Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Polysacharidy a proteoglykany Doc.Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Polysacharidy a proteoglykany Doc.Mgr. Martin Modrianský, Ph.D."— Transkript prezentace:

1 Polysacharidy a proteoglykany Doc.Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.

2 Disacharidy SACHAROSA - stolní cukr, glukosa + fruktosa
 -1,2-glykosidická vazba sacharosa a-D-glukopyranosyl-(1,2)-b-D-fruktofuranosa LAKTOSA – mléčný cukr, galaktosa + glukosa, mateřské mléko 6,7% laktosy -1,4-glykosidická vazba laktosa b-D-galaktopyranosyl-(1,4)-a-D-glukopyranosa

3 a-D-glukopyranosyl-(1,4)-a-D-glukopyranosa
Disacharidy MALTOSA – 2 glukosové jednotky (acetalová struktura), -1,4-glykosidická vazba -1,4-glykosidická vazba maltosa a-D-glukopyranosyl-(1,4)-a-D-glukopyranosa ISOMALTOSA – 2 glukosové jednotky (acetalová struktura), -1,6 glykosidická vazba  a -1,6-glykosidická vazba isomaltosa

4 Disacharidy CELLOBIOSA – 2 glukosové jednotky, základní struktura cellulosy, -1,4-glykosidická vazba cellobiosa -D-glukopyranosyl-(1,4)--D-glukopyranosa

5 Oligosacharidy Krátké řetězce v délce 3 – 10 cukerných jednotek
Možnost větvení Vazba na polypeptid - glykoproteiny Kovalentní vazba na : serin nebo threonin (O-glykosidová) asparagin (N-glykosidová)

6 Funkce glykoproteinů Stabilita a rozpustnost bílkoviny
Viskozita (vysoký obsah kyseliny sialové – muciny Resistence k proteolýze Rozeznávací vlastnosti – např. krevní skupiny Co je proteolýza?

7 Terminální oligosacharidy krevních skupin
Fuc – fukosa Glc – glukosa Gal – galaktosa GlcNAc – N-acetyl-D-glukosamin GalNAc – N-acetyl-D-galaktosamin a-1,2 b-1,3 a-1,3

8 Monosacharidy v lidských glykoproteinech

9 Deriváty monosacharidů v lidských glykoproteinech

10 Deriváty monosacharidů v lidských glykoproteinech

11 Deriváty monosacharidů v lidských glykoproteinech

12 Deriváty monosacharidů v lidských glykoproteinech
Kyselina sialová (N-acetyl neuraminová kyselina) Základem je manosamin vznikající epimerací z glukosaminu

13 Polysacharidy amylosa (15 – 20%, nevětvená, kolem  -D-glukosových jednotek vázaných -1,4-glykosidickou vazbou  vznik maltosy hydrolysou, helikální struktura)

14 Polysacharidy amylopektin (80-85%, rozvětvený, -1,4-glykosidické vazby + každých 25 glukosových jednotek -1,6-glykosidická vazba  vznik maltosy a isomaltosy hydrolysou)

15 Polysacharidy GLYKOGEN DEXTRAN CELULOSA
větvený řetězec, -1,4-glykosidické vazby + každých 12 –18 glukosových jednotek -1,6-glykosidické vazby (podobný amylopektinu) zásobní polysacharid živočišné říše (v játrech a svalech) DEXTRAN většinou nevětvený, -1,6-glykosidické vazby zásobní polysacharid u kvasinek a bakterií CELULOSA glukosové jednotky spojeny -1,4-glykosidickou vazbou, struktura stabilizovaná vodíkovými můstky mezi sousednímu jednotkami lineární řetězec tvořený -vazbami je optimální pro lineární vláknitou strukturu s vysokou pevností lidé nemají enzym schopný hydrolyzovat -vazby

16 Polysacharidy Co je sulfatace?
Do které skupiny obecných reakcí monosacharidů spadá?

17 Polysacharidy

18 Glykace proteinů Glykace je neenzymatická tvorba vazeb mezi cukry a proteiny. Endogenní glykace je pomalý proces závislý na koncentraci cukru v tělní tekutině. Dlouhodobá akumulace produktů glykace způsobuje závažná poškození buňky. Pozor! Neplést s glykosilací, což je tvorba glykosidické vazby s proteiny. protein + cukr aldimin Schiffova báze ketaamin Amadoriho produkt Advanced Glycation Endproducts


Stáhnout ppt "Polysacharidy a proteoglykany Doc.Mgr. Martin Modrianský, Ph.D."

Podobné prezentace


Reklamy Google