Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Přílohy ze zeleniny P. Pechová, 2012
2
Přílohy ze zeleniny Význam – biologická hodnota, vláknina
Upravujeme syrovou, vařením, dušením, zaděláváním Dodržujeme určité zásady, aby se zachovala barva, chuť, vůně a co nejvíce vitaminů a nerostných látek
3
Syrová zelenina Saláty, oblohy, ozdoby, doplňky pokrmů
4
Vařená zelenina Nejlépe v páře (nevylouhují se cenné látky)
Rozeznáváme tyto způsoby: Anglický (vařená zelenina + plátek másla) Francouzský (vařená zelenina, pak podušená na másle) Italský (vařená zelenina, pak podušená na oleji) Polský (vařená zelenina, podávaná s rozehřátým máslem, sypaná opraženou strouhankou)
5
Dušená zelenina Dušená karotka Dušený špenát Dušená kapusta
Dušená míchaná zelenina
6
Zadělávaná zelenina Vařená nebo dušená zelenina zahuštěná zásmažkou, nebo omáčkou bešamel či velouté Bešamel – máslová jíška zalitá mlékem, provařená, ochucená Velouté – máslová jíška zalitá vývarem, provařená, ochucená
7
Úkol Vyhledejte na internetových stránkách, jaké zásady musíme dodržovat při úpravě zeleniny.
8
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Technologie 1. Praha: Parta, 2001, ISBN METZ; KESSLER, Grüner. Restaurace a host. Praha: Europa - Sobotáles cz., 2008, ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.