Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Bc. Anna Hana Kučeráková
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblast Pokrmy cizích kuchyní Předmět Technologie Anotace: Žáci se naučí charakteristiku thajské kuchyně druhy potravin, pochutin a jejich tepelné úpravy při přípravě pokrmů v závodech společného stravování. Šablona číslo materiálu III/2-5 III/2-5-2
2
CHARAKTERISTIKA Thajské pokrmy nasytí nejen žaludek,ale i oči.
Naprostá většina pokrmů je silně kořeněna. Vaření pokrmů je jednoduché a rychlé.
3
Příprava pokrmů Mezi nejčastější způsoby tepelné úpravy patří:
- restování na wok pánvi - smažení - fritování - grilování - a vaření v páře. › Domácnost › Kuchyně › Pánve
4
THAJSKÁ KUCHYNĚ – podávání pokrmů
Podává se více pokrmů. Jsou krájené na malé kousky. Dříve se konzumovaly rukama Dnes se jako příbor používá: lžíce a vidlička
5
NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ POTRAVINY
Typickou součástí thajského jídla je: RÝŽE Nejkvalitnější thajská rýže je: jasmínová
6
NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ POTRAVINY
Dále jsou v thajských pokrmech zastoupeny sladkovodní a mořské ryby, krevety, garnáti, humři, krabi, chobotnice a ústřice, vepřové maso a drůbež.
7
Určete o jaké živočichy se jedná a doplňte jejich názvy.
G….. K… K…… Ú……
8
DOPLŇKY POKRMŮ Thajská jídla bývají doplněna nejrůznějšími omáčkami a dresinky. Podávanými v malých mističkách: - sójová omáčka, - pasta z červeného pepře - rybí omáčka s chilli
9
OVOCE A ZELENINA V THAJSKU
Široká nabídka ovoce Exotické ovoce pomeranče, papája, banány, mango, kokos, ananas,limetka, ořechy a arašídy. . karamboly, liči, mangostan, mučenka.
10
NÁPOJE Čerstvě lisované šťávy z pomerančů.
Oblíbený je džus z cukrové třtiny. Čaj černý – indický i zelený - čínský. Alkohol je v Thajsku poměrně drahý. - oblíbená je mekongská rýžová whisky,
11
ÚKOLY 1. Charakterizujte thajskou kuchyni. 2. Uveďte nejčastěji používané potraviny na přípravu pokrmů. 3. Které tepelné úpravy se používají na výrobu pokrmů thajské kuchyně. 4. Vyjmenujte nejčastěji používané nápoje. 5. Popište konzumaci pokrmů v Thajsku.
12
ZDROJE http://office.microsoft.com
ŠINDELKOVÁ, Alena, Ludmila ČERMÁKOVÁ a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce: technologie : učebnice pro odborná učiliště. 3. vyd. Praha: Parta, 2010, 2 sv. (91, 83 s.). ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.