Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_SA4A_17 DUM 17. „realizace-doprovod“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_SA4A_17 DUM 17. „realizace-doprovod“"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_SA4A_17 DUM 17. „realizace-doprovod“

2 Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_SA4A_17 TÉMA SADY: Sociální aktivity s dětmi a mládeží ze sociálně vyloučených lokalit NÁZEV: Realizace-doprovod Vytvořeno: Autor: Mgr. Tomáš Vorochta Vyučovací předmět: Tvořivá dramatika / navazuje na předmět Dramatická výchova Ročník: IV. SOŠ Anotace: Didaktický učební materiál je určen pro žáky maturitních oborů SOŠ. Vychází z průřezového tématu ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE. Je zaměřen na získání dovedností potřebných k tvorbě volnočasových pro nízkoprahová zařízení pro děti a mládež s využitím ICT techniky. Žák se připravuje na realizaci sociálních aktivit s vybranou cílovou skupinou, materiál obsahuje základní informace pro tuto přípravu, úkoly pro žáka. Žák využívá při práci ICT, splněné úkoly zaznamenané v pracovním listu a prezentuje spolužákům pomocí interaktivní tabule; prezentace záznamů slouží jako podklad k diskuzi, zajímavé podněty z diskuze žák zaznamenává pomocí interaktivní tabule. Klíčová slova: doprovod, uživatel služby, cílová skupina, nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, standardy kvality sociálních služeb, sociální prevence, sociální vyloučení, nepříznivá sociální situace. Výsledky vzdělávání dle RVP: Navrhuje průpravné hry a cvičení pro děti a mládež. Spolupodílí se na tvorbě a na realizaci projektu týmového představení; naplánuje, připraví finální projekt a realizuje své vlastní představení určené k aktivní komunikaci s divákem/klientem; přijímá zodpovědnost za inscenaci jako výsledek procesu společné tvorby; ovládá základní divadelní propriety; dokáže se prezentovat v různých situacích ve skupině; prozkoumává témata z více úhlů pohledu a pojmenovává hlavní téma a konflikt. Typ interakce: Kombinované Druh výukového zdroje: Výukové materiály

3 PRACOVNÍ TEXT PRO ŽÁKA:
ZÁKLADNÍ INFORMACE: Aktivity, které budete připravovat pro děti a mládež ze sociálně vyloučených lokalit budou realizovány ve spolupráci s Nízkoprahovými zařízeními pro děti a mládež (NZDM), popřípadě s organizacemi, které také splňují Standardy kvality sociálních služeb. SEZNAMTE SE S TÍMTO TEXTEM: CÍLEM NZDM JE DĚTEM A MLÁDEŽI ZABEZPEČIT: • podporu pro zvládnutí obtížných životních událostí; • snížení sociálních rizik vyplývajících z konfliktních společenských situací, životního způsobu a rizikového chování; • zvýšení sociálních schopností a dovedností; • podporu sociálního začlenění do skupiny vrstevníků i do společnosti, včetně zapojení do dění místní komunity; • nezbytnou psychickou, fyzickou, právní a sociální ochranu během pobytu v zařízení a podmínky pro realizaci osobních aktivit; • zlepšovat kvalitu jejich života; • předcházet nebo snížit zdravotní rizika související s jejich způsobem života; • lepší orientaci v jejich sociálním prostředí; • podmínky k řešení jejich nepříznivé sociální situace.

4 PRACOVNÍ TEXT PRO ŽÁKA:
OBSAH SLUŽBY- nyní se postupně seznámíme se základními aktivitami (intervencemi) realizovanými v NZDM ve prospěch uživatelů, jsou to činnosti na které se pracovníci zařízení dlouhodobě připravují, aby je mohli poskytnout svým klientům (tyto aktivity si následně budete moci sami vyzkoušet…) Zprostředkování dalších služeb (doprovod)

5 PRACOVNÍ TEXT PRO ŽÁKA:
Doprovod-Zprostředkování dalších služeb poskytované klientům NZDM, uživatelům služby Jedná se o dojednání návazné služby v zařízeních návazné péče, fyzický doprovod do těchto zařízení a asistenci při jednáních v těchto zařízeních. Kontakt s institucemi ve prospěch uživatele - jedná se intervence (aktivity, zásahy) realizované pracovníkem (ústně, telefonicky, písemně) u institucí návazné péče nebo dalších institucí, které ovlivňují uživatelův život. Kontakt je realizován se souhlasem a vědomím uživatele (nejlépe za jeho přítomnosti).

6 Úkoly - zadání pro žáka Úkoly - zadání pro žáka
Pečlivě si přečtěte Pracovní text. Vašim úkolem je realizovat aktivitu, pro cílovou věkovou skupinu dětí a mládeže let v rámci Doprovodu. Dramatická situace- osobní jednání zaměřené na prospěch klienta v „cizím“ zařízení (na úřadě). Doprovod zajišťuje asistenci/má pověření za něj vystupovat/ pro klienta při jednání s úřadem. Nezaměstnaný klient požádal pracovníka klubu o doprovod a spolupráci při jednání s úřadem práce-(klient-má zájem najít si práci, ale zaměstnavatelé po osobním setkání o něj už další zájem nejeví, klient má podezření na rasovou diskriminaci/nezákonné znevýhodnění). Vytvořte týmy po 3. žácích (pověřený pracovník zajišťující doprovod + handicapovaný klient + pracovník úřadu). Úkoly pro jednotlivé žáky/postavy: Žák představujícího úředníka a žák představující doprovod-nejprve si vyhledejte na internetu všechny důležité odborné informace, které se týkají řešení tohoto problému, popřípadě instituce, které by mohly pomoci při diskriminačním jednání. Žák představující uživatele služby -využije a aplikuje odpovídající znalosti o cílové skupině, využijte i komunikační styl této skupiny. Při dramatizaci jednání se zaměřte na vhodnou, klientovi přiměřenou komunikaci směřující k nastolení důvěry; vhodně volte i komunikační styl s pověřeným úředníkem. Realizace – připravenou aktivitu za pomoci prvků dramatické výchovy předveďte; využijte práce v týmu, nebo jako projekt týmového představení; nezapomeňte se zaměřit na aktivní komunikaci s diváky/klienty, ve Vašem případě to budou pravděpodobně spolužáci a vyučující. Ve všech směrech by realizovaná aktivita měla odpovídat poslání a cílům NZDM a jejich klientů. Po realizaci si ihned k zapište do Pracovního listu poznámky, zkušenosti, které jste získali(pozitivní i negativní). Přípravu dramatizace zaznamenanou v Pracovním listu následně prezentujte spolužákům pomocí interaktivní tabule.

7 Pracovní list žáka Pracovní list žáka Moje příprava dramatizace:
Co vše se mi v dramatizaci podařilo : Co je třeba zlepšit, co chybělo :

8 Zdroj: Pojmosloví nízkoprahových zařízení pro děti a mládež. In: [online] vyd. Praha [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_SA4A_17 DUM 17. „realizace-doprovod“"

Podobné prezentace


Reklamy Google