Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INFORMATIKA – vstupní a výstupní zařízení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INFORMATIKA – vstupní a výstupní zařízení"— Transkript prezentace:

1 INFORMATIKA – vstupní a výstupní zařízení
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablony VY_32_INOVACE INF Název DUMu INF S Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Informatika – hardware, software, počítačová síť, internet Vzdělávací okruh Vstupní a výstupní zařízení Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace seznamuje žáky s vstupním a výstupním zařízením, které je možné připojit k počítači. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Myš, klávesnice, monitor, tiskárna ….. Datum

2 Vstupní zařízení (externí)

3 Klávesnice Slouží k zadávání textových informací do počítače
Vstupní zařízení (externí) Klávesnice Slouží k zadávání textových informací do počítače [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 

4 Klávesnice Vstupní zařízení (externí)
Alt - zkratka pro Alternate, jakoby druhá klávesa Control. AItGr - některé aplikace ji chápou jako současný stisk Alt+Ctrl, ostatní jako obyčejné Alt. Backspace (šipka zpět) znameriá návrat - maže znak před kurzorem. Enter - nový odstavec, potvrzení akce. Kurzorové šipky - přesouvají kurzor daným směrem. Insert -přepíná mezi režimem vkládání a přepisování textu. Del - od Delete (smaž). Maže znak za kurzorem, případně označené položky. Home (domov) - přesouvá kurzor na začátek řádku End (konec) - přesouvá kurzor na konec řádku Page Up/Down (stránka nahoru/dolů) - posouvá kurzor o viditelný blok textu nahoru či dolů. Num Lock (číselný zámek) - zapíná numerický oddíl klávesnice sloužící k rychlému zadáván čísel a základních matematických operací. Mezerník -(space) nejdelší klávesa v dolní části klávesnice, vkládá do textu mezeru Esc - zkratka od Escape (útěk). Slouží k rušení akcí. Print Scren - ve Windows se jejím stiskem uloží do schránky obrázek celé obrazovky. Scroll lock - uzamknutt skrolování. Některé programy ji používají k omezení oblastí, kam je možno posouvat kurzor , většina programů tuto klávesu ignoruje. Pause/Break - přerušuje činnost některých aplikací (obvykle her); Ize jí pozastavit proces startování počítače. Tab - vkládá znak bílého (volného místa) či posouvá kurzor na tabulátorovou zarážku. Caps Lock - v zapnutém stavu píšeme velká písmena . Shift - při jeho podržení píšou ostatní klávesy své "horní" funkce, většinou velká písmena, u písmen s diakritikou čísla. Ctrl - zkráceno z Control. V kombinaci s jinými klávesami slouží k vyvolávání častých úkonů, s kurzorovými klávesami urychluje posun kurzoru v textových editorech - o celá slova, odstavce či stránky. Windows (obrázek) - slouží k urychlení práce v operačním systému Windows, samotná vyvolá nabídku Start.

5 Klávesnice - klávesové zkratky
Vstupní zařízení (externí) Klávesnice - klávesové zkratky ALT + F4 - Ukončení programu. CTRL + A - Vybrání všeho CTRL + C - Kopírování CTRL + X - Vyjmutí CTRL + V - Vložení DEL - Smazání F1 - Vyvolání nápovědy k vybrané položce dialogu

6 Myš Přenáší pohyb ruky na podložce na pohyb šipky na monitoru
Vstupní zařízení (externí) Myš Přenáší pohyb ruky na podložce na pohyb šipky na monitoru Optická – infračervený paprsek vyhodnocuje pohyb Levé tlačítko – ENTER Pravé tlačítko – ESC, nabídka Kolečko – rolování obrazovky [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 

7 Výstupní zařízení (externí)

8 Monitor Slouží k zobrazování informací
Výstupní zařízení (externí) Monitor Slouží k zobrazování informací Velikost uhlopříčky – 19“, 21“…. Obrazové frekvence – od 50 Hz – 120 Hz čím víc tím kvalitnější (počet zobrazení /sec) Rozlišení x600, 1024x768 …) Úhel pohledu – (160°) Poměr stran – 4:3, 14:9 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 

9 Tiskárna Tisk informací na papír Kvalita tisku - dpi Jehličková
Výstupní zařízení (externí) Tiskárna Tisk informací na papír Kvalita tisku - dpi Jehličková Inkoustová Laserová

10 Výstupní zařízení (externí)
Tiskárna jehličková Princip – jednotlivé jehličky (9 – 24) vyklepávají přes pásku znaky Možnost tisku kopií Nízká kvalita tisku Nízká cena provozu [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 

11 Výstupní zařízení (externí)
Tiskárna inkoustová Tisknou pomocí malých bublinek inkoustu, které vystřikují na papír Kvalitní tisk Nízká pořizovací cena Větší provozní náklady [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 

12 Laserová tiskárna (laserjet)
Výstupní zařízení (externí) Laserová tiskárna (laserjet) Dobrá kvalita tisku V těchto tiskárnách je umístěn selenový válec, ten se laserem nabije a při jeho otáčení se na něj v místech nabití uchytí barva. Když se válec dotkne papíru, barva se dostane na papír Barva je poté do papíru zatavena rozehřátým válcem, proto je papír po vytištění teplý Rychlý tisk (až 30 stránek / min) [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 

13 Vícefunkční tiskárna Tiskárna Kopírka Scaner Čtečka foto karet
Výstupní zařízení (externí) Vícefunkční tiskárna Tiskárna Kopírka Scaner Čtečka foto karet [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 

14 Vyhledejte na internetu
Výstupní zařízení (externí) Vyhledejte na internetu Obrázky klávesnic Obrázky myší Obrázky tiskáren (všech druhů) Obrázky monitorů (klasický, LCD)

15 Použitá literatura: Navrátil, P.: S počítačem nejen k maturitě 1 a 2 díl. 6. vyd., Computer Media 2006.


Stáhnout ppt "INFORMATIKA – vstupní a výstupní zařízení"

Podobné prezentace


Reklamy Google