Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PNE 35 7149 ed. 4 Distribuční rozváděče nízkého napětí - Rozváděče pro distribuční transformovny vn/nn do 630 kVA Účinnost: od 1. 1. 2017 Praha, 23.2.2018.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PNE 35 7149 ed. 4 Distribuční rozváděče nízkého napětí - Rozváděče pro distribuční transformovny vn/nn do 630 kVA Účinnost: od 1. 1. 2017 Praha, 23.2.2018."— Transkript prezentace:

1 PNE ed. 4 Distribuční rozváděče nízkého napětí - Rozváděče pro distribuční transformovny vn/nn do 630 kVA Účinnost: od Praha,

2 Výchozí podklady pro zpracování PNE:
ČSN EN ed. 2 ( ) Rozváděče nízkého napětí – Část 1: Všeobecná ustanovení z května 2012. ČSN EN ( ) Rozváděče nízkého napětí – Část 5: Rozváděče pro veřejné distribuční sítě ze září 2011 (platnost normy byla ukončena k  ). ČSN EN ed. 2 ( ) Rozváděče nízkého napětí – Část 5: Rozváděče pro veřejné distribuční sítě ze září 2015.

3 Hlavní změny proti předchozímu třetímu vydání PNE
Norma byla zpracována a členěna podle základních kapitol souboru norem ČSN EN a jeho platných částí 1 a 5, na které navazuje – základní rozdíl proti předchozím vydáním. V souladu s normami ČSN EN ed. 2 a ČSN EN je požadováno na výrobci rozváděče uvádět parametry rozváděče (charakteristiky rozhraní) v rozsahu dle kapitoly 5 PNE tj. v širším rozsahu proti požadavkům předchozích vydání. Proti předchozímu vydání změněn minimální stupeň ochrany krytem rozváděče dle požadavku platných ČSN EN na min. IP 34D (přibližně IP 44) – dosud min. IP Ve smyslu PNE ed. 5 – Přílohy 4 a Změny 1, se však připouští možnost, stanovit min. stupeň ochrany krytem rozváděče dle výskytu vlivu vody (třídy AD3 neb AD4) v daném místě instalovaného rozváděče a DTS.

4 Základní obsahové části PNE
Rozsah platnosti Citované dokumenty a související právní předpisy Termíny a definice Značky a zkratky Charakteristiky rozhraní (parametry) rozváděče DTS Informace Provozní podmínky Konstrukční požadavky Technické požadavky Ověřování návrhu rozváděče DTS (typová zkouška) Kusové ověřování rozváděče DTS(kusová zkouška) Přílohy A - E

5 Rozsah platnosti PNE stanovuje základní technické a bezpečnostní požadavky pro řešení, provedení, ověřovací zkoušky, montáž a dodávání venkovních distribučních rozváděčů nízkého napětí pro distribuční transformovny vn/nn v provedení stožárovém - na příhradových stožárech, na sloupech z předpjatého betonu, dále pro transformovny věžové zděné nebo věžové panelové do výkonu transformátoru 630 kVA včetně, provozovatelů distribučních soustav České republiky. Základní požadavky uvedené v PNE platí pro všechny rozváděče dle této PNE, ať jsou navrženy, vyrobeny a ověřeny jednorázově nebo jsou plně normalizované a vyráběné hromadně.

6 Rozváděč dle PNE 35 7149 pro stožárovou transformovnu

7 Citované dokumenty a související právní předpisy
Citované a související normy ČSN Citované a související normy PNE Související právní předpisy Citované a související technické normalizační informace V přehledu souvisejících norem ČSN a PNE jsou uvedena nejnovější vydání platných v době schválení této PNE Při používání této PNE je třeba vždy použít taková vydání ČSN, která přejímají nejnovější vydání nedatovaných evropských/mezinárodních norem (včetně všech změn). Obdobně nutno postupovat při používání nedatovaných podnikových norem energetiky PNE. Vydané PNE jsou k dispozici na adrese: https//

8 Termíny a definice, značky a zkratky
Termín Distribuční rozváděč pro veřejné distribuční elektrické sítě PENDA, je termín používaný platnými normami ČSN EN a ČSN EN ed. 2. Citované normy v rámci sjednocení požadavků na rozváděče pro distribuční transformovny a pro kabelové rozvodné skříně ve svých ustanoveních již blíže dvě provedení rozváděčů nerozlišují – rozlišují pouze venkovní a vnitřní provedení. Pro účely podnikové normy energetiky byl zvolen upřesňující termín Rozváděč nn pro distribuční transformovny vn/nn do 630 kVA (zkráceně „rozváděč DTS“) - rozváděč ověřený dlouhodobými provozními poznatky, vhodný svou vnější konstrukcí pro venkovní instalaci na místech, která mohou být přístupná veřejnosti, provozovaný a udržovaný výhradně oprávněnými osobami, do kterého nemají přístup laici.

9 Charakteristiky rozhraní (parametry) rozváděče DTS
Základní funkcí charakteristik rozhraní je zajistit komptabilitu rozváděče se jmenovitými hodnotami distribuční sítě, ve kterých bude provozován. Charakteristiky – parametry rozváděče musí být stanoveny výrobcem dle základních kriterií a upřesnění uvedených v této PNE. Rozváděč DTS je distribuční rozváděč nízkého napětí, určený pro jištění a rozpojování kabelových nebo venkovních rozvodů distribučních sítí. Jedná se o krytý a stabilní rozváděč, konstruovaný a zkoušený pro venkovní instalaci na místech přístupných veřejnosti.

10 Všechny charakteristiky rozhraní – parametry rozváděče DTS (pokud tyto přicházejí v úvahu pro daný výrobek), stanovuje výrobce rozváděče DTS – viz uvedený základní výčet. Jmenovité napětí rozváděče Un Jmenovité pracovní napětí rozváděče Ue Jmenovité izolační napětí rozváděče Ui Jmenovité impulzní výdržné napětí rozváděče Uimp - kategorie přepětí Jmenovitý proud rozváděče InA Jmenovitý proud obvodu – jištěného vývodu rozváděče Inc Jmenovitý podmíněný zkratový proud rozváděče Icc Jmenovitý krátkodobý výdržný proud Icw Součinitel soudobosti rozváděče(RDF)

11 Dokončení výčtu základních parametrů rozváděče DTS
Jmenovitý kmitočet fn Zařízení jistící před zkratem (SCPD) Základní ochrana rozváděče - ochrana před dotykem živých částí Ochrana při poruše rozváděče – ochrana před nebezpečným dotykem neživých částí Typ uzemňovací soustavy, pro kterou je rozváděč určen (TN-C, TT) Stupeň znečištění Zatřídění dle elektromagnetické komptability (EMC) Celkový výčet charakteristik rozhraní – viz ČSN EN ed. 2, část 5.

12 Informace – značení pro identifikaci rozváděče DTS, dokumentace a identifikace obvodů rozváděče
Identifikační štítky Na identifikačním štítku rozváděče (štítcích) musí být vždy uvedeny následující údaje: označení nebo ochranná známka výrobce rozváděče typové označení dle přílohy A - PNE , výrobní číslo, nebo jiné prostředky identifikace umožňující obdržet příslušné informace od výrobce rozváděče; prostředky určení data výroby; IEC / PNE

13 označení nebo ochranná známka výrobce skříně;
Další informace (např. jmenovité napětí rozváděče, jmenovitý proud rozváděče InA, jmenovitý proud obvodů – jištěných vývodů rozváděče Inc, stupeň ochrany krytem IP, značku CE osvědčující, že bylo vydáno ES prohlášení o shodě) mohou být uvedeny na identifikačním štítku (štítcích) po dohodě mezi uživatelem a výrobcem. Skříň rozváděče musí mít trvanlivý, dobře viditelný a čitelný štítek se základními údaji dle ČSN EN ed. 2, který může být umístěn uvnitř skříně. Na identifikačním štítku skříně musí být vždy uvedeny následující informace: označení nebo ochranná známka výrobce skříně; typové označení skříně dle čl PNE ; výrobní (identifikační) číslo skříně.

14 Dokumentace rozváděče DTS
Všechny charakteristiky rozhraní (parametry) rozváděče DTS (pokud tyto přicházejí v úvahu pro daný výrobek), jakož i doplňující informace týkající se rozváděče a skříně rozváděče (např. hmotnost, vnější rozměry, údaje o recyklaci použitých materiálů a další), musí být uvedeny v technické dokumentaci výrobce rozváděče dodávané s rozváděčem. Výrobce rozváděče musí v dokumentaci nebo v katalozích uvést podmínky pro manipulaci,dopravu, skladování, instalaci, provoz a pro jeho údržbu.

15 Identifikace obvodů rozváděče DTS
Uvnitř rozváděče musí být možné identifikovat jednotlivé obvody a jejich ochranná zařízení. Identifikační štítky (pro označení kabelového směru, typu kabelu apod.) musí být čitelné, trvalé a vhodné pro reálné okolní prostředí. Každou funkční jednotku (přívodní nebo vývodní jednotku rozváděče) musí být možno identifikovat jasně viditelným způsobem. V případě odnímatelných pojistkových nosičů pojistkových odpínačů, které jsou specifické pro jištěný vývod, musí být štítek umístěn na pojistkovém nosiči i na pojistkovém spodku odpínače, aby se zabránilo nesprávné výměně pojistkového nosiče.

16 Provozní podmínky Rozváděče konstruované, vyrobené a zkoušené dle této normy jsou určeny pro použití v normálních provozních podmínkách, pro venkovní instalaci (místa přímo vystavená venkovnímu klimatu) a na místech přístupných veřejnosti Rozváděče jsou provozovány výhradně osobami znalými nebo osobami znalými s vyšší kvalifikací dle PNE ed. 3. Při stanovení základních charakteristik vnějších vlivů, kterým může být zařízení rozváděče ve venkovním prostoru vystaveno je vycházeno z požadavků PNE ed. 5 pro prostor VI.

17 Normální provozní podmínky pro venkovní instalaci rozváděče – příklady
teplota okolního vzduchu nepřesahuje + 40 ºC a její průměrná teplota během 24 h nepřesahuje + 35 ºC; dolní mez teploty okolního venkovního vzduchu je max. – 33 ºC; teplota uvnitř rozváděče nepřesahuje + 55 ºC; relativní vlhkost vzduchu může být přechodně až 100 % při maximální teplotě + 25 ºC; stupeň znečištění – viz čl této PNE; nadmořská výška instalace nepřesahuje 2 000 m. vnější vliv AD – výskyt vody vliv třídy AD3 - stupeň ochrany krytem IPX3; vliv třídy AD4 - stupeň ochrany krytem IPX4; vnější činitel využití – B schopnost osob BA1 - přístup laiků (k rozvodným zařízením umístěným na veřejně přístupných místech, např. stožáry venkovního vedení, rozváděče distribučních transformoven, kabelové skříně apod.).

18 Vnitřní prostor rozváděče je uvažován jako prostor V. dle PNE Jestliže jsou použity součásti (např. elektronická zařízení, měřící zařízení, relé a jiná zařízení spojená s rozvodem elektrické energie), které nejsou navrženy pro podmínky stanovené v PNE ed. 5 pro prostor V., mají být učiněna vhodná opatření k zajištění jejich spolehlivého provozu (např. klimatizace). Způsob provedení je odvislý od dohody uživatele s výrobcem. V případech, kdy lze předpokládat výskyt zvláštních provozních podmínek vynucujících splnění určitých doplňujících požadavků,je nutná dohoda mezi výrobcem rozváděče a uživatelem, který musí informovat výrobce o jejich existenci. Příklady zvláštních provozních podmínek uvádí ČSN EN ed. 2 a platné normy ČSN EN

19 Konstrukční požadavky
Rozváděče pro DTS musí být vyrobeny takovým způsobem a z takových materiálů, aby byly schopny odolávat mechanickým, elektrickým a tepelným namáháním včetně zamezení rosení způsobeným vlivy okolního prostření, které se mohou vyskytnout v provozních podmínkách instalace, pro kterou jsou určeny. Materiál rozváděčů musí odolávat provozním podmínkám pro venkovní instalaci po dobu životnosti bez změny parametrů a vlastností. Na skříně a vnitřní konstrukce rozváděčů mohou být použity: - kovové materiály s vhodnou povrchovou úpravou odpovídající provozním podmínkám, pro které jsou rozváděče určeny; - izolační materiály odolné proti teplu, vzplanutí a šíření plamene.

20 Požadované vlastnosti izolačních materiálů
Izolační materiály použité pro skříně rozváděčů a nosné konstrukce musí být ověřeny nebo musí vykazovat: tepelnou stabilitu ověřenou dle ČSN EN ed. 2 čl ; odolnost proti teplu, vzplanutí a šíření plamene – vlastnosti ověřené dle ČSN EN ed. 2, čl ; zkouškou suchým teplem (tepelná stabilita) dle ČSN EN , ČSN EN ed. 2 čl ; ověření kategorie hořlavosti dle ČSN EN , ČSN EN ed. 2 čl ; odolnost proti ultrafialovému záření – izolační materiály na skříně rozváděčů a na vnější nosné konstrukce řešené pro venkovní instalaci musí mít odolnost proti ultrafialovému záření ověřenou dle ČSN EN ed. 2 čl

21 Ověření mechanické pevnosti rozváděčů
Ověření mechanické pevnosti rozváděčů se provádí podle doplňujících požadavků stanovených v platných normách ČSN EN , v rozsahu zkoušek na ověření konstrukční pevnosti: - ověření odolnosti proti statickému zatížení; - ověření odolnosti proti rázovému zatížení; - ověření odolnosti proti namáhání v krutu; a zkoušek na ověření odolnosti proti síle nárazu: - ověření odolnosti proti síle nárazu; - ověření mechanické pevnosti dveří; - ověření odolnosti kovových vložek v syntetickém materiálu proti axiálnímu zatížení; - ověření odolnosti proti mechanickým nárazům způsobeným předměty s ostrými hranami; zkouška mechanické pevnosti základu, který má být zapuštěn do země.

22 Základní ochrana rozváděče DTS Ochrana před dotykem živých částí
Rozváděč pro DTS – je venkovní stabilní rozváděč pro veřejné distribuční sítě, konstruovaný pro venkovní instalaci na místech přístupných veřejnosti. Jedná se o zařízení provozované a udržované výhradně oprávněnými osobami, do kterých nemají přístup laici. Jako nezbytná opatření zajišťujících vyhovující stupeň bezpečnosti rozváděčů, nutno požadovaným způsobem provést: ochranu rozváděče před vniknutím cizích pevných těles a vody - stupeň ochrany krytem; zajištění dveří rozváděče pro zabránění přístupu nepovolaných osob; bezpečnostní značení na dveřích rozváděče.

23 Stupeň ochrany krytem rozváděče pro DTS
Požadovaný stupeň ochrany krytem rozváděče pro DTS vychází ze znění PNE ed. 5, která platí pro určování vnějších vlivů působících na elektrická rozvodná zařízení včetně podmínek stanovení stupně ochrany krytem . Obecně určující pro stanovení stupně ochrany krytem rozváděče DTS jsou vlivy AA, AB, AD, AE, AF, AK, AL a BA, pokud v daném prostoru instalace rozváděče přichází v úvahu – viz Příloha 4 PNE ed. 5 a čl – Poznámka 5 k tabulce 3 (Změna 1 – PNE ed.5 platná od ).

24 AD1 - stupeň ochrany krytem IPX0
PNE ed. 5 , Příloha 4 – Stanovení stupně ochrany krytem - vnější vliv AD (výskyt vody) „Vnější vliv AD – výskyt vody AD1 - stupeň ochrany krytem IPX0 AD2 - stupeň ochrany krytem IPX1 nebo IPX2 AD3 - stupeň ochrany krytem IPX3 AD4 - stupeň ochrany krytem IPX4 Pro třídy AD2 až AD3 se doporučuje přednostně používat stupeň ochrany krytem IP43, pro třídu AD4 se doporučuje minimálně IP44“.

25 Změna 1 – PNE 33 0000-2 ed. 5 (účinnost od 1.1.2017)
Tab. 3 – Základní přiřazení tříd AD (výskyt vody) pro jednotlivé prostory rozvodných zařízení POZNÁMKY: doplňuje se nový bod 5 5 Pro rozváděče DTS vn/nn podle PNE v místech kde jsou chráněny proti stříkající vodě (např. od ostřiku projíždějícími vozidly apod.) a tyto rozváděče jsou určeny pouze pro manipulaci osobami znalými podle PNE , mohou být s ochranou krytem IP 43. Prostor dle tab. 1 I (1) II III (1, 2) IV (2) V (3) VI (3) (5) Třída AD AD1 AD2 AD3 AD4

26 Na místech přístupných veřejnosti (schopnost osob BA1) musí být stupeň ochrany krytem u skříně rozváděče stožárové transformovny a uzavřených dveřích skříně rozváděče: - v místech instalace kde lze předpokládat výskyt vody třídy AD4 musí být stupeň ochrany krytem u skříně rozváděče minimálně IP34D (odpovídá přibližně krytí IP44), pokud je rozváděč kompletně instalován podle pokynů výrobce. Při otevřených dveřích může být IP00. - v místech instalace kde lze předpokládat maximální výskyt vody třídy AD3 může být stupeň ochrany krytem u skříně rozváděče nižší - minimálně IP43, pokud je rozváděč kompletně instalován podle pokynů výrobce. Při otevřených dveřích může být IP00. Na jiných místech instalace (mimo míst přístupných veřejnosti) musí být úroveň ochrany krytem u skříně rozváděče minimálně IP33.

27 U rozváděčů osazovaných do stěn věžových zděných a věžových panelových transformoven je stupeň ochrany krytem z vnější strany - ze strany možného přístupu veřejnosti: minimálně IP34D (odpovídá přibližně krytí IP44) při výskytu vody třídy AD4, případně IP43 při výskytu vody trvale nepřekračujícím třídu AD Z vnitřní strany - z vnitřního prostoru transformovny může být IP00 za předpokladu, že budou ve vnitřním prostoru vytvořena opatření k ochraně proti přímému dotyku nechráněné živé části rozváděče . Ochrana krytem jističů a pojistkových odpínačů musí být v místě ovládání přístrojů minimálně IP20.

28 Zajišťování dveří rozváděče DTS
Dveře musí být zajištěny (uzamčeny) způsobem, kterým se zabrání přístupu nepovolaných osob a zároveň zajištěny proti vysazení nebo vysunutí ze závěsů v uzavřeném stavu. Dveře budou osazeny na bezúdržbových závěsech (pantech) s bočním otevíráním. Pro uzavření (uzamčení) dveří rozváděčů jsou určeny zámky dle ČSN čl. 7, pokud nebude mezi uživatelem a výrobcem dohodnut jiný způsob. Dveře rozváděče (křídla dveří) budou opatřeny aretací proti samovolnému zavírání neb nárazovému otevření dveří větrem.

29 Bezpečnostní značení na dveřích rozváděče DTS
Rozváděč DTS vhodný pro venkovní instalaci na místech, která jsou přístupná veřejnosti, musí být na všech dveřích z venkovní strany opatřen výstrahou (bezpečnostním sdělením), upozorňující na možné nebezpečí úrazu elektřinou – viz požadavek PNE , čl. 4.6. Na vnější stranu dveří rozváděče se osadí bezpečnostní sdělení trvanlivého provedení požadované PNE čl (tabulka složená ze dvou bezpečnostních značek s doplňkovými texty – viz dále).

30

31 Ochrana rozváděče DTS při poruše – ochrana před nebezpečným dotykem neživých částí
Rozváděč DTS musí mít ochrannou PEN přípojnici pro zabezpečení automatického odpojení od zdroje napájení pro: ochranu před důsledky poruch uvnitř rozváděče; ochranu před důsledky poruch ve vedeních napájených prostřednictvím rozváděče. Přípojnice PEN musí být vodivě spojena s ochrannou svorkou rozváděče a musí umožnit připojení ochranných vodičů vnějších rozvodů. Její povrchová úprava musí umožnit přímé připojení jak Al, tak Cu vodiče a musí být stálá (nesmí se pokrývat nevodivými kysličníky). Konstrukční části rozváděče se nesmí používat jako ochranná PEN přípojnice.

32

33 Ochranná svorka rozváděče DTS
Skříň rozváděče DTS má vnější místo připojení - vnější ochrannou svorku umístěnou na boku skříně. Vnější ochranná svorka musí být umístěna na přístupném místě vnějšího povrchu skříně rozváděče, pokud možno na nejspodnější části tak, aby se k ní ochranný vodič dal snadno připojit. Montážní panel (montážní rám) musí být opatřen vnitřní ochrannou svorkou. Ochranná svorka montážního panelu (montážního rámu) se propojí zvláštní spojkou s vnější ochrannou svorkou skříně rozváděče. Konstrukční provedení ochranných svorek a jejich napojení na ochranný obvod rozváděče (PEN přípojnici), musí umožňovat bezpečné měření zemního odporu zemniče rozváděče, bez nutnosti vyjmutí spojovacího materiálu a bez demontáže vodiče zemniče.

34

35 Označení místa připojení ochranného vodiče – stanovuje ČSN 33 0360 ed
Místo připojení ochranného vodiče musí být označeno značkou 5019 z IEC 60417 – Ochranné uzemnění. Tato označení musí být vždy na pevné neodnímatelné části v blízkosti místa připojení ochranného vodiče. Označení musí být trvanlivé a v provozu nesmazatelné Označeni vnějšího místa připojení pouze barvou, obtisky, samolepícími štítky apod. není přípustné.

36 Vnitřní spojovací vedení rozváděče DTS
Jmenovitý proud přípojnic rozváděče DTS do max. výkonu transformátoru 63 kVA je 100 A, do výkonu 100 kVA je 160 A, do výkonu 250 kVA je 400 A, pro 400 kVA je 630 A a pro 630 kVA je A. Vodiče musí být uloženy tak, aby jejich zkouškami ověřená poloha se v průběhu dopravy, skladování, montáže a provozu vlivem mechanických, tepelných a zkratových namáhání nezměnila tak, že by došlo k nepřípustnému zmenšení vzdušných vzdáleností a povrchových cest případně k poškození izolace.

37 Způsoby připojení a svorky pro připojení vnějších vodičů
Jistící prvky rozváděčů DTS musí být vybaveny úplnou svorkou pro připojení vnějších vodičů, svorkou umožňující připojení vodičů v rozsahu požadovaných průřezů (jednoduchý třmen a praporec tvoří připojovací V-svorku), neb upraveny pro připojení dle požadavku uživatele. Svorky pro připojení vnějších vodičů (kabelové konektory) musí zajistit zachování potřebného styčného tlaku odpovídajícího jmenovitému proudu instalovaného jistícího prvku. Požadavky na svorky pro vnější připojované vodiče upřesňuje ČSN EN ed. 2 a platná norma ČSN EN ed. 2 v článku 8.8.

38 Doplňující poznámky uvedené v PNE pro připojení vnějších vodičů
POZNÁMKA 1: Na základě projednaných opatření, která umožňuje ČSN EN ed. 4 v čl , není nutné v sítích TN-C distribučních rozvodů nízkého napětí ve kterých není nebezpečí záměny vodiče PEN s jiným ochranným vodičem, provádět doplňkové značení konců izolovaných vodičů PEN modrým označením (modrým páskem). POZNÁMKA 2: Značení žil izolovaných svazkových vodičů zaúsťovaných do rozváděče DTS (rozlišující jednotlivé fáze a vodič PEN) stanovují normy souboru ČSN a není nutné v rozváděči provádět dodatečné doplňkové značení vodiče PEN a vodičů fázových. Případný požadavek na provedení doplňkového značení stanovuje provozovatel distribuční soustavy.

39 Jištění - jistící prvky
V rozváděči DTS pro jištění přívodní jednotky se použije jako hlavní jisticí přístroj jistič a/nebo pojistkový odpínač pro pojistky gTr, zařízení jistící transformátor vn/nn na straně nn. Dále tyto jistící prvky jistí rozváděč proti přetížení a zkratu a zajišťují jeho ochranu automatickým odpojením od zdroje podle PNE ed. 6. Hlavní jistič podle ČSN EN ed.3 (s charakteristikou vhodnou pro jištění distribučních transformátorů) nebo pojistkový odpínač pro pojistky gTr podle PNE , se umísťuje na přední stranu montážního panelu a/nebo montážního rámu. Hlavní jistič nebo pojistkový odpínač pro pojistky gTr se označuje bezpečnostním sdělením – tabulkou s bezpečnostní značkou a doplňkovým textem „Hlavní vypínač“ dle požadavku PNE čl

40

41 Jištění distribučních transformátorů pojistkami s charakteristikou gTr
Dle ČSN – Změny 1 z května 2000, čl , lze distribuční transformátory vn/nn do výkonu kVA včetně, jistit na sekundární straně proti přetížení a zkratu kromě jističů též pojistkami s charakteristikou gTr. PNE stanovuje požadavky na pojistky gTr pro jištění transformátorů vn/nn. PNE ed 4 v příloze B upřesňuje volbu pojistkového odpínače v návaznosti na jmenovitý výkon transformátoru a rozměrovou velikost pojistek gTr (kódy P1 až P4).

42 Jištění - jistící prvky
Vývodní jednotky - vývody z rozváděče jsou jištěny jističi a/nebo výkonovými pojistkami v pojistkových odpínačích případně pojistkových lištách (pokud není uživatelem požadováno jinak). Tyto jistící prvky jistí příslušná vedení proti přetížení a zkratu a zajišťují ochranu automatickým odpojením od zdroje podle PNE ed. 6. Norma stanovuje základní vybavení rozváděčů a navazující schémata zapojení podle způsobu provedení jištění transformátoru, způsobu jištění vývodů a způsobu měření elektrické energie. V normě je uvedeno 5 základních schémat, která by měla pokrýt většinu požadavků na vnitřní zapojení rozváděčů. Je-li požadována výroba rozváděče jiného zapojení než uvádí norma, lze toto provést po dohodě uživatele s výrobcem (6 – atypické zapojení dle dokumentace uživatele a na základě konzultace s výrobcem).

43 Jištění vývodů (vývodních jednotek) rozváděče DTS

44 Schémata zapojení rozváděčů - popis
1 - hlavní jištění – přímé měření spotřeby elektrické energie – bez jištění vývodů 2 - hlavní jištění – přímé měření spotřeby elektrické energie – vývody jištěny 3 - hlavní jištění – nepřímé měření spotřeby elektrické energie – bez jištění vývodů 4 - hlavní jištění – nepřímé měření spotřeby elektrické energie – vývody jištěny 5 - hlavní jištění – měřící transformátory proudu pro universální monitor – vývody jištěny 6 - atypické zapojení dle dokumentace uživatele

45 Měření spotřeby elektrické energie
Přístrojové měřicí transformátory proudu (MTP) pro nepřímé měření se montují za hlavní jistič nebo pojistkový odpínač pro pojistky gTr. Pro fakturační (odběratelské) měření musí být MTP úředně ověřené ve třídě přesnosti 0,5 S nebo přesnější, 5 VA nebo 10 VA a manipulační (zkušební) svorkovnice musí být opatřena zaplombovatelným krytem. Pro distribuční měření mohou být MTP ve třídě přesnosti 1, jmenovité zátěže 5 VA nebo 10 VA, kryt manipulační svorkovnice nemusí být plombovatelný. Propojení mezi MTP a manipulační svorkovnicí musí být provedeno měděnými vodiči. Minimální průřezy vodičů pro proudový obvod jsou 6 x 2,5 mm2 a pro napěťový obvod 4 x 1,5 mm2. Požadovanou jmenovitou zátěž MTP, požadovaný průřez vodičů dle délky propojení a barvu vodičů stanovuje PNE , PNE a upřesňují technické připojovací podmínky jednotlivých provozovatelů distribučních soustav ČEZ, E.ON a PRE

46 Skříně pro montážní panely (montážní rámy) Kompletní sestavení skříně a panelu (rámu) tvoří rozváděč
Z hlediska druhů trafostanic a rozměrů skříní se skříně pro potřebu objednávky označují písmeny SVS neb SMS a písmenem určujícím jejich použití (-B,-P,-K,-V,-U,-Z). Např.: Bude-li použita skříň SVS-P, jde o skříň pro transformovny na příhradových stožárech rozměrů (š x h x v) 1050 x 800 x 1180 mm. Pro jmenovitý proud přípojnic A jsou doporučeny skříně v provedení SVS-B, SVS-P (je nutné zvážit způsob chlazení skříně), SVS-V a SVS-Z. Pro jmenovitý proud přípojnic 630 A se doporučuje použít skříň SVS-U. Pro jmenovitý proud přípojnic do 160 A se doporučuje použít skříň SMS. Uvnitř skříně, z přední strany montážního panelu (montážního rámu) musí být provedeno opatření pro uložení technické dokumentace rozváděče.

47 Skříň rozváděče DTS

48 Typové značení rozváděčů
Označení typu rozváděče je řešeno písmeny RST a kombinací šesti skupin znaků a jejich upřesňujících kódů (kódovaných písmeny a číslicemi) rozdělených dělícím znakem (lomítko /) do dvou částí (podrobně stanovuje Příloha A normy)

49 Typové značení rozváděčů
Znak 1 - udává jmenovitý proud přípojnic Znak 2 - označuje jmenovitý proud hlavního jističe případně jmenovitý proud pojistkového odpínače pro pojistky gTr Znak 3 - určuje způsob jištění vývodů Znak 4 - určuje maximální počet vývodů (včetně rezervních pozic) Znak 5 - určuje způsob měření el. energie Znak 6 - určuje číslo schématu zapojení

50 Identifikační štítek rozváděče typového označení RST – 0640/4835

51 Typové označení RST – 0640/4835 znamená:
Znak 1 – kód 06: Jmenovitý proud přípojnic 630 A Znak 2 – kód 40: Jmenovitý proud hlavního jističe A Znak 3 – kód 4: Jištění vývodů provedeno pojistkovými odpínači 400 A Znak 4 – kód 8: Maximální počet vývodů – 8 Znak 5 – kód 3: Osazeny MTP pro distribuční měření neb universální monitor Znak 6 – kód 5: Schéma zapojení 5 – (hlavní jištění – MTP pro universální monitor – vývody jištěny)

52 Ověřování návrhu rozváděče DTS (typová zkouška)
Ověřování návrhu příslušného provedení rozváděče DTS (dříve typová zkouška) vychází z požadavků ČSN EN ed. 2 kapitoly 10 a doplňujících požadavků stanovených ČSN EN ed. 2.  Ověřování návrhu rozváděče DTS musí být dosaženo výhradně použitím zkoušek podle kapitoly 10 normy ČSN EN ed Alternativní způsoby ověřování hodnocením nebo porovnáním s referenčním návrhem, které připouští ČSN EN ed. 2 např. pro rozváděče dle ČSN EN ed. 2 nebo ČSN EN , se u rozváděčů pro veřejné distribuční sítě (rozváděčů dle ČSN EN ed. 2) používat nesmí.

53 Kusové ověřování kabelové rozvodné skříně (kusová zkouška)
Kusové ověřování (dříve kusová zkouška) je určeno ke zjišťování závad v materiálech a provedení a pro potvrzení správného fungování vyrobeného distribučního rozváděče. Provádí se na každém vyrobeném rozváděči dle požadavků ČSN EN ed. 2 kapitoly 11. Výstupem kusového ověřování je protokol o kusovém ověření. Pokud uživatel rozváděče DTS potřebuje informace týkající se kusového ověřování, má být o ně požádáno ve specifikaci uživatele.

54 Technické náležitosti objednávky
V objednávce rozváděče se skříní podle PNE se především uvede: označení typu rozváděče – viz Příloha A; označení skříně podle čl ; materiál skříně (ocelový plech, nerezový plech); specifikace jistících prvků na vývodech (jmenovitý proud pojistkových spodků, pojistkových lišt, pojistkových odpínačů a jističů); kompenzační výkon kondenzátoru pro kompenzaci proudu naprázdno transformátoru (pokud je kondenzátor vyžadován).

55 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "PNE 35 7149 ed. 4 Distribuční rozváděče nízkého napětí - Rozváděče pro distribuční transformovny vn/nn do 630 kVA Účinnost: od 1. 1. 2017 Praha, 23.2.2018."

Podobné prezentace


Reklamy Google