Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vítejte Bienvenu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vítejte Bienvenu."— Transkript prezentace:

1 Vítejte Bienvenu

2 V ZEMI GABÁR A la región de las gabarras

3 Dordogne (čti Dordoň) je nejdelší řeka Francie
Dordogne (čti Dordoň) je nejdelší řeka Francie. Svůj pramen má až v centrálním masivu a vtéká do Atlantického oceánu u Royan. Po celé délce své cesty protéká nejkrásnějšími oblastmi Francie, Périgord-Dordogne (čti Perižö) v Aquitaine.

4

5 Gabáry jsou malé ploché nákladní lodě z dubového dřeva, speciálně konstruované pro plavbu na Dordogne . Ještě dnes převážejí gabáry lidi z vesnice a ostatní, často za veselého doprovodu průvodců této francouzské řeky.

6 Une gabarre Jedna gabára

7 Gabáry umožňují objevit návštěvníkům ty nekrásnější středověké vesnice Francie. Objevíme 557 obcí v údolí řeky Dordogne se stovkami starousedlíků.

8

9

10

11

12 Tato oblast byla osídlena již před 45 tis. lety
Tato  oblast byla osídlena již před 45 tis. lety. Bylo to tady, kde se našly stovky pozůstatků lidských obydlí, nejstarších v celé Evropě, především ve slavné jeskyni Lascaux (čti Laskó).

13

14 Území ohraničené Limousin (čti Limuzen) a Charente (čti Šarant), v údolí Dordogne má několik zámků a mnohočetné kamenné usedlosti, staré několik století.

15

16 Je to tady, na březích řeky Dordogne, kde si vladykové a šlechta z Aquitaine vybudovali přepychová sídla a bohaté letohrádky, které jsou dodnes udržované ve velmi dobrém stavu.

17

18

19 Střechy dordoňských usedlostí jsou často úzké a vysoké, k zajištění dobrého odtoku silných zimních dešťů, typických v tomto kraji.

20

21 Périgueux (čti Périžó) je hlavní město Dordogne
Périgueux (čti Périžó) je hlavní město Dordogne. Nenajde se jiné významnější město na tomto rozsáhlém území, které má v konečném součtu tisíc obyvatel rozmístěných ve svých 557 obcích.

22

23 Dordogne je uznávané také pro svou krajovou kuchyni, využívající místních produktů, králíků, hus, kachen a obzvláště vychvalovaná jídla z výborných lanýžů z Périgord (čti Périžó).

24

25 Nuže, láká Vás malá cesta do Dordogne
Nuže, láká Vás malá cesta do Dordogne? Mám již pro vás rezervovanou gabáru. Očekává vás v Beynac (čti Bejnaku). Šťastnou cestu !

26

27 Překlad z francouzštiny : AT
Editace JS


Stáhnout ppt "Vítejte Bienvenu."

Podobné prezentace


Reklamy Google