Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odbornost PREVENTISTA JUNIOR

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odbornost PREVENTISTA JUNIOR"— Transkript prezentace:

1 Odbornost PREVENTISTA JUNIOR
SDH Podmoklice Odbornost PREVENTISTA JUNIOR

2 PREVENTISTA Jako preventista musíš:
Vědět hlavní složky integrovaného záchranného systému, telefonní čísla a správné ohlášení události Umět vyhledat požární závady Znát jednoduché hasební prostředky Znát rozdělení přenosných hasicích přístrojů a jejich použití Vědět co dělat při vzniku požáru Znát vyhlášení požáru Znát základy evakuace

3 Integrovaný Záchranný Systém IZS
Hlavními složkami IZS jsou: Jednotky sborů dobrovolných hasičů Hasičský záchranný sbor Zdravotní záchranná služba Policie ČR

4 Integrovaný Záchranný Systém
Tísňové linky Hasičský Záchranný Sbor Zdravotnická Záchranná Služba Policie České Republiky

5 Integrovaný Záchranný Systém Tísňové linky
Snažte se zachovat klid a věcně odpovídat na otázky. Obvyklá sada otázek: Informace o volajícím. Co přesně se stalo. Přesné místo hlášené události. Upřesnění místa události. Informace o postiženém. Informace o mimořádné události

6 Najdi na obrázku požární závady.
Hlavním úkolem Preventisti je umět vyhledat požární závady a včas zajistit jejich odstranění. Najdi na obrázku požární závady.

7 Požár Aby došlo k požáru, je nutné splnit tři předpoklady:
Přítomnost zápalné teploty Oheň, slunce, elektrický spotřebič, zápalky apod. Přítomnost oxidačního činidla nejčastěji vzdušný kyslík Přítomnost hořlavé látky pevné (papír, dřevo, sláma atd.) kapalné (benzín, olej, líh atd.) plynné (zemní plyn, propan-butan atd.)

8 Zdolání požáru Jednoduché hasební prostředky
Pokud je požár včas zpozorován, můžou k jeho likvidaci stačit jednoduché hasební prostředky: Sekera Tlumice Kbelík Krumpáč Písek Pila Lopata Trhací hák

9 Jednoduché hasební prostředky
Lopata – je potřebná na vrhání písku, hlíny nebo jiného sypkého materiálu, nebo s její pomocí z okolí hořícího předmětu odstraníme hořlavé předměty. Kbelík – lze použít k dopravě vody. Voda z nádoby se musí lít z poměrně malé vzdálenosti – abychom ochladili hořící předmět. Písek – slouží k zasypání hořících předmětů a zamezení tak přístupu vzduchu, je dobré klást písek směrem od kraje do středu hoření v dostatečné vrstvě. Tlumice – je to delší tyč na jejímž konci je pevná látka, hašení je účinnější pokud látku namočíme a ohnisko utlučeme. Trhací hák, sekera, pila, krumpáč – s jejich pomocí můžeme odstraňovat hořlavé předměty v z okolí požáru.

10 Pojďme si o těchto hasících přístrojích povědět více 
Pokud byl požár zpozorován pozdě a na jeho uhašení by nestačilo použít jednoduché hasící prostředky, musíme použít přenosné hasící přístroje nebo nástěnný hydrant. Přenosné hasící přístroje a nástěnné hydranty Pojďme si o těchto hasících přístrojích povědět více 

11 ROZDĚLENÍ PŘENOSNÝCH HASICÍCH PŘÍSTROJŮ
PHP Vodní PHP Pěnový PHP CO22 – sněhový PHP Práškový

12 POZOR!!! – nesmí být použit na elektrická zařízení
vnitřní nástěnný hydrant Vnitřní nástěnné hydranty jsou zpravidla vybaveny veškerým příslušenstvím (hadice, proudnice) a jsou okamžitě použitelné. Je-li v dosahu požáru nástěnný hydrant, nebojte se jej použít na hašení požáru vnitřního vybavení místností. POZOR!!! – nesmí být použit na elektrická zařízení

13 Vždy dbej pokynů na obrázku hasicího přístroje 
Nyní víš jaké jsou druhy hasicích přístrojů, teď si povíme jak je správně použít  Vždy dbej pokynů na obrázku hasicího přístroje  Druh hasiva Postup aktivace hasicího přístroje Třídy požárů, které lze hasicím přístrojem hasit. Další upozornění

14 Detektor kouře je vhodné umístit do všech místností.
Aby bylo použití hasicího přístroje účinné je potřeba ho použít včas, k tomu nám může pomoci detektor kouře. Detektor kouře je vhodné umístit do všech místností. V případě požáru se do vzduchu uvolňují jedovaté látky, např. oxid uhelnatý, a hrozí nebezpečí smrtelné otravy. Proto je vhodné chránit se montáží detektorů kouře, které vám poskytnout čas oheň uhasit nebo alespoň uniknout. 

15 Chování při požáru Pokud je to možné opusť byt / dům:
Při odchodu si chraň dýchací ústrojí např: vlhkým ručníkem Při odchodu se drž u země – je tam lepší viditelnost a kyslík Po opuštění bytu / domu se zdržuj poblíž dalších evakuovaných osob

16 Chování při požáru Pokud nelze byt / dům opustit:
Utěsni veškeré mezery, kterými by mohl do místnosti vnikat nebezpečný kouř Chraň si dýchací ústrojí např: vlhkým ručníkem Drž se u země – je tam lepší viditelnost a kyslík Dej hasičům vědět o tvé pozici – vyvěs třeba deku z okna

17 Vyhlášení poplachu Pokud se stane mimořádná událost jako jsou povodně, unik nebezpečné látky nebo požár je nutné varovat obyvatelstvo prostřednictvím sdělovacích prostředků / TV, rádio / a pomocí sirén.

18 Tato zkouška probíhá STÁLÝM tónem po dobu 140 sekund.
Zkouška sirén Zkouška sirén probíhá zpravidla každou první středu v měsíci vždy ve 12:00 hodin. Tato zkouška probíhá STÁLÝM tónem po dobu 140 sekund. V místech kde je umístěna elektronická (mluvící) siréna je bezprostředně po zaznění zkušebního signálu odvysílána verbální informace.

19 Požární poplach Tento signál je používán pro svolání členů jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí. Požární poplach – 60 sekund trvající tón sirény s jedním přerušením. Pro veřejnost má tento signál doplňkový význam při pohybu na pozemních komunikacích – po jeho zaznění lze předpokládat zvýšený pohyb vozidel hasičů, sjíždějících se na výjezd.

20 Tímto signálem je 140 sekund trvající KOLÍSAVÝ tón sirény.
Všeobecná výstraha Tímto signálem je 140 sekund trvající KOLÍSAVÝ tón sirény. Vyhlašuje se v případě, kdy může dojít nebo již došlo k ohrožení životů a zdraví obyvatel v důsledku mimořádné události, například havárie s únikem nebezpečných látek nebo povodně. Pro upřesnění situace a základní informování obyvatel, následuje tísňová informace z hromadných informačních prostředků – nejčastěji Český rozhlas a Česká televize. Postupně jsou obyvatelé v ohrožené oblasti informování také prostřednictvím megafonů na vozech policie a hasičů.

21 Všeobecná výstraha Únik nebezpečné látky
Co dělat v případě úniku nebezpečné látky: Okamžitě vyhledejte úkryt v nejbližší budově – výrobní závod, kanceláře, obchod, veřejná budova i soukromý dům.

22 Všeobecná výstraha Únik nebezpečné látky
Zavřete okna a dveře – siréna může signalizovat únik toxických látek, plynů, radiačních zplodin a jedů. uzavřením prostor snížíte pravděpodobnost vlastního zamoření.

23 Všeobecná výstraha Únik nebezpečné látky
Zapněte rádio nebo televizi – informace o tom co se stalo a co dělat dále, uslyšíte v mimořádných zpravodajských vstupech. V případě výpadku elektrické ho proudu využijte přenosný radiopřijímač na baterie. Tyto informace mohou být sdělovány i obecním rozhlasem nebo megafony z vozidel IZS.

24 Prostředky improvizované ochrany
Při improvizované ochraně lze použít např: potápěčské nebo lyžařské brýle, šátek na ústa a nos, starou pláštěnku, pracovní rukavice a holínky.

25 S únikem nebezpečné látky se můžeme setkat i doma.
Například saponáty a různá čistidla lze považovat také za nebezpečnou látku. Na každém obalu těchto výrobků je vyobrazen výstražný symbol, který nám určuje jeho nebezpečnost.

26 Evakuační zavazadlo Evakuační zavazadlo se připravuje pro případ opuštění bytu v důsledku vzniku mimořádné situace nebo nařízené evakuace. Jako evakuační zavazadlo poslouží např. batoh, cestovní taška nebo kufr. Evakuační zavazadlo označte svým jménem a adresou.

27 Obsah evakuačního zavazadla:
Trvanlivé potraviny / konzervy / pitnou vodu předměty denní potřeby Jídelní misku a příbor Osobní doklady, peníze Pojistné smlouvy a cennosti Přenosné rádio a náhradní baterie Toaletní a hygienické potřeby Léky + popis užívání Náhradní oděv a obuv, pláštěnku Spací pytel a přikrývku Kapesní nůž, zápalky, svítilnu / KPZ /

28 Evakuační plán S evakuací z budovy, kterou neznáš ti pomůže požární evakuační plán a evakuační tabulky.

29 Evakuační tabulky Na dalších stránkách se můžete seznámit s dalšími tabulkami, které lze najít v požárním evakuačním plánu nebo v budově.

30 Požárně bezpečnostní tabulky

31 Bezpečnostní tabulky

32 Bezpečnostní tabulky Místo první pomoc Pohotovostní telefon Nosítka
Defibrilátor

33 Bezpečnostní tabulky Shromaždiště osob

34 Gratuluji  www.soptici-podmoklice.cz/odbornosti
Nyní znáš vše, co by měl Preventista junior vědět. Nyní zbývá už jen složit zkoušky a odznak Preventisty juniora je tvůj  Přeji hodně štěstí  Tuto prezentaci si můžeš stáhnout na stránkách:


Stáhnout ppt "Odbornost PREVENTISTA JUNIOR"

Podobné prezentace


Reklamy Google