Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 6 - 9. ročník III2-13-20.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 6 - 9. ročník III2-13-20."— Transkript prezentace:

1 ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 6 - 9. ročník III2-13-20

2 Informatika Klávesnice Mgr. Vilém Nejezchleb http://wpmu.org/more-than-40-keyboard- shortcuts-to-use-in-the-wordpress-editor/

3 Klávesnice Počítačová klávesnice je klávesnice odvozená od klávesnice psacího stroje či dálnopisu. Je určena ke vkládání znaků a ovládání počítače.

4 Klávesnice Vyrábí je například firmy Apple, Logitech, Genius a další. Standardní počítačové klávesnice jsou napájeny z počítače a komunikují s ním po sériové lince. Počítačová klávesnice má na vrchní straně tlačítka, zvané klávesy. Ve většině případů stisk klávesy způsobí odeslání jednoho znaku. Některé klávesy slouží jen jako předvolba. Odeslání některých symbolů pak vyžaduje stisk (úhoz) či držení několika kláves současně nebo postupně. Klávesnice je též důležitá jako prostředek k zadávaní hesel, psaní zpráv atd.

5 Vzhled Existuje velké množství různých rozložení kláves. Vznikají proto, že rozdílní lidé potřebují snadný přístup k rozdílným symbolům. Obvykle je to tím, že píší odlišným jazykem, ale existují specializovaná rozložení pro matematické, účetní, programátorské použití.

6 Klávesnice Rozložení znaků na počítačových klávesnicích kopíruje standardy rozložení na psacích strojích, které převzaly organizační automaty, pořizovače děrných štítků atd. V některých zemích se používá rozložení QWERTY, jinde QWERTZ, někde i jiné, například francouzské AZERTY Mnoho českých programátorů ale dává přednost anglickému standardu, který vychází z rozložení QWERTY, protože potřebují znaky, které na českém standardu nejsou, případě používají tzv. českou programátorskou klávesnici, nebo českou QWERTY klávesnici, lišící se jen prohozeným Z a Y, protože si již na anglickou klávesnici zvykli.

7 Klávesnice Standardní klávesnice je poměrně velká, protože každá klávesa musí být dost velká na to, aby se dala snadno stisknout prsty. Pro přenosná zařízení, kde by standardní klávesnice byla příliš velká, byly navrženy redukované typy klávesnic, případně se používá jiný způsob komunikace. V poslední době se vyskytují ultramoderní typy klávesnic a kláves, např. gelové nebo obalované měkkými materiály ; bývají též ergonomicky tvarovány pro lepší dosah na klávesy. Nezapomínejme, že v dnešní době se IT svět hemží též interaktivními klávesnicemi, například u mobilních telefonů, interaktivních tabulích či u samého monitoru.

8 http://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3%A1_kl%C3%A1vesnice

9 Klávesnice KlávesaFunkce EscOdvolání posledního příkazu Print Screen Vložení momentálního obsahu obrazovky do schránky Scroll LockŘídí „rolování“ obrazovky nahoru a dolů Pause/BreakZastavení provádění programu InsertPřepíná mezi režimem vkládání a přepis HomePosouvá kurzor na začátek řádku Page UpPosunutí textu o jednu obrazovku nahoru DeleteMaže znak na pozici kurzoru EndPosouvá kurzor na konec řádku Page DownPosunutí textu o jednu obrazovku dolů EnterPotvrzení příkazu BackspaceMazání znaku zpětným posunem kurzoru Kurzorové šipkyPosun kurzoru po obrazovce ShiftPřepínání velkých a malých písmen CtrlPřepínání funkcí kláves při řízení programu AltPřepínání funkcí kláves při řízení programu Caps LockPřepíná trvale na velká písmena Tabulátor Přeskakování kurzoru do předem nadefinovaných pozic WindowsV MS Windows: Otevření nabídky Start ApplicationV MS Windows: Otevření místní nabídky http://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3%A1_kl%C3%A1vesnice

10 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Qwerty.svg

11 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Qwertz_cz.svg


Stáhnout ppt "ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 6 - 9. ročník III2-13-20."

Podobné prezentace


Reklamy Google