Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Karboxylové kyseliny = organické kyseliny
2
Karboxylové kyseliny Jsou organické sloučeniny, které obsahují tzv.
KARBOXYLOVOU SKUPINU -COOH Pozn.: karboxylová skup. = karbonylová skup. + hydroxylová skup.
3
Jak píšeme vzorce karboxylových kyselin?
Př.: kyseliny methanová 1. určíme počet uhlíků methan C 2. určíme charakteristickou skupinu – COOH 3. doplníme uhlík do čtyřvaznosti H-COOH 4. vzorec kyseliny methanové HCOOH
4
Napiš strukturní a racionální vzorce kyselin:
Kyselina ethanová Kyselina butanová Kyselina pentanová
5
Jak čteme názvy karboxylových kyselin?
Př.: pojmenuj kyselinu CH3-CH2-COOH 1. určíme počet uhlíků v kyselině: 3C propan (počítá se i uhlík v karboxylové skupině) 2. určíme název charakteristické skupiny: COOH = karboxylová skupina v karboxylové kyselině 3. určíme název: propan + koncovka –OVÁ 4. kyselina propanová
6
Vytvoř názvy kyselin: CH3COOH HCOOH CH3 (CH2)4COOH CH3CH2CH2CH2COOH
7
Triviální názvy karboxylových kyselin
Používají se častěji Nelze je odvodit – nutno si je zapamatovat!!!
8
Triviální název kyseliny
Systematický název kyseliny Vzorec kyseliny Kyselina mravenčí Kyselina methanová HCOOH Kyselina octová Kyselina ethanová CH3COOH Kyselina propionová Kyselina propanová CH3CH2COOH Kyselina máselná Kyselina butanová CH3CH2CH2COOH
9
Lab.práce: reakce kyseliny octové
10
Významné karboxylové kyseliny
11
Kyselina mravenčí HCOOH
Výskyt: kopřivy, jed mravenců, včel Vlastnosti: bezbarvá, leptavá, štiplavý zápach, hořlavá, má BAKTERICIDNÍ účinky (= ničí bakterie)
12
Využití: konzervace potravin
výroba léků, barviv, plastů
13
Kyselina octová CH3COOH
Vlastnosti: štiplavý zápach, kapalina, leptá OCET = 8% roztok kyseliny octové
14
Výroba: oxidací vodného roztoku ethanolu
C2H5OH + O CH3COOH + H2O Využití: výroba barviv, plastů, léků (Acylpyrin) odstranění vodního kamene OCET – dochucení jídel a konzervace potravin zpracování kůží, výroba acetátového hedvábí
15
Kyselina citronová E-330 kyselina 2-hydroxypropan-1,2,3-trikarboxylová
16
Vlastnosti: bílá, krystalická látka
Výskyt: citrusové plody, nezralé ovoce Využití: konzervant (E-330), dochucovadlo
17
Kyselina mléčná = kyselina 2-hydroxypropanová
Vlastnosti: bezbarvá, krystalická látka konzervační, hydratační a antiseptické účinky Výskyt: vzniká při mléčném kvašení cukrů (bez přístupu vzduchu) Využití: potravinářství (tvaroh, sýry, jogurty, kvašené zelí) zemědělství příprava siláže kosmetika (krémy, ústní vody…)
19
Co je to a jak vzniká svalová křeč?
20
Kyselina máselná = kyselina butanová
Vlastnosti: olejovitá kapalina, páchne Vznik: rozkladem másla
21
Kyselina benzoová Vlastnosti: bezbarvá, bílá krystalická látka
Výskyt: pryskyřice Využití: konzervant v potravinářství (E – 210) antiseptikum
22
Pracovní sešit Str. 34/4 Str. 35/5, 6, 7
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.