Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HODNOCENÍ ENERGETICKÉHO POTENCIÁLU U VÝLISKŮ Z HROZNŮ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HODNOCENÍ ENERGETICKÉHO POTENCIÁLU U VÝLISKŮ Z HROZNŮ"— Transkript prezentace:

1 HODNOCENÍ ENERGETICKÉHO POTENCIÁLU U VÝLISKŮ Z HROZNŮ
Doc. Ing. Patrik Burg, Ph.D. Ing. David Ludín

2 Definice matoliny Matolina je tvořena z
8% semeny 10% stopečky a úlomky třapin 25% slupky vylisovaných bobulí 57% dřeň bobulí Množství a kvalita matolin je ovlivněna několika faktory Odrůda Způsob sklizně Zpracování v příjmové části Způsob lisování Ze 3 tun hroznů lze získat 1 tunu matolin

3 VYUŽITÍ MATOLIN V PRAXI
Matoliny Matolinové víno Separace semen Hroznový olej Pokrutiny Hroznová mouka Přísada do krmiv Grappa Italská Ostatní Výroba krmiv Energetické využití Výroba kompostu Kompost Vermikompost

4 Energetické účely Rostoucí počet kotelen na spalování odpadní biomasy způsobil nedostatek lesních a dřevních odpadů S tím souvisí nalezení nového zdroje paliva a jako velice vhodnou alternativou se jeví matoliny Důležité je diversifikovat zdroje a tím zajistit lepší stabilitu zásobení energií Z výsledků spalných zkoušek vyplývá, že se obsah vlhkosti matolin pohybuje v rozmezí 55 – 65% a hodnoty výhřevnosti kolísají od 16,00 do 17,00 MJ.kg-1

5 Analytické metody Stanovení sušiny podle normy ČSN EN 14346
Pro stanovení byla použita muflová pec LMH 07/12 Pro stanovení spalného tepla byl použit kalorimetr Anton Parr MCR 102 pro přesné určení hmotnosti spalovaného vzorku analytické váhy Ohaus Adventurer Pro AV264C. Získané hodnoty spalného tepla byly v souladu s ČSN ISO 1928 přepočteny na výhřevnost

6 PRŮMĚRNÉ HODNOTY SLEDOVANÝCH PARAMETRŮ
Odrůda Sušina (%) Obsah vody Spalné teplo (MJ.kg-1) Výhřevnost Veltlínské zelené 44,30 55,68 19,52 16,96 Sauvignon 42,63 57,36 19,25 16,65 Ryzlink vlašský 39,53 60,46 18,82 16,20 Muškát moravský 40,82 59,18 18,73 16,14 Müller Thurgau 41, 47 58,92 19,06 16,44 Svatovavřinecké 41,15 58,85 19,03 16,29 Modrý Portugal 42,59 57,41 19,32 16,69 Cabernet Moravia 43,13 56,12 19,16 16,52 Zweigeltrebe 42,67 57,30 19,41 16,73

7 POROVNÁNÍ VÝHŘEVNOSTI S OSTATNÍMI PALIVY
Palivo Obsah vody (%) Výhřevnost (MJ.kg-1) Réví FR 10 16,66 Réví MP 16,64 Réví MM 16,39 Dřevo jabloň 20 13,6 Dřevo meruňka 13,92 Matoliny VZ 55,68 16,96 Matoliny MP 57,41 16,69 Matoliny ZW 57,30 16,73

8 Závěr Výsledné hodnoty spalného tepla a výhřevnosti naznačují, že z hlediska energetického využití představují matoliny zajímavou suroviny Hodnoty výhřevnosti se u nich pohybují mezi 16,14 – 16,96 MJ.kg-1 Hlavní problém vysoký obsah vody, který přispívá rychlému rozvoji plísní a nastartování biodegradabilních procesů Řešením by mohlo být využití bioplynových stanic a jejich odpadního tepla, které by se dalo použít na vysušení matolin

9 V ČR se ročně zpracuje 60 000 t vinných hroznů z toho je 18 000 tun matolin
Většímu využití této netradiční suroviny brání u některých variant zpracování nutnost úpravy ( sušení , separace atd.) Většina vinařských podniků u nás nemá k dispozici potřebné vybavení ani výrobní kapacitu Řešení otázek účelného využití matolin povede výhledově nesporně k rozvoji technologií využívajících jejich bezodpadové zpracování

10 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "HODNOCENÍ ENERGETICKÉHO POTENCIÁLU U VÝLISKŮ Z HROZNŮ"

Podobné prezentace


Reklamy Google