Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Metodika nutriční podpory: Nutriční monitorace, jednoduchá opatření, sipping V.Šmejkalová
2
Typy pracoviště: Ambulantní složky
interní, gastroenterologické, onkologické, chirurgické ………. nutriční ambulance Lůžková oddělení ARO, JIP, neurologie, interna, onkologie, kardiologie, LDN ……….
3
Personální zajištění nutriční péče
Pacient
6
Nechtěný váhový úbytek ( 5% za měsíc)
Nízká hodnota BMI Výrazné snížení POP Biochemické parametry
7
Včasná a účinná nutriční intervence by měla minimalizovat vznik nebo rozvoj malnutrice
1. Udržet dostatečný perorální příjem 2. Časné zahájení částečné nebo úplné EV / PV 3. Poskytnout plynulý přechod z EV / PV k běžné stravě.
8
Vyhodnocení aktuálních možností POP pacienta
Znát potřeby pacienta HB rovnice, indirektní kalorimetrie kontrola TH Vyhodnocení aktuálních možností POP pacienta bilance perorálního příjmu Individualizace diety
9
Rovnice dle Harrise – Benedicta Ž: BVE = 655+9,6. H+1,8. V-4,7
Rovnice dle Harrise – Benedicta Ž: BVE = 655+9,6 . H+1,8 . V-4,7 . R M: BVE = ,8 . H+5,0 . V-6,8 . R Celková potřeba energie: BVE + korekce na míru katabolismu
12
Dosažení vyrovnané N bilance
Výpočet dusíkové bilance Ztráty dusíku (g/24 hod.) = příjem N – výdej N výdej N = dU-urea (mmol/24 hod.) * 0, 1 g N = 6,25 g bílkovin 0,028 = přepočet z mmol urey na g N urey 4 = předpokládané neměřené ztráty N
13
Sledování a provádění záznamů Ošetřovatelský personál + rodina
Pacient + rodina Ošetřovatelský personál + rodina přesné odvažování porcí odhadem
15
/ Formulář pro bilancování výživy Jméno pacienta: ¾ ½ ¼ Datum
Předepsaná výživa / EV, PV,dieta/ Skutečné množství podané výživy Skutečné množství diety Ostatní D.č. 2 Resourcedrink 3 ks Enterální výživa: Resourcedrink 1x Parenterální výživa: porce snídaně oběd večeře celá / nic
16
Individuální dieta ?? jednoduchá opatření vhodná volba = SIPPING
vyloučení špatně tolerovaných složek stravy, úprava stravy s ohledem na onemocnění, úprava konzistence stravy, zohlednit stravovací zvyklosti zařazení vhodných zdrojů k navýšení příjmu energie a B vhodná volba = SIPPING socioekonomický statut ( ambulantní pacient) zázemí stravovacího provozu ( hospitalizovaný pacient) spolupráce s rodinou x ošetřovatelským personálem
17
Jméno pacienta: Zahájení bilance:
příjem/červeně/ výdej/modře/
18
Všechna sledovaná data je nutné interpretovat spolu s vývojem laboratorních hodnot, hmotnosti a objektivním stavem pacienta. Děkuji za pozornost.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.