestavili objemově největší a svým významem nejdůležitější sbírku práva celých byzantských dějin, právo církevní, veřejné a soukromé.

9 2. VÝVOJ PRÁVA VE STŘEDOVĚKU A NOVOVĚKU - VÝBĚR
Germánské právo „Germánské barbarské zákony“, cca od 5. stol. n. l., převládá zvykové právo (kasuistika), dochází k pokusům o kodifikaci klasického římského práva (právo zvykové a psané). Asi nejznámějším zákonem je „Sálský zákon“ (Karel Veliký, zákaz nástupnictví žen, včetně dědictví). Karel Veliký a jeho syn Ludvík Pobožný, fotograf neznámý, dostupný pod licencí Creative Commons na www:

10 2. VÝVOJ PRÁVA VE STŘEDOVĚKU A NOVOVĚKU - VÝBĚR
Právo Svaté říše římské Vycházelo z práva obyčejového a práva psaného. Od 11. stol. n. l. se teritoriálně aplikovalo jako „zemské právo“ (podpůrná platnost římského práva). Dále se rozvíjelo městské právo, lenní a kánonické (církevní) právo = říšské právo (mělo přednost před římským právem). Různé prameny říšského práva: „Saské zrcadlo“ – 1220 až 1235, soupis byly saské právní obyčeje, některé říšské zákony a rozsudky císařského soudu,

11 2. VÝVOJ PRÁVA VE STŘEDOVĚKU A NOVOVĚKU - VÝBĚR
Právo Svaté říše římské „Švábské zrcadlo“ – druhá polovina 13. stol. n. l., vychází ze Saského zrcadla, obohacuje jej o zásady vycházející z Bible, římského, kanonického práva, Ostatní: Fridrich I. Barbarossa vydává Constitutio de Ragalibus, posílení pozice císaře, Zlatá bula sicilská, Fridrich II. Zlatá bula Karla IV. Věčný zemský mír, Maxmilián I. Trestní zákoník Karla V. Obecný zákoník občanský z roku 1841 apod. ZLATÁ BULA SICILSKÁ, dostupný pod licencí Creative Commons na www:

12 ZAJÍMAVOST Právní systémy!
V současnosti ve většině zemí světa jsou využívány tří hlavní typy právní kultury – (právní systémy). Kontinentální evropské právo (angl. civil law) Angloamerické právo (angl. common law) Islámské právo (šaría) Smíšené právní systémy (angl. bijuridical) Tradiční / zvykové právo (angl. custom law) Právní systémy světa, dostupný pod licencí Creative Commons na www:

13 Použitá literatura: BALÍK, Stanislav. Právní dějiny evropských zemí a USA. 3., rozš. vyd. Plzeň : Aleš Čeněk, s. ISBN Použité zdroje: Page/ Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_06_EKO_303_Dri"

Podobné prezentace


Reklamy Google