Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Osobní doklady občanů v Evropském prostoru v době Internetu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Osobní doklady občanů v Evropském prostoru v době Internetu"— Transkript prezentace:

1 Osobní doklady občanů v Evropském prostoru v době Internetu
Presentation Title Osobní doklady občanů v Evropském prostoru v době Internetu Milan Štěrba Vedoucí konzultant, HP ISE Copyright © 2004 HP corporate presentation. All rights reserved.

2 Copyright © 2004 HP corporate presentation. All rights reserved.
Agenda Důvody ke změnám v systémech osobních dokladů Hlavní trendy Vývoj systémů osobních dokladů Iniciativy v rámci EU Standardizace Příklady zkušeností HP Výhled do budoucna 12/25/2018 Copyright © 2004 HP corporate presentation. All rights reserved.

3 Copyright © 2004 HP corporate presentation. All rights reserved.
Důvody ke změnám Globalizační a integrační procesy (pohyblivost pracovní síly a občanů obecně) Zvýšená obava z hrozeb mezinárodního terorismu a organizovaného zločinu Ztráty z podvodů založených na falešné totožnosti Zvýšená vnímavost občanů a orgánů k zajištění ochrany osobních údajů Tlak na efektivnost procesů a přechod k e-services 12/25/2018 Copyright © 2004 HP corporate presentation. All rights reserved.

4 Hlavní trendy v oblasti osobních dokladů
Hybridní dokumenty, umožňující fyzickou kontrolu i použití v elektronických aplikacích Kombinace více (příbuzných) aplikací v jednom dokumentu Redukce počtu dokumentů a počtu kontrol při zvýšení kvality Zdokonalení bezpečnostních prvků (laserové vypalování, biometrické prvky, certifikáty a elektronické podpisy ...) Intenzivní standardizace a mezinárodní spolupráce Důraz na interoperabilitu dokumentů v různých systémech (přes hranice) Použití PPP modelů pro financování některých projektů 12/25/2018 Copyright © 2004 HP corporate presentation. All rights reserved.

5 Vývoj systémů osobních dokladů
e- Pořízení dat E-registrace .. Klíče Elektronický podpis Aplikace e-služby Infrastruktura Poskytovatelé Platby e- Aplikace/data Samoobsluha Obnova klíčů Správa Bezpečnost IT a procesů CA, adresář.. e- Adresáře Distribuce, synchronizace Certifikáty Oprávnění Rozhraní ... Biometrie Registrace Kontrola Speciální registr Integrace a zabezpečení dokumentu Ověřovací prvky Bezpečná migrace Integrace do standardních procesů Správa a řízení Nábor/ Registrace Vyplnění formuláře Pořízení dat Kontrola Zařazení ke zpracování Výroba/ Personalizace Tisk dokumentu Vyplnění Vlepení fotografie Razítko/pečeť Použití Vizuální kontrola Speciální prostředky Manuální přenos identifikačních informací Fotokopie dokladu Aktualizace/ Obnova/ Ukončení Vpis/Přepis údajů Potvrzení změny Výměna dokumentu Skartace Registr 12/25/2018 Copyright © 2004 HP corporate presentation. All rights reserved.

6 Vyčlenění poskytovatele identifikačních/autentizačních služeb
Uživatel služeb Žádost/poskytnutí služby Žádost/poskytnutí prověřené identity Identifikace Autentizace Poskytovatel identifikačních a autentizačních služeb 12/25/2018 Copyright © 2004 HP corporate presentation. All rights reserved.

7 Okruhy identity Soukromá osoba Komunita Rodina Finance
Oprávnění Registr Doklad Infrastruktura použití Soukromá osoba Komunita Rodina Finance Ekonomický subjekt Profese Občan 12/25/2018 Copyright © 2004 HP corporate presentation. All rights reserved.

8 Hlavní rozvojové aktivity v EU
Společný koncept a model interoperability elektronického identifikátoru v rámci programu e-Europe Evropská karta zdravotního pojištění Evropský pas, vízum a povolení k pobytu Evropský řidičský průkaz další aktivity (e/m-platby, dopravní doklady, aplikace v městských komunitách atd.) 12/25/2018 Copyright © 2004 HP corporate presentation. All rights reserved.

9 Některé standardy a legislativní opatření
Standardy a doporučení ICAO a EU v oblasti pasů a víz (včetně vznikajících standardů pro použití biometrie) (ICAO Doc 9303, COM 2004/116) EU regulace povolení k pobytu Dohody EU o sdílení informací v oblasti občanských průkazů ISO/CEN standardy v oblasti čipových karet a jejich použití pro účely identifikace Doporučení EU pro karty zdravotního pojištění Standardizace pro mezinárodní řidičské průkazy Soubor standardů a EU norem pro elektronický podpis (99/93/EC) Evropské normy pro ochranu osobních dat (95/46/EC, 01/45/EC) 12/25/2018 Copyright © 2004 HP corporate presentation. All rights reserved.

10 Výhled do možné nedaleké budoucnosti
předložení Vícenásobná biometrie občané ID karta Biometrická certifikační autorita Poskytovatelé služeb Ověření 12/25/2018

11 HP jako systémový integrátor řešení osobních dokladů
Bulharsko – občanské průkazy, pasy, řidičské průkazy (částečný outsourcing v rámci PPP) Polsko – občanské průkazy, pasy, řidičské průkazy (částečný outsourcing v rámci PPP) Itálie – (elektronický) občanský průkaz, národní karta služeb Izrael - národní registr obyvatel a navazující aplikace (pasy, řidičské průkazy, zbrojní průkazy, voličské průkazy, rodné, úmrtní a svatební listy, průkazy státních zaměstnanců) Makedonie – občanský průkaz Systém řidičských průkazů pro státy Florida a Maryland, Identifikační systém vězeňství Irsko, centrální registr zdravotního pojištění ČR… others 12/25/2018 Copyright © 2004 HP corporate presentation. All rights reserved.

12 Copyright © 2004 HP corporate presentation. All rights reserved.
Citát na závěr “ Úspěch projektu je především výsledkem zkušenosti týmu HP, který byl vstřícný a vrcholně profesionální. Výsledek hovoří sám za sebe: všichni bulharští občané obdrželi nové doklady již koncem roku 2001 místo plánovaného roku 2002.” Stoyan Zahariev, Ředitel odboru občanských průkazů a povolení k pobytu Ministerstvo vnitra Bulharské republiky 12/25/2018 Copyright © 2004 HP corporate presentation. All rights reserved.

13 Presentation Title Copyright © 2004 HP corporate presentation. All rights reserved.


Stáhnout ppt "Osobní doklady občanů v Evropském prostoru v době Internetu"

Podobné prezentace


Reklamy Google