Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Registrační číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Registrační číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 Registrační číslo projektu
CZ / Šablona: III/2 Sada: 6/1 Výstup: VY_32_INOVACE_6FI106 Ověření ve výuce: Technologie Datum ověření: Třída: 2.TR

2 PŘEHLED TECHNOLOGIÍ DŘEVAŘSKÉ PRVOVÝROBY
5. Výroba laťovek Předmět: Technologie Ročník: 2. Klíčová slova: laťovka, laťovkový střed, oplášťování, technologie výroby laťovky Jméno autora Ing. Ladislav Fic Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 ANOTACE Laťovky je dalším důležitým materiálem na výrobu nábytku, konkrétně na korpus a přední plochy skříňového nábytku a další druhy nábytkových dílců. Poznat technologii výroby je proto pro každého truhláře nutností. Druh učebního materiálu: prezentace, vzorky laťovek

4 VÝROBA LAŤOVEK Laťovky jsou konstrukční desky vyrobené oboustranným překlížením laťovkového středu dýhami. Laťovkový střed je vyroben ze smrkových nebo jedlových latěk, plášť je z měkkých listnatých dřevin, hlavně TP.

5 Dýhovky = zvláštní laťovky, které mají střed vyrobený z pásků dýh.
Hlavní druhy laťovek S nelepenými středy – laťky se spojují motouzem nebo tavným vláknem S lepenými středy – laťky se lepí různými způsoby k sobě

6

7 Laťovky na výrobu nábytku dělíme na:
TŘÍVRSTVÉ LAŤOVKY – jsou oplášťované měkkou dýhou, směr vláken musí být kolmý na vlákna středových latěk. Jsou určené k dalšímu dýhování okrasnou dýhou. Dodávají se nebroušené, brousí se až před dýhováním v nábytkářské firmě.

8 PĚTIVRSTVÉ LAŤOVKY – mají na plášti nalepeny další dýhy kolmo na směr vláken dýhy předcházející.
Pokud se laťovka bude už jenom lakovat transparentní nátěrovou hmotou, jako vrchní se nalepují okrasné dýhy. Pokud se laťovka bude upravovat barvami nebo y, jako vrchní se nalepují technické dýhy, hlavně BK.

9 Technologie výroby laťovek
Příprava dýhových plášťů Oplášťování laťovkových středů Dokončování laťovek Třídění a skladování laťovek Výroba laťovkových středů

10 Výroba laťovkových středů
NELEPENÉ STŘEDY MOTOUZOVÉ Vysušené SM a JD řezivo se nejprve srovnává a tloušťkuje. Pak se rozřeže vícelistými kotoučovými pilami na jednotlivé laťky. Laťky se třídí a dále se z nich vyřezávají místa s nepřípustnými vadami. Různě dlouhé laťky se skládají na stůl a obracejí se tak, aby letokruh na čele svíral co nejvíce s plochou stolu úhel 90°. Směr letokruhů sousedních latěk se má střídat.

11 Jedna čelní strana latěk se zarovná podle pravítka na boku stolu.
Nad stolem motouzového stroje je dlouhá hřídel s několika pilovými kotouči, které naříznou do latěk drážku. Poslední pilový kotouč je většího průměru a zařízne přečnívající laťky na okraji. Do naříznutých drážek dále stroj vtlačí motouz, tím vlastně laťky navzájem drží při sobě a se vzniklým středem lze snadno manipulovat, než dojde k přeplášťování. Modernější je místo motouzu použít tavné vlákno, které se ovine kolem laťek. Při nalisování pláště se pak horkem rozpustí.

12 LEPENÉ STŘEDY Střed ze slepených latěk Laťky se vyrobí a srovnají jako v předcházejícím případě a bodově se slepí asi po 10 cm. Střed blokový Z řeziva se vyrobí spárovka tak, že se jednotlivé lamely dávají všechny L stranou na jednu stranu a P na druhou stranu. Takto vyrobená spárovka se lepí do tzv. bloku, kdy se lepí k sobě tak, aby sousední desky k sobě přiléhaly vždy stejné plochy (P k P a L k L). Po zaschnutí se tyto bloky rozřežou na laťovkové středy a následně se tloušťkují.

13 Středy dýhové Loupané dýhy tlusté cca 2 mm se slepí do bloku tak, že vlákna sousedních dýh jsou rovnoběžná. Bloky takto slepených dýh se rozřezávají na pásy tvořící laťovkový střed. Lepené spáry dýh v dýhovém středu jsou kolmé na plochu. Dýhovky větších tlouštěk mohou mít dvojité středy, které bývají oddělené střední dýhou. Laťovky s dýhovým středem je nutné oplášťovat na každé straně minimálně 2 vrstvami dýh. Mají největší tvarovou stabilitu a vysokou pevnost.

14 Středy z řeziva „S“ Jsou vyrobeny ze středového řeziva (má stejnoměrné sesychání v radiálním i tangenciálním směru). Je nutné mít kvalitní řezivo, proto jsou tyto středy drahé a vyrábějí se minimálně. Postup výroby je stejný jako u středu ze slepených latěk.

15 Příprava dýhových plášťů a oplášťování laťovkových středů
Používají se loupané dýhy tlusté min. 1 mm. Nepřípustné vady musí být vyspravené. K lepení se používá močovinoformaldehydové lepidlo, jehož směs se připraví z lepidla, technické mouky a tvrdidla. Směs se nanáší válcovou nanášečkou na vnitřní plochu dýhového pláště (ne na laťovkový střed!!!).

16 Směr vláken dýhy musí být kolmý na směr vláken laťovkového středu.
Lisování probíhá ve víceetážovém hydraulickém lisu. Lisovací teplota = 105 °C. Lisovací tlak = cca 1 MPa Lisovací čas 10 – 12 min Laťovky se pak nechají asi 5 dnů v klidu klimatizovat, aby se vyrovnala jejich vlhkost v lepených spárách.

17 Dokončovací práce, třídění a skladování laťovek
Laťovky se po klimatizaci formátují na požadovaný rozměr, následně se třídí, vyspravují se ještě případné vady a skladují se v krytých skladech uložené vodorovně na sebe do hrání.

18 SHRNUTÍ – otázky k opakování
Co jsou to laťovky? Co je to laťovkový střed a plášť? Jaké znáš hlavní druhy laťovek? Popiš technologii výroby laťovkových středů. Popiš technologii výroby opláštění.

19 POUŽITÉ ZDROJE Křupalová, Z.: Technologie. 1. vydání, Praha: Sobotáles, 2000, ISBN Obr. 1 Konstrukce laťovek., Křupalová, Z.: Technologie. 1. vydání, Praha: Sobotáles, 2000, ISBN


Stáhnout ppt "Registrační číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google