Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalosti, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti. AUTOR: Jarmila Moravcová TEMATICKÁ OBLAST: Finanční gramotnost matematika I NÁZEV DUMu: Podnik POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 09 KÓD DUMu: JM_VI/2_FIN_GRAM_MAT_I_09 DATUM TVORBY: ANOTACE (ROČNÍK): Prezentace je určena pro žáky 6.ročníku ZŠ nebo primy víceletých gymnázií. Seznamuje žáky se základními pojmy ekonomie podniku. METODICKÝ POKYN:

2 Umíte vysvětlit pojmy, které souvisí s hospodařením podniku?

3 „Nesmyslná“ slovní úloha
Firma Alfa prodá měsíčně 1000 výrobků a má měsíční obrat Kč. Firma Beta prodá měsíčně 100 výrobků a má měsíční obrat Kč. Kterou z těchto firem by bylo lepší vlastnit? Podle čeho to poznáte?

4 Řešení Pokud nám jde o to získat co nejvíce
peněz, a ne mít třeba co největší firmu, nemůžeme rozhodnout. Zajímá nás ZISK – rozdíl mezi OBRATEM a CELKOVÝMI NÁKLADY.

5 Jak vypočítat zisk? Příklad: Podnik má obrat 1 000 000 Kč
měsíčně, celkové náklady Kč měsíčně. Jaký je jeho měsíční zisk? Řešení: Odečteme celkové náklady od obratu a zbyde nám zisk. – = Podnik má měsíční zisk Kč.

6 ZISK = OBRAT - NÁKLADY Co dělat se ziskem?
Po odpočtu daní, případně dalších odvodů, zbude podnikateli ČISTÝ ZISK. Ten může použít na vlastní spotřebu nebo třeba jako investici pro rozšíření podniku. Z A P I Š S I D O S E Š I T U ! ZISK = OBRAT - NÁKLADY

7 Dú: zapište si do sešitu
Podnik má obrat Kč z prodeje 1000 výrobků. Náklad na provoz podniku je Kč. Každý výrobek navíc podnik stojí na výrobu 500 Kč. Jaký zisk má podnik? RADA: Celkové náklady mohou být i složitější – sčítají se náklady na celý provoz podniku i náklady na výrobek, které se násobí s počtem výrobků.

8 Dú - řešení Obrat .…………………………..….………..2 000 000 Kč
Náklady na provoz…………………… Kč Náklady na výrobků…………1000 * 5000 Kč Náklady celkem…… Kč * 500 Kč Zisk………………………..x Kč x = – ( * 500) x = Kč Podnik má zisk Kč.


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google