Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
2
Podvýživa Stav způsobený nedostatkem živin
Vyskytuje se často u starých nemocných hospitalizovaných, u osob závislých na drogách a nemocných s poruchami výživy (mentální anorexie a bulímie) Malnutrice: prostá podvýživa Kachexie: pokročilá podvýživa s nedostatkem bílkovin Marasmus: nejtěžší stupeň podvýživy
6
Rozdělení malnutrice podle zastoupení živin
Marantický typ: chybí všechny složky výživy. Příčina: hladovění Kwaschiorkorový typ: nedostatek bílkovin příčina: stresové hladovění při polytraumatu, sepsi, velkých operačních výkonech
7
Etiologie Snížený příjem živin (anorexie, onem. GIT, bezvědomí, stres, chudoba Poruchy trávení: gastroektomie, snížená tvorba pankreatických enzymů Poruchy vstřebávání: syndrom krátkého střeva, záněty, zneužívání projímadel Poruchy metabolizmu: onemocnění jater, ledvin. Zvýšené ztráty energie: DM, hypertyreóza,
8
Klinický obraz Úbytek hmotnosti Anorexie Prominující šlachy
Snížená svalová síla, únava, slabost Aceton v dechu z odbourávání tuků Pokles tělesné teploty U kwaschiork.typu generalizovaný edém
9
Zpomalení růstu a vývoje u dětí
Předzvěst smrti: stupor, ikterus, petechie
10
Diagnostika Anamnéza: BMI Měření svalové síly
Laboratorní metody: v biochemii - pokles albumínu v krvi, deplece elektrolytů, hypolipidemie v hematologii anemie ASTRUP: metabolická acidóza
11
Terapie U obou typů malnutrice se podává enterální nebo parenterální výživa Nutné nejprve stanovit a) potřebu energie b) potřebu bílkovin c) potřebu cukrů d) potřebu tuků
12
Enterální výživa NJS: Nutrison, Fresubin, Isosource
NGS, PEG: tekutá výživa připravená kuchyňskou technologií Sipping Po přechodu na per os: vysokoenegretické potraviny: cukrovinky, pudinky, maso, vejce, ovocné šťávy v častých malých dávkách
13
Parenterální výživa: Do periferní žíly na krátkodobou výživu: All in one vaky Do centrální žíly: dlouhodobě: Nutriflex, all in one, tukové emulze, iontové roztoky
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.