Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Krizová komunikace, monitoring tisku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Krizová komunikace, monitoring tisku"— Transkript prezentace:

1 Krizová komunikace, monitoring tisku
Přednáška 2 od 9:45 do 11:30 Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

2 Myšlenky na úvod Krizi se nelze vyhnout, lze se na ni ale připravit.
Krize může nastat kdykoliv a z nejrůznějších důvodů, je třeba s ní stále počítat. Komunikuj v míru tak, aby se s příchodem krize nemusela komunikace měnit. Mlčení jako řešení? Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

3 Jak se rodí komunikační malér
Your picture here Your picture here Your picture here Smrtonosná past II. Jak se rodí komunikační malér Ing. Martin Švehla 3

4

5 Jak zvládnout krizi Cílem komunikace v krizi je
Zmírnit negativní dopady na veřejné mínění Posílit reputaci Předpokladem zvládnutí krize je příprava Identifikace možných zdrojů krize Stanovení praktických pravidel toku informací Příprava vzorů zpráv a sdělení trénink Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

6 Zásady komunikace v krizi
Princip první informace Nepotlačovat informace V krizi mluví nejvyšší hlava Dbát na racionální obsah Máme zájem na řešení Cítíme odpovědnost Nejsme bezradní Komunikujeme otevřeně, nejasnosti přiznáváme Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

7 Zásady obsahu sdělení Přednost mají Největším úskalím jsou
Nesporná fakta o tom, co se stalo Popis toho, co děláme k nápravě, zvládnutí Praktické informace pro veřejnost Největším úskalím jsou Spekulace o příčinách, důsledcích, motivech Vlastní názory na vzniklou situaci Odmítání odpovědí Hledání viníka Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

8 Na co se připravit a jak? Připravit se na začátek Hlavní kroky:
Prvních 24 hodin rozhoduje o úspěchu, zároveň se na začátku dělá nejvíc chyb Pohotová reakce je důležitá, ale neúplné informace vražedné Dvě úvodní fáze krizové komunikace: První kontakt s médii (kdo a jak bude postupovat) První vlastní vystoupení, sdělení podstaty problému Hlavní kroky: Plán krizové komunikace (manuál) štáb krizové komunikace Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

9 Plán krizové komunikace
Výčet možných problémů, které mohou nastat Strategie pro případ nejhoršího vývoje Formulace pro nejpravděpodobnější případy Přehled cílových skupin recipientů, nepřátel, spojenců, charakteristiky postojů Seznam členů krizového štábu s přehledem pravomocí a odpovědností Pracovní postupy krizového štábu Vzrové texty Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

10 Štáb krizové komunikace
složení: vedoucí, copywriter, styk s médii (TM), interní komunkace, podpůrný tým Prvotní úkoly: Vytvořit štáb, určit povinnosti členů, jejich pozice, telefonní seznam, písemné podklady a vzory, vyčlenění míst a techniky 3. Činnost v době míru Identifikace možných zdrojů krize, aktualizace seznamů osob, seznam kontaktů, identifikace spojenců, tréninky, cvičení 4. zásada: všechny informace přes KŠ Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

11 Krizové interview Kvalitní příprava – znát vše včetně kontroverzních témat a být schopen dát rozumné odpovědi Tlumočník jako brzda a nárazník Pozor na osobní názory, spekulace a komentáře, nereagovat na fámy ani na “co by, kdyby” Jasně stručně a srozumitelně, nezabíhat do podrobností, pozor na odborný žargon Sebevědomí, ne však arogance, nevyhýbat se novinářům! Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

12 Sealing Následná analýza situace – co ke krizi vedlo, co se povedlo a co ne, vliv krize na MR, PR pozici; Face to face plea campaigns, CSR a CRM aktivity, community relations, business partners relations Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

13 Mediální monitoring, screening, audit.
Jak zakomponovat krizi do komunikace? 1. Sledovat, co se děje a co se o tom píše a říká v médiích. 2. Pohotově reagovat na všechny podněty Mediální monitoring, screening, audit. Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

14 Příklad běžné reportáže

15 Proč sledovat média? Vidět sebe sama a „svůj“ trh očima veřejnosti
Podklad pro zpětnou vazbu Tvorba strategií, řízení komunikace Poznání médií a jejich vývoje Měření účinnosti vlastní práce Reklama: – měřitelná účinnost PR = řada subjektivních hledisek => měření složité DRA ´= direct response advertising, Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

16 Veřejné mínění Průzkumy a pocity Připomeňme si:
Veřejné mínění - produkt veřejné komunikace, (obsahu, formy a kvantity), propagandy a manipulace, mýtů, není souhrnem osobních názorů jednotlivců, je samostatnou, novou kvalitou. Nositelem veřejného mínění jsou média, jež ale veřejné mínění rovněž ovlivňují. Veřejné mínění je nestálé, různorodé, často obsahuje prvky předsudků, xenofobie a emocí. Veřejné mínění ovlivňují, viditelní i neviditelní opinion leaders, ale též konformismus. Rozdíl mezi míněním veřejným a zveřejněným: Medializace – různé reakce O čem se píše, o tom se mluví Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

17 Hodnocení PR aktivit Výstupu (zásah cílových médií, ekvivalent reklamního prostoru, porovnání s konkurencí, hodnocení PR akcí) Levné, ale vhodné jen omezeně, měření přibližné Změny názorů (průzkumy, pre- a post-testy, monitoring) Drahé a časově náročné, spolehlivé, inspirativní Změny chování (návštěvnost webu, telefonních linek, vývoj prodeje) Postihuje konečný cíl, ale těžko oddělitelný je vliv PR od ostatních faktorů DRA ´= direct response advertising, 17. Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., :: 17

18 Monitoring médií Průběžný: Cílený: Všeobecný: klíčová slova, rozsah
Zaměřený na relevantní trh, organizaci, osoby Cílený: Událost, subjekt Časový úsek Všeobecný: Politický přehled Ekonomický přehled Specifické okruhy Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

19 Produkty mediálního monitoringu
Typy výstupů: Denní (týdenní, ad hoc) přehled tisku Mediální analýza: vyhodnocovat pozici organizace a jejího okolí Mediální audit: Koncentrovaný na určitý subjekt v určitém časovém období Mediální screening: monotématická analýza z veřejných i neveřejných zdrojů Cíl: odhad veřejného mínění, hybných argumentů, opinion-makerů => další postup Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

20 Vliv na veřejné mínění lze naplánovat i změřit
Your picture here Your picture here Your picture here Děkujeme, že kouříte Vliv na veřejné mínění lze naplánovat i změřit Ing. Martin Švehla 20 20

21 21

22 Mediální analýza - cíle
sledovat a vyhodnocovat pozici organizace a jejího okolí na základě publicity v médiích. získat zpětnou vazbu, identifikovat silná a slabá místa vyhodnotit účinnost použitých komunikačních nástrojů nepředvídá budoucnost, ale poskytuje přehled o trendech, umožňuje modelování a plánování Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

23 Mediální analýza - postup
Selekce relevantních výstupů Tématická Žánrová Dle médií Ostatní (časová, personální, regionální, zdroje) Hodnocení výstupů Kvantitativní Kvalitativní (pozitivní, negativní, neutrální) Shrnutí Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

24 Mediální audit Koncentrovaný na určitý subjekt v určitém časovém období za účelem hodnocení a plánu Informuje o frekvenci, okruhu médií, kvalitě vystupování, definuje silné a slabé stránky, mediální pozici Obsahuje údaje o zvolené metodice, rozsahu a hloubce Kvantifikace Výsledky anket, výzkumů veřejného mínění Poznatky o image, reputaci, mediálním obrazu Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

25 Mediální screening Monotématická analýza z veřejných zdrojů Cíle
Mediální archiv Veřejně dostupné rejstříky (nemovitosti, OR, ČSÚ) Vlastní zdroje Cíle Dodavatelé 25. Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., :: 25

26 Pár dobrých rad Pozor na účelové manipulace: množství není směrodatné, rozdíl mezi pozitivním a negativním, další významné faktory: Kde to bylo zveřejněno, Kdo k tomu zaujal stanovisko, Jaký dopad měly obdobné informace, Co se děje kolem Nepropadejte euforii, ani panice, media pracují každý den, tedy i zítra Nesledujte jen to, co bylo, ale také to, co bude Reputace a image - Dlouho se pěstuje, rychle se ztrácí, Silná reputace pomáhá přebrodit nesnáze 26. Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., :: 26


Stáhnout ppt "Krizová komunikace, monitoring tisku"

Podobné prezentace


Reklamy Google