Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podpora prorodinných aktivit

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podpora prorodinných aktivit"— Transkript prezentace:

1 Podpora prorodinných aktivit
Dotační program pro sociální oblast 2018 Dotační titul č. 3 Podpora prorodinných aktivit Olomouc

2 Zastupitelstvo Olomouckého kraje na svém zasedání 18. 12
Zastupitelstvo Olomouckého kraje na svém zasedání usnesením č. UZ/8/14/2017 schválilo vyhlášení dotačního programu. Celková alokace dotačního programu je Kč. Členění dotačního programu na 4 dotační tituly: 1. Podpora prevence kriminality: alokace ve výši 1,5 mil. Kč (DT č. 1) 2. Podpora integrace romských komunit: alokace ve výši 113 tis. Kč (DT č. 2) 3. Podpora prorodinných aktivit: alokace ve výši 1,5 mil. Kč (DT č. 3) 4. Podpora aktivit směřujících k sociálnímu začleňování: alokace ve výši 2,25 mil. Kč (DT č. 4)

3 Cíl dotačního programu pro sociální oblast
Cílem dotačního programu je podpora akcí/projektů v sociální oblasti směřujících ke zkvalitnění života občanů v Olomouckém kraji ve veřejném zájmu a v souladu s cíli Olomouckého kraje. Podporované aktivity jsou specifikovány v jednotlivých dotačních titulech. Dotační program pro sociální oblast vychází ze strategických dokumentů: Programového prohlášení Rady Olomouckého kraje, Programu rozvoje územního obvodu Olomouckého kraje, Koncepce rodinné politiky Olomouckého kraje, Akčního plánu Koncepce rodinné politiky Olomouckého kraje na rok 2018 (oba dokumenty na Strategie prevence kriminality Olomouckého kraje, Strategie romské integrace.

4 Dotační titul č. 3 - Podpora prorodinných aktivit
Účelem vyhlášeného dotačního titulu je: podpora akcí/projektů z oblasti prorodinné politiky určených k rozvoji: partnerských vztahů, rodičovských kompetencí, stability rodiny, služeb prosazujících zdravý životní styl, harmonizaci rodinného a profesního života, výchovu k odpovědnosti, mezigenerační soužití, aktivit zaměřených na podporu náhradní rodinné péče.

5 Oprávněným žadatelem je:
fyzická osoba, která: dosáhne nejpozději v den podání žádosti o dotaci 18 let, nemá omezenu svéprávnost dle § 55 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, a má trvalý pobyt na území Olomouckého kraje, nebo má sídlo či provozovnu na území Olomouckého kraje, nebo má trvalý pobyt či sídlo nebo provozovnu mimo území Olomouckého kraje, ale výstupy navrhované akce/projektu, související s problematikou týkající se sociální oblasti, budou realizovány v územním obvodu Olomouckého kraje, případně budou propagovat Olomoucký kraj mimo jeho územní působnost. b) právnická osoba, kterou je: obec v územním obvodu Olomouckého kraje, dobrovolný svazek obcí, který je registrován v souladu se zákonem o obcích a jehož sídlo se nachází v územním obvodu Olomouckého kraje, jiná právnická osoba, jejímž předmětem činnosti jsou aktivity související s problematikou týkající se sociální oblasti a jejíž sídlo či provozovna se nachází v územním obvodu Olomouckého kraje, nebo jiná právnická osoba, jejímž předmětem činnosti jsou aktivity související s problematikou týkající se sociální oblasti a jejíž sídlo ani provozovna se nenachází v územním obvodu Olomouckého kraje, ale výstupy navrhované akce budou realizovány v územním obvodu Olomouckého kraje, případně budou propagovat Olomoucký kraj mimo jeho územní působnost. Žadatelem v dotačním titulu nemůže být: příspěvková organizace zřízená v souladu s ustanovením § 27 a násl. dle zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, jejímž zřizovatelem je Olomoucký kraj.

6 Podporované aktivity:
podporované aktivity pro žadatele uvedené v čl a) I.-III. a b) III., IV.: Akce a projekty center pro rodinu, mateřských a rodinných center zaměřené na podporu fungování a soudržnosti rodin - zahrnující systematické a kontinuální služby tréninkového vzdělávání v oblasti rodičovských kompetencí, včetně programů zaměřených na podporu mladých lidí před založením rodiny a rodin se specifickými potřebami. Akce a projekty inovativního charakteru zaměřené na systematickou a kontinuální přímou práci s rodinami, za účelem podpory mezigeneračního soužití a vytváření příležitostí pro setkávání generací a aktivity podporující zapojování rodin do života komunity (děti, rodiče, prarodiče, senioři), a to včetně osvěty a propagace významu rodiny. Akce a projekty pro rodiny zahrnující komplexní a kontinuální práci s rodinou za účelem podpory její stability, osvětové a prakticky orientované vzdělávací aktivity pro rodiče pečující o děti, za účelem prosazení zdravého životního stylu, podpory aktivního otcovství, harmonizace rodinného a pracovního života, prevence sociálního vyloučení a podpory řešení obtížných situací v rodině, např. asistované kontakty rodičů s dětmi. Akce a projekty zaměřené na podporu a osvětu náhradního rodičovství včetně podpory zájemců o náhradní rodinnou péči, podpora inovativních činností zaměřených na ohrožené rodiny v oblasti sociálně-právní ochrany dětí. Zřízení a vybavení jednoho místa – Rodinného koutku, které je určeno rodinám s malými dětmi, seniorům nebo oběma skupinám společně. Jedná se např. o přebalovací koutek, dětský koutek, hygienické zázemí, prostor pro informace apod. na veřejně přístupném místě. Do podpory bude zahrnuto pořízení drobného hmotného majetku pro vybavení prostor. Výše podpory v rámci dotace na zřízení a vybavení jednoho Rodinného koutku nepřesáhne celkovou částku Kč. V případě, že Rodinný koutek bude označen jako „Family Point“ nebo „Senior Point“ je žadatel povinen řídit se příslušnými smluvními podmínkami vlastníků těchto ochranných známek.

7 Dotační titul č. 3 - Podpora prorodinných aktivit
Podporované aktivity: podporované aktivity pro žadatele uvedené čl b) I., II.: Zřízení a vybavení jednoho místa v obci – Rodinného koutku, které je určeno rodinám s malými dětmi, seniorům nebo oběma skupinám společně. Jedná se např. o přebalovací koutek, dětský koutek, hygienické zázemí, prostor pro informace apod. na veřejně přístupném místě. Do podpory bude zahrnuto pořízení drobného hmotného majetku pro vybavení prostor. Výše podpory v rámci dotace na zřízení a vybavení jednoho Rodinného koutku nepřesáhne celkovou částku 30 000,- Kč. V případě, že Rodinný koutek bude označen jako „Family Point“ nebo „Senior Point“ je žadatel povinen řídit se příslušnými smluvními podmínkami vlastníků těchto ochranných známek. Akce a projekty inovativního charakteru zaměřené na systematickou a kontinuální přímou práci s rodinami, za účelem podpory mezigeneračního soužití a vytváření příležitostí pro setkávání generací a aktivity podporující zapojování rodin do života komunity (děti, rodiče, prarodiče, senioři), a to včetně osvěty a propagace významu rodiny. Vybavení Rodinného koutku: přebalovací pult s podložkou, židle, křeslo či pohovka vhodné pro kojení, dětská krmící židlička, odpadkový koš na pleny, dětský koutek – stoleček, dvě židličky, informační stojan nebo nástěnka s tištěnými materiály pro rodinu. Dále se doporučuje: mikrovlnná trouba, PC s přístupem na internet, koberec, další nábytek, boxy na hračky, stavebnice, knížky, hračky, pastelky, papíry, věšák, další posezení, kojící polštář, nočník. Informace k Family Pointu - Informace k Senior Pointu -

8 Dotační titul č. 3 - Podpora prorodinných aktivit
Nepodporované aktivity: Financování běžných výdajů souvisejících s poskytováním základních druhů a forem sociálních služeb v rozsahu stanoveném základními činnostmi u jednotlivých druhů sociálních služeb definovaných v zákoně o sociálních službách, aktivity dostupné na komerčním základě, akce nesplňující cíle dotačního titulu. Minimální výše dotace na jednu akci/projekt: ,- Kč. Maximální výše dotace na jednu akci/projekt: ,- Kč. Žadatel může v rámci vyhlášeného dotačního programu/titulu podat více žádostí na různé projekty/akce. Na tentýž projekt/akci v rámci vyhlášeného dotačního programu/titulu však žadatel může podat pouze jednu žádost o poskytnutí dotace v daném kalendářním roce. V případě, že na stejný projekt/akci v rámci vyhlášeného dotačního programu/titulu bude podána další žádost, bude tato žádost vyřazena z dalšího posuzování, žadatel bude o této skutečnosti informován.

9 Dotační titul č. 3 - Podpora prorodinných aktivit
Spoluúčast žadatele: Minimální podíl spoluúčasti žadatele z vlastních a jiných zdrojů vychází z celkových předpokládaných uznatelných výdajů akce/projektu uvedených v žádosti žadatele, a činí 50 % celkových předpokládaných uznatelných výdajů akce/projektu. Podmínky uznatelnosti výdajů musí splňovat i výdaje týkající se vlastní spoluúčasti žadatele. V případě, že bude poskytnuta dotace do ,- Kč, není vyžadována spoluúčast. Výhodné je vícezdrojové financování!

10 Povinné přílohy žádosti
prostá kopie dokladu prokazujícího právní osobnost žadatele (např. prostá kopie výpisu z veřejného rejstříku nebo živnostenského rejstříku nebo registru ekonomických subjektů nebo jiné zákonem stanovené evidence), příp. jiného dokladu o právní subjektivitě žadatele (platné stanovy, statut apod.) – doloží všechny právnické osoby; u fyzických osob pouze ty, které jsou zapsány v obchodním rejstříku, živnostenském rejstříku nebo jiné obdobné evidenci, prostá kopie dokladu o oprávněnosti osoby zastupovat žadatele (např. prostá kopie jmenovací listiny nebo zápisu či výpisu ze schůze zastupitelstva obce o zvolení starosty nebo zápisu ze schůze orgánu oprávněného volit statutární orgán nebo plná moc apod.), v případě, že toto oprávnění není výslovně uvedeno v dokladu o právní osobnosti, prostá kopie zřizovací listiny a souhlas zřizovatele s podáním žádosti o dotaci, pokud je tato povinnost stanovena právním předpisem, rozhodnutím zřizovatele, zřizovací listinou či jiným způsobem – doloží pouze právnické osoby, které jsou příspěvkovými organizacemi, prostá kopie dokladu prokazujícího registraci k dani z přidané hodnoty a skutečnost, zda žadatel má či nemá nárok na vrácení DPH v oblasti realizace projektu, je-li žadatel plátcem DPH, prostá kopie dokladu o zřízení běžného účtu žadatele (např. prostá kopie smlouvy o zřízení běžného účtu nebo potvrzení banky o zřízení běžného účtu), čestné prohlášení o nezměněné identifikaci žadatele dle odst. 1 – 5 (pokud byly přílohy č. 1 – 5 doloženy k žádosti o dotaci v roce 2016 nebo v roce 2017 a nedošlo v nich k žádné změně, lze je nahradit čestným prohlášením),

11 Povinné přílohy žádosti
čestné prohlášení žadatele o podporu v režimu de minimis, (tam, kde se jedná o veřejnou podporu) – viz. Příloha č. 1 Žádosti kopie dokladu o schválení akce/projektu v příslušném orgánu obce nebo svazku obcí (v případě projektů předkládaných obcí nebo svazkem obcí).

12 Dotační titul č. 3 - Podpora prorodinných aktivit
Kritéria hodnocení žádostí o dotace Každý dotační titul má stanovená hodnotící kritéria A, B a C. A1 – Význam akce/projektu a dopad jeho realizace na podporu rodiny a mezigenerační soužití A2 – Rozsah a obsah realizované akce/projektu B1 – Rozpočet projektu – přiměřenost výše požadovaných finančních prostředků B2 – Význam akce/projektu (z hlediska územního dopadu) C1 – Výše požadované dotace C2 – Prezentace a propagace Olomouckého kraje související s projektem (do žádosti je nutné zaznamenat způsoby propagace) A1 a A2 – hodnotí administrátor B1 a B2 – hodnotí poradní orgán C1 a C2 – hodnotí Rada Olomouckého kraje

13 Dotační titul č. 3 - Podpora prorodinných aktivit
Maximální počet bodů, který lze získat je 600. Podklad pro hodnocení Počet dosažených bodů Návrh řídícího orgánu Celkový bodový zisk A1 – C2 NEVYHOVĚT Celkový bodový zisk A1 – C2 VYHOVĚT, MŮŽE BÝT ČÁSTEČNĚ KRÁCENO VYHOVĚT

14 Harmonogram realizace dotačního programu (harmonogram je stejný u všech dotačních titulů)
Zveřejnění od 21. 12. 2017 do 22. 3. 2018 Příjem žádostí od 22. 1. 2018 do 4. 2. 2018 Hodnocení od 5. 2. 2018 – 23. 2. 2018 Projednání v odborných komisích 26. 2. – 7. 3. 2018 Schválení ROK (dotace do 200 tisíc Kč): Informace žadatelům o vyhovění/nevyhovění do 30 dnů po schválení v ROK (viz. bod Pravidel) Schválení ZOK (dotace nad 200 tisíc Kč a projekty obcí) do 30 dnů po schválení v ZOK (viz. bod Pravidel)

15 Změna v Pravidlech oproti roku 2017
Změna v čl. 7, odst. 7.4 c) Prostředky dotace je možné čerpat na uznatelné výdaje akce/projektu vzniklé od do nebo do termínu uvedeného ve smlouvě, přičemž za uznatelné výdaje akce/projektu budou považovány i osobní náklady (mzdové náklady a související sociální a zdr. pojištění) vztahující se k danému období a uhrazené do a uznatelné výdaje, vyjma odst těchto pravidel, související s náklady daného období, vynaložené do

16 Děkuji za pozornost Mgr. Lucie Brlková Tel.:


Stáhnout ppt "Podpora prorodinných aktivit"

Podobné prezentace


Reklamy Google