Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Friedrich August von Stradonitz Kekule

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Friedrich August von Stradonitz Kekule"— Transkript prezentace:

1 Friedrich August von Stradonitz Kekule
Medková Lenka

2 Základní Informace: (7. 9. 1829 - 13. 7. 1896)
Německý chemik, spolutvůrce teorie chemické struktury (spolu s A. M. Butlerovem). Pocházející ze staročeské vladycké rodiny Kekulů ze Stradonic na Slánsku – část rodu se vystěhovala po bělohorské bitvě do Německa – Kekulé však neměl národní české povědomí, jelikož jeho předkové žili již 200 let v Německu. Byl nejmladším z dětí Ludwiga Karla Emila Kekulého v Darmstadtu.

3

4 Na gymnáziu August vynikal v matematice a v kreslení.
Na přání rodičů začal August studovat architekturu na univerzitě v Giessenu, ale pod vlivem Liebigových přednášek, přešel na chemii. -> „opustil architekturu domů pro vznešenější architekturu molekul“ Studoval dále v Paříži, působil v Londýně jako univerzitní učitel v Heidelbergu, belgickém Gentu a Bonnu (kde působil až do své smrti) stal se zakladatelem a teoretickým průkopníkem moderní organické chemie v 19. století - proslavil se zejména teorií valence chemických prvků, objevem čtyřvaznosti uhlíku i způsobu řetězení uhlíkových atomů a v neposlední řadě svým návrhem strukturního vzorce benzenu označil organickou chemii jako chemii sloučenin uhlíku – od roku 1865 se na základě této teorie začalo připravovat obrovské množství organických sloučenin vynikl jako učitel a jeho učebnice organické chemie napsaná v letech měla zásadní vliv na celou generaci chemiků (stala se první učebnicí organické chemie postavené na jedné teorii)

5

6 Univerzita v Bonnu

7 Na schůzi Německé chemické společnosti roku 1890, věnované 25
Na schůzi Německé chemické společnosti roku 1890, věnované 25. výročí struktury benzenu, Kekulé v přednášce vykládal, že k cyklickému vzorci benzenu byl přiveden v polospánku ve svém bytě v Gentu a k řetězení atomů uhlíku v Londýně, když usnul na střeše autobusu. Stál o čestné členství v České akademii věd a umění, toho se však nedočkal. V naší literatuře o Kekulého šlechtictví a jeho vztahu k Čechám bylo dost publikováno, často s romantickým přídechem. Ve svých 34 letech (1862) se Kekulé oženil; manželka Stephannie, brzy po narození syna Stephena zemřela. Z druhého manželství, uzavřeného roku 1876 s Luisou Hoegelovou, se narodili Fritz, Luise a Auguste.

8 Ocenění: Copleyho medaile (1885) -  je vědecké ocenění za práci na jakémkoliv poli vědy, nejvyšší ocenění udělované každoročně Královskou společností v Londýně Řád za zásluhy v oblasti umění a věd Pour le Mérite

9


Stáhnout ppt "Friedrich August von Stradonitz Kekule"

Podobné prezentace


Reklamy Google