Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozvaha/bilance (balance sheet) a účtování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozvaha/bilance (balance sheet) a účtování"— Transkript prezentace:

1 Rozvaha/bilance (balance sheet) a účtování

2 Rozvaha/bilance Proč Bilance?
Bilance proto, že v jednom výkazu obsahuje přehled o majetku, ale i zdrojích, z jakých byl majetek pořízen. Bilancuje majetek se zdroji (odkud jsem na ten majetek vzal peníze). Majetek mohou mít oba stejně velký, ale někdo si na něj půjčil a někdo je pořídil z vlastních prostředků. Kdo je bohatší? Měřítkem bohatství tedy není jen majetek, ale také „odkud jsem na něj vzal“, odkud jsou zdroje, což najdu v rozvaze v Pasivech.

3 Podrobnější struktura bilance
Aktiva celkem = Pasiva celkem Dlouhodobý majetek – stálá aktiva Vlastní kapitál - Dlouhodobý nehmotný - Základní kapitál - Dlouhodobý hmotný - pozemky - Ážio - stavby, … - Fondy ze zisku - Dlouhodobý finanční - Výsledek hosp. minulých let Oběžná aktiva - Výsledek hosp. běžného obd. - Zásoby Cizí kapitál - Pohledávky dlouhodobé - Rezervy - Pohledávky krátkodobé - Závazky dlouhodobé - Krátkodobý finanční majetek - Závazky krátkodobé - Peněžní prostř. – v pokladně - na účtech Časové rozlišení

4 Majetek = aktiva (assets)
Majetek podniku není od toho aby jej pouze vlastnil, ale investoval do své budoucnosti – aktivně s ním nakládal tak, aby zbohatnul = aktiva Klíčovými aktivy se dnes pomalu stávají nehmotná aktiva (know-how, patenty, obchodní značka/brand….) Aktiva vydělávají bohatství!!! Podnik bohatne.

5 Pasiva (liabilities) = zdroje = kapitál
= informují o tom, odkud (z jakých zdrojů) byl majetek podniku pořízen Bilanční rovnice: A = P

6 Celková zadluženost = cizí zdroje(celkové dluhy) / celková aktiva
Zadluženost vlastního jmění = cizí zdroje / vlastní kapitál Pohotová likvidita = (Oběžná aktiva – zásoby Krátkodobé závazky Rentabilita vlastního kapitálu (Return on Equity) – ROE Pro vlastníky společnosti je základním kritériem pro vyhodnocení úspěšnosti jejich investice, protože vytvořený zisk posuzují jako výdělek z kapitálu, který do podniku vložili. Zjišťujeme, kolik čistého zisku připadá na jednu korunu vloženou vlastníky společnosti. Do čitatele zlomku se používá zisk po zdanění (EAT), protože daň ze zisku není součástí výdělku majitelů. ROE = EAT/vlastní kapitál, kde EAT (Earning After Tax) je čistý zisk po zdanění. Běžná likvidita (Current Ratio) Udává, kolikrát jsou oběžná aktiva vyšší než krátkodobé závazky. Lze ji interpretovat několika způsoby: 1) Kolikrát pokrývají oběžná aktiva krátkodobé závazky podniku, 2) Kolika korunami oběžných aktiv je kryta jedna koruna krátkodobých pasiv, 3) Kolikrát by byl podnik schopen uspokojit své věřitele, kdyby naráz proměnil všechna svá oběžná aktiva na hotovost.[7] Běžná likvidita = oběžná aktiva/krátkodobé závazky, Doporučené hodnoty jsou 1,8 - 2,5. Okamžitá likvidita (Cash Position Ratio) Vypočte se jako poměr finančního majetku a krátkodobých závazků. Finanční majetek jsou peněžní prostředky v pokladnách a na účtech, krátkodobé obchodovatelné cenné papíry. Okamžitá likvidita = finanční majetek/krátkodobá pasiva, Doporučená hodnota je na úrovni 0,2 - 0,5.

7

8 Dlouhodobý majetek - Dlouhodobý nehmotný majetek/stálá aktiva
Dnes mají velký význam!!! Je to nepeněžní aktivum bez fyzické podstaty (Pořizovací cena nad Kč a doba použitelnosti víc než 1 rok) Nehmotné výsledky výzkumu Ocenitelná práva - SW - Ostatní: Patent, know-how, ochranná známka, autorská práva, filmy, povolení k lovu ryb…. Identifikovatelnost nehmotných aktiv – IFRS musí být možno je oddělit od účetní jednotky a případně prodat, převést, licencovat, pronajmout nebo směnit České standardy takovou podmínku nedefinují

9 Dlouhodobý majetek - Dlouhodobý hmotný majetek/aktiva
Pořizovací cena nad Kč a doba použitelnosti víc než 1 rok: Pozemky, Stavby, Hmotné movité věci a soubory movitých věcí (stroje, zařízení,…) Pěstitelské celky trvalých porostu, Zvířata, …..

10 V Česku pojetí oprávek:
Sloupec Brutto – pořizovací cena Sloupec Korekce – oprávky Sloupec Netto – zůstatková cen Potenciál aktiv se časem vyčerpává – původní pořizovací cena se sníží o tzv. oprávky – zůstatková cena Rozvaha „drží historické ceny“, které opravuje tzv. o „korekce“ na netto hodnotu. Odpisy jsou ztrátou potenciálu aktiva za 1 rok. Součet všech odpisů = oprávky/kumulované odpisy PC – oprávky = ZC Jak se odepisují pozemky?

11 Dlouhodobý finanční majetek/dlouhodobé finanční investice
Dlouhodobý finanční majetek není určený k obchodování. Tyto investice vydělávají samy, bez jakékoliv aktivity. Jak? Majetkové podíly/účasti v jiných osobách (např. v s.r.o. – výnos – podíly na zisku) Cenné papíry: Akcie, dluhopisy (také zvaný BONDY), vkladové listy (výnos – podíly na zisku /postaru dividendy/, úroky) Poskytnuté půjčky a úvěry - půjčky musí být delší než na jeden rok a jde o úvěry, které poskytuje účetní jednotka (výnos – úroky), termínované vklady s výpovědní lhůtou delší než 1 rok (výnos – úroky)

12 Pokračování rozvahy (2)

13

14

15 Oběžná aktiva/majetek
Zásoby: Materiál – podnik koupil, aby z toho něco vyrobil nebo sám využil (střešní krytina, tonery) Nedokončená výroba – vše co už není materiál a ještě není výrobek Výrobky – podnik sám vyrobil a hodlá prodat Zboží podnik hodlá prodat, ale sám nevyrobil, nakoupil (i stroje, budovy se kterými obchoduje/sám nevyužívá) Pohledávky: Dlouhodobé pohledávky: např. pohledávky za společníky Krátkodobé pohledávky: Pohledávky z obchodních vztahů (čekám na proplacení mých faktur odběrateli, zkráceně „odběratelé“), Poskytnuté zálohy Krátkodobý finanční majetek Cenné papíry určené k obchodování Peněžní prostředky Peněžní prostředky v pokladně - Hotovost – hotovostní styk tzv. „pokladna“ Peněžní prostředky na účtech - Účty v bankách - (BÚ) – bezhotovostní styk Nejlikvidnější složka majetku – okamžitě použitelná na úhradu závazků Zajišťují tedy platební schopnost (likviditu), ale nenesou výnosy (nebo velmi nízké)

16 Rozvaha - Pasiva: vlastní kapitál + cizí zdroje
Základní kapitál (jeho výše závisí na právní formě, většinou se nemění/nebo jen skokově) Ážio Kapitálové fondy Fondy ze zisku Výsledek hospodaření minulých let (zisky/ztráty z předchozích let) Výsledek hospodaření běžného roku (po zdanění/čistý zisk) - informuje, o kolik podnik zbohatl, zbohatnutí = zisk, zchudnutí = ztráta Zahajovací rozvaha – obr. na tabuli

17

18 Přeneseno z Výsledovky
Zisk po zdanění Přeneseno z Výsledovky

19 Pasiva Cizí zdroje /dluhy: Rezervy Závazky: Dlouhodobé závazky
– Závazky vůči úvěrovým institucím - vydané dluhopisy - dnes velice aktuální možnost získání kapitálu Krátkodobé závazky Závazky z obchodních vztahů (neproplacené došlé faktury – dlužím dodavatelům např. přijal jsem zboží/vznikl závazek zaplatit fakturu a platba zatím neproběhla. Závazky k zaměstnancům (mzda má zpoždění) Závazky ze sociálního a zdravotního pojištění Stát – daňové závazky (dlužné daně) Přijaté zálohy – závazek dodat zboží,…. Závazky vůči úvěrovým institucím - Bankovní úvěry (několikaletý úvěr u banky - případ dlouhodobého úvěru postupně ročně spláceného: krátkodobá část (součet úmorů za běžný rok) = krátkodobý dluh, zbytek vykázán jako dlouhodobý)

20 ZOOT

21 Dlouhodobé závazky – vydané dluhopisy
Internetový obchod s oblečením Zoot.cz během jednoho měsíce v létě 2017 upsal dluhopisy v objemu 150 milionů korun. Poptávka po bondech se čtyřletou splatností a roční úrokovou sazbou 6,5 procenta převýšila nabídku. Peníze chce e-shop, jehož loňské tržby překročily 700 milionů korun, použít na rozšiřování skladů, IT infrastruktury a na financování růstu. Dluhopisy budou obchodovatelné na pražské burze.

22 Všechny výkazy (Rozvaha, Výsledovka) v plném rozsahu existují také ve formě Zkráceného rozsahu, tj. v principu hlavní členění klíčových řádků je stejné, jen podrobnost řádků „podřízených“ je omezena, např. tato nejjednodušší rozvaha – ve zkráceném rozsahu pro Mikro ÚJ

23 Účetní rozvaha: zkrácený rozsah pro malé účetní jednotky

24 Závěr Dva pohledy na jedinou podstatu = dvojjediné chápání majetku:
konkrétní formy = AKTIVA původ majetku = PASIVA výchozí metodický prvek = BILANČNÍ PRINCIP (základ konstrukce rovnováhy) AKTIVA = PASIVA

25 Horizontální, vertikální a rozdílová analýza
Horizontální analýza (analýza trendů) sleduje vývoj položek účetních výkazů v čase ve vztahu k minulému období. Cílem horizontální analýzy je změřit změny jednotlivých veličin, a to absolutně i relativně. Obě změny se vypočítávají ze dvou po sobě následujících období, kde předešlý rok se bere jako výchozí. Je vhodné mít dostatečné dlouhé časové řady

26 Vertikální analýza – procentní rozbor
Zjišťuje se procentní podíl jednotlivých položek výkazů na zvoleném základu. Postupuje se tak, že se jednotlivé položky daného účetního výkazu vztahují k celkové bilanční sumě.

27 Rozdílová metoda výpočtu ukazatelů
Rozdílové ukazatele získáme jako rozdíl dvou absolutních ukazatelů. Výsledkem je např. Čistý pracovní kapitál nebo výpočet různých podob Zisku. Čistý zisk – EAT (Earnings After Taxes) a Zisk před zdaněním – EBT (Earnings Before Taxes) ve Výsledovce najdu. Ostatní podoby Zisku, tj. Zisk před úroky a zdaněním – EBIT (Earnings Before Interest and Taxes) a Zisk před úroky, zdaněním a odpisy – EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization) musím dopočítat rozdílovou metodou.

28 Čistý zisk – EAT (Earnings After Taxes) a Zisk před zdaněním – EBT (Earnings Before Taxes) ve Výsledovce najdu. Ostatní podoby Zisku, tj. Zisk před úroky a zdaněním – EBIT (Earnings Before Interest and Taxes) a Zisk před úroky, zdaněním a odpisy – EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization) musím dopočítat rozdílovou metodou.


Stáhnout ppt "Rozvaha/bilance (balance sheet) a účtování"

Podobné prezentace


Reklamy Google