Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Polysacharidy a proteoglykany Doc.Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
2
Disacharidy SACHAROSA - stolní cukr, glukosa + fruktosa
-1,2-glykosidická vazba sacharosa a-D-glukopyranosyl-(1,2)-b-D-fruktofuranosa LAKTOSA – mléčný cukr, galaktosa + glukosa, mateřské mléko 6,7% laktosy -1,4-glykosidická vazba laktosa b-D-galaktopyranosyl-(1,4)-a-D-glukopyranosa
3
a-D-glukopyranosyl-(1,4)-a-D-glukopyranosa
Disacharidy MALTOSA – 2 glukosové jednotky (acetalová struktura), -1,4-glykosidická vazba -1,4-glykosidická vazba maltosa a-D-glukopyranosyl-(1,4)-a-D-glukopyranosa ISOMALTOSA – 2 glukosové jednotky (acetalová struktura), -1,6 glykosidická vazba a -1,6-glykosidická vazba isomaltosa
4
Disacharidy CELLOBIOSA – 2 glukosové jednotky, základní struktura cellulosy, -1,4-glykosidická vazba cellobiosa -D-glukopyranosyl-(1,4)--D-glukopyranosa
5
Oligosacharidy Krátké řetězce v délce 3 – 10 cukerných jednotek
Možnost větvení Vazba na polypeptid - glykoproteiny Kovalentní vazba na : serin nebo threonin (O-glykosidová) asparagin (N-glykosidová)
6
Funkce glykoproteinů Stabilita a rozpustnost bílkoviny
Viskozita (vysoký obsah kyseliny sialové – muciny Resistence k proteolýze Rozeznávací vlastnosti – např. krevní skupiny Co je proteolýza?
7
Terminální oligosacharidy krevních skupin
Fuc – fukosa Glc – glukosa Gal – galaktosa GlcNAc – N-acetyl-D-glukosamin GalNAc – N-acetyl-D-galaktosamin a-1,2 b-1,3 a-1,3
8
Monosacharidy v lidských glykoproteinech
9
Deriváty monosacharidů v lidských glykoproteinech
10
Deriváty monosacharidů v lidských glykoproteinech
11
Deriváty monosacharidů v lidských glykoproteinech
12
Deriváty monosacharidů v lidských glykoproteinech
Kyselina sialová (N-acetyl neuraminová kyselina) Základem je manosamin vznikající epimerací z glukosaminu
13
Polysacharidy amylosa (15 – 20%, nevětvená, kolem -D-glukosových jednotek vázaných -1,4-glykosidickou vazbou vznik maltosy hydrolysou, helikální struktura)
14
Polysacharidy amylopektin (80-85%, rozvětvený, -1,4-glykosidické vazby + každých 25 glukosových jednotek -1,6-glykosidická vazba vznik maltosy a isomaltosy hydrolysou)
15
Polysacharidy GLYKOGEN DEXTRAN CELULOSA
větvený řetězec, -1,4-glykosidické vazby + každých 12 –18 glukosových jednotek -1,6-glykosidické vazby (podobný amylopektinu) zásobní polysacharid živočišné říše (v játrech a svalech) DEXTRAN většinou nevětvený, -1,6-glykosidické vazby zásobní polysacharid u kvasinek a bakterií CELULOSA glukosové jednotky spojeny -1,4-glykosidickou vazbou, struktura stabilizovaná vodíkovými můstky mezi sousednímu jednotkami lineární řetězec tvořený -vazbami je optimální pro lineární vláknitou strukturu s vysokou pevností lidé nemají enzym schopný hydrolyzovat -vazby
16
Polysacharidy Co je sulfatace?
Do které skupiny obecných reakcí monosacharidů spadá?
17
Polysacharidy
18
Glykace proteinů Glykace je neenzymatická tvorba vazeb mezi cukry a proteiny. Endogenní glykace je pomalý proces závislý na koncentraci cukru v tělní tekutině. Dlouhodobá akumulace produktů glykace způsobuje závažná poškození buňky. Pozor! Neplést s glykosilací, což je tvorba glykosidické vazby s proteiny. protein + cukr aldimin Schiffova báze ketaamin Amadoriho produkt Advanced Glycation Endproducts
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.