Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Technologické centrum AV ČR
Potraviny, zemědělství, rybářství a biotechnologie v 7.RP Naďa Koníčková Technologické centrum AV ČR tel.: Brno,
2
Rozpočet 7RP 2007-2013 54 245M€ Health 5984 M € ICT 9080 M Nano 3467 M
Energy 2236 M Envi 1886 M Space 1430 M Security 1350 M IDEAS 7460 M PEOPLE M CAPACITIES 4193 M JRC 2499 M EURATOM 3312 M COOPERATION M Transport + Aero 4150 M Humanities 607 M Food, Agri, Biotech 1936 M
3
7RP Téma 2: Food, Agriculture and Biotechnology
vyhlášení 3. výzvy rozpočet pro 3. výzvu 96,41 mil. euro jednokolové hodnocení uzávěrka zejména tzv. malé projekty spolupráce (příspěvek EK do 3 mil. euro) a koordinační a podpůrné akce (příspěvek EK do 1 mil. euro)
4
Oblast 1: Udržitelná produkce a řízení biologických zdrojů půdního, lesního a vodního prostředí)
Molekulární metody šlechtění plodin, výzkum genomu hospodářských zvířat Udržitelné, konkurenceschopné a multifunkční zemědělství, lesnictví, rybářství, rozvoj venkova, zdraví a ochrana rostlin Zdraví a welfare hospodářských zvířat, šlechtění a živočišná produkce, rybářství a akvakultura Socio-ekonomický výzkum a podpora politik, rozvoj znalostní bioekonomiky využití biodiverzity. výzkum nových bioaktivních molekul, rozvoj bioinformatiky, tvorba databází, nové technologie a produkční systémy pro pěstování rostlin, organické (ekologické) zemědělství, systémy se sníženými vstupy, biologická bezpečnost, koexistence konvenčních systémů a geneticky modifikovaných zemědělských plodin, zdraví rostlin a boj se škodlivými činitely, bezpečné produkční systémy v rybářství a jejich řízení využití poznatků genetiky pro nové metody šlechtění, fyziologie a chování zvířat, zvládnutí infekčních chorob zvířat včetně zoonóz, ekologie nově se objevivších infekčních činitelů, vztahy různých systémů zemědělského hospodaření a klimatu, hospodaření se zemědělskými odpady podpora budování evropské znalostní bio-ekonomiky, politiky pro rozvoj venkova, výzkum na podporu Společné rybářské politiky, vypracování socioekonomických studií
5
Activity 1: Sustainable production and
management of biological resources from land, forest and aquatic environments Some indicative topics for 2008 Development of new tools and processes to support R&D in crop plants using genomic resources for breeding New and converging technologies for Precision Livestock Farming in European animal production Regulation of environmental responses and development by epigenetics in crop plants Development of appropriate indicators of the relationship between organic/low-input farming and biodiversity Framework for effort and capacity management of the fisheries Assessment and mitigation of the impact of aquaculture on wild populations Microbial control for more sustainable aquaculture Improved agro-forestry systems for sustainable farming Development of new detection, diagnostic and management methods in support of Plant Health policy Analysis of the role of biological diversity and other components, such as soil, water, animal, fungi and bacteria organisms, in maintaining and improving the stability and primary production of forest ecosystems Forest energy – Short rotation forestry as a sustainable and eco-efficient land use management system for fossile fuels substitution within CDM-projects Improving production animal health and food safety through investigating the gut physiology of farm animals, the gastro-intestinal microflora and their interactions
6
Activity 1: Sustainable production and
management of biological resources from land, forest and aquatic environments Some indicative topics for 2008 Improve and / or develop vaccine, vaccination strategies and diagnostics assays for foot-and-mouth disease free and endemic settings Improve tools and strategies for the prevention and control of classical swine fever taking into consideration the threat due to its persistence in wild boar and its presence in domestic pigs in some new member states and at the borders of EU Deep sea fisheries management Spatial analysis of area-based measures in rural development programmes Macro-economic analysis of competitiveness, including non-tariff barriers Societal Benefits of Organic Farming Assessing the pros & cons and monitoring the perception of GM animals Characterisation and valorisation of Andean soil microbial diversity to support sustainable crop production and agro-ecosystems – SICA (Latin America-Andean region) Common Agricultural Policy – the dynamic and spatial dimension Agriculture and sustainable development Addressing the gap between the Strategic Research Agendas (SRA) of relevant European Technology Platforms and the preparedness of the scientific community in Europe - Towards implementing the SRA
7
Oblast 2: “Fork to farm”- Potraviny, zdraví a kvalita života
Spotřebitelé, společnost, průmysl a zdravotní aspekty potravin a krmiv Výživa, nemoci a poruchy zdraví související s výživou Inovační zpracování potravin a krmiv Zlepšení kvality a bezpečnosti potravin, nápojů a krmiv Environmentální dopady související s celým potravinovým řetězcem 1.Chování spotřebitele jako faktor ovlivňující konkurenceschopnost, vliv potravin na zdraví a kvalitu života, postoje spotřebitelů k potravinám, trendy ve společnosti, faktory ovlivňující výběr potravin, dostupnost potravin 2. výživové faktory a návyky ve vztahu k poruchám a nemocem (obezita), rozvoj a aplikace nutrigenomiky, interakce mezi výživou a fyziologickými a psychologickými funkcemi, vývoj nových potravin s příznivým účinkem na zdraví 3. technologie pro produkci funkčních potravin, balení, využití odpadů z potravinářských výrob, úspora energií, technologie pro produkci krmiv a kontrolu jejich kvality 4. mikrobiální ekologie a bezpečnost potravin, nové detekční metody pro zjišťování patogenů a škodlivých látek, technologie a nástroje pro hodnocení, řízení a komunikaci rizik 5. studie dopadů potravinových kontaminantů na zdraví, nástroje a metody pro hodnocení environmentálních dopadů na potravinový a krmivový řetězec
8
Activity 2: “Fork to farm”-
Food (including sea-food), health and well being Some indicative topics for 2008 Measures aimed at promoting healthy eating habits Applying behavioural models for the prevention of obesity, with a particular focus on children Optimal cell function and nutrition Obesity prevention in the Mediterranean area Bioactive compounds in traditional products Exploring the micro-structure of foods Alternative preservation methods Training and career development for future food scientists Dissemination of research projects in the food sector Biocides and antibiotic resistance Perfluorinated organic compounds in food A lead market vision for food Influence of food contaminants on early programming leading to obesity
9
Oblast 3: Life sciences a biotechnologie pro udržitelné nepotravinářské využití biomasy
biomasa a rostlinné obnovitelné zdroje pro energetické a průmyslové využití, Bioprocesy, enzymy jako biokatalyzátory, mikroorganismy pro průmyslové využití; nový koncept bio-rafinerie Lesnictví a produkty lesnické výroby Environmentální remediace a čistší procesy, využití odpadů a vedlejších produktů uplatnění pozemní a mořské biomasy pro energetické a průmyslové účely, uplatnění pozemských a mořských organismů jako zdrojů pro produkci nových chemikálií, farmaceutik apod., zlepšení chemické a biochemické produktivity při produkci biomasy pro získání produktů s vysokou přidanou hodnotou rozvoj průmyslových biotechnologií včetně zahrnutí aspektů socioekonomických, agronomických, ekologických, využití poznatků rostlinného a mikrobiálního metabolismu pro produkci vlákniny, polymerů, farmaceutik, zlepšení bioprocesů za účelem zvýšení výnosu, kvality a čistoty produktů biotechnologie pro produkci kvalitních produktů ze dřeva a vlákniny, studium fyziologie a patologie lesa jako podpůrných oborů využití potenciálu biotechnologií pro detekci, monitorování, prevenci a odstranění znečištění, recyklace odpadu a vedlejších produktů průmyslových výrob, biosenzory, biodegradace chemických látek, nalýza překážek zavádění bioprocesů
10
Activity 3: Life sciences, biotechnology and biochemistry for sustainable non-food products and processes Some indicative topics for 2008 PLANT NATURAL PRODUCTS- Alternative sources for the synthesis of bioactive or industrial added value products. SWEET SORGHUM – An alternative energy crop for biofuel production in semi-arid and temperate regions. EUROPEAN NON-FOOD CROPS AND THEIR INDUSTRIAL APPLICATION MOLECULAR MODELLING FOR RATIONAL DESIGN OF INDUSTRIAL ENZYMES INDUSTRIAL BIOCHEMISTRY FOR FINE AND SPECIALITY CHEMICALS PLANT-PRODUCED VACCINES - SICA (Russia) NANOBIOTECHNOLOGY BASED BIOSENSORS FOR BIOCATALYTIC PROCESS DESIGN NOVEL NANOBIOTECHNOLOGY (BIO TO NANO) PROCESSES AND PRODUCTS LIFE CYCLE ANALYSIS AND SOCIOECONOMIC ASSESSMENT OF INTEGRATED BIOREFINERIES DEVELOPMENT OF PLANTS OR PLANT CELLS FOR FERMENTOR-LIKE APPLICATIONS DEVELOPMENT OF HIGH PERFORMANCE COMPOSITES BASED ON FLAX AND HEMP UPGRADING NATURAL ORGANIC MATTER TO VALUE ADDED GREEN CHEMICALS AND COMPOSITES INDUSTRIALLY RELEVANT PRODUCTS AND PROCESSES FROM MARINE BIOTECHNOLOGY MARINE ANAEROBIC BIOREMEDIATION
11
Další aktivity podporované v rámci priority BIO
zahrnutí nových a nastupujících směrů a technologií podpora rozvoje evropských politik (SZP, SRP, zdraví, bezpečnost potravin) podpora spolupráce s tzv. „třetími“ zeměmi (INCO) koordinace národních výzkumných programů (ERANET, ERANET+) důraz na zapojení průmyslu (zvláště MSP) má vést k posílení jejich konkurenceschopnosti provázanost s cíli Evropských technologických platforem: European Biofuels The European bio-economy - industries that produce, process or use biological resources, such as agri-food, forestry, fisheries and the strongly growing non-food sector (biofuels, biopolymers) – already today generate a combined annual turn-over of €1500 billion. The global, rapid expansion of the knowledge base, in particular in the area of life sciences and biotechnology, will provide the necessary innovations to strengthen the competitiveness of this sector. The knowledge-based bio-economy will bring together researchers, industry and other relevant actors (farmers, consumers, etc.) to address a number of socio-economic challenges: Ensure eco-efficient and sustainable production of biological resources for food and non-food uses; Addressing food related disorders, such as cardiovascular, obesity, etc; Understanding and controlling infectious animal diseases and zoonoses; Maintain sufficiency and sustainability of agricultural/fishery production under conditions of climate changes Research to replace fossil feed stocks by renewable feedstock for the eco-efficient production of industrial materials. A number of technology platforms in the area of plant biotechnology, industrial biotechnology, food, forestry, animal breeding and global animal health will help priority setting and ensure commitment from and participation of stakeholders This priority will provide research to support the Common Agricultural Policy and the Common Fisheries Policy; agriculture and trade issues; food safety regulations; Community animal health, disease control and welfare standards. A flexible response to new policy needs is also foreseen, in particular with respect to new social or economic trends Plants for the Future Food for Life Food for Life, Farm animal breeding Forest- based sector Sustainable chemistry
12
7RP Téma 2: Food, Agriculture and Biotechnology
pracovní program k výzvě je k dispozici na : pracovní programy obsahují informace o celkové strategii priority, tématech, hodnocení, rozpočtech nutno „splnit“ 95 % abstraktu nutno zahrnout MSP a partnery z INCO zemí
13
7RP Téma 2: Food, Agriculture and Biotechnology
Kde hledat partnery? osobní kontakty, konference, workshopy partnerská setkání organizovaná v rámci projektů podporovaných EU prostřednictvím národních kontaktních pracovníků elektronické databáze (CORDIS partner search, databáze projektů RP, databáze EUAGRIMAPPING )
14
Další možnosti pro vyhledání partnerů
síť NCP pro spolupráci s INCO zeměmi SMEs for Food – databáze MSP nabízejích spolupráci v projektech RP CORDIS partner search Partner search v sekci „Novinky“ na
15
Děkuji Vám za pozornost !
Kontakt: Naďa Koníčková, TC AV ČR, tel:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.