Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nevolnictví x Poddanství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nevolnictví x Poddanství"— Transkript prezentace:

1 Nevolnictví x Poddanství

2 Poddanství Stav nesvobody plynoucí z feudální závislosti zemědělského obyvatelstva na vrchnosti. Mírnější než nevolnictví. Základ poddanství je určitý stupeň “připoutání“poddaného k půdě a povinnost odvádět feudální rentu. V Čechách bylo poddanství zrušeno roku 1848. Poddaný měl povinnosti vůči vrchnosti, státu a církvi.

3 Nevolnictví Je to právní stav typický pro středověkou Evropu, který definoval vztahy mezi rolníkem(nevolníkem) a majitelem půdy (pán). Rolník byl dědičným pronajimatelem půdy a byl tak právně vázán k jejímu majiteli. Vztah zahrnoval fyzickou závislost rolníka a jeho povinnost respektovat pánovu vůli. Dědičný pronájem půdy byl základním odlišením nevolníka od otroka, který byl prodáván a nakupován bez jakéhokoliv vztahu k půdě.

4 poddanství Povinnosti poddaných:
Ourok (v odborné literatuře úrok) je peněžní dávka odváděná vrchnosti. Robota je výraz slovanského původu, (sloveso robotovat = „pracovat“) a označuje ve feudálním systému osobní službu sedláků a rolníků pro jejich pány. Naturálie - většinou jisté množství obilí.

5 Tereziánské reformy Souhrnné označení pro hospodářskosprávní, politickospravní, soudní a školské změny za vlády Marie Terezie ( ) Rozsáhlá reformní činnost tereziánské období byla podnícená válečnými neúspěchy Zákonem z roku 1774 byl upraven systém základního školství v monarchii a zavedena povinná školní docházka pro děti od 6 do 12 let

6 Poddanství – Zuzana Pekárková
Nevolnictví – Kamila Lupínková Tereziánské reformy – Honza Wasserbauer Prezentace – Kristýna Bartůňková & Zuzana Pekárková Pojmíšky – Šťěpán Princ Zaúkolovávání – Kikča oragnizátorka

7 Zdroje : http://cs.wikipedia.org/wiki/Buddhismus
Ty pojmy co jste nám dal na „studenta“ Sešit DĚJEPISU


Stáhnout ppt "Nevolnictví x Poddanství"

Podobné prezentace


Reklamy Google