Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Suroviny Ročník: ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Zpracování obilí Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí se zpracováním obilí a drobnými škůdci. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Posklizňová úprava, zrno Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_15
3
Zpracování obilí: Po sklizni obilovin (v červenci a v srpnu) prochází sklizené zrno → obilná masa - tzv. posklizňovou úpravou Ta spočívá v úpravě vlhkosti obilného zrna a v jeho řádném skladování do doby zpracování Vlhkost zrna se upravuje sušením v sušárnách, kde může obsahovat nejvýše % vody
4
Zrno se skladuje v obilních silech
Při skladování musí být dodrženy velmi přísné podmínky (vlhkost a teplota) Probíhá průběžně kontrola skladování Zrno se větrá, chladí, přesypává nebo přehazuje → tím se získá jakost zrna Špatným uskladněním může být znehodnoceno
5
Škůdci obilovin Škody na obilovinách mohou vzniknout několika způsoby: požery – snižuje se hmotnost zásob znečištění – výkaly a vajíčky škůdců škodlivými látkami – obsahují ji nebo snášejí někteří škůdci, případně ji vylučují patogenní a cizorodé látky – z půdy znečištěné nadměrným hnojením, ekologickými haváriemi atd.
6
Drobní škůdci obilí: roztoč moučný brouci – pilous, potemník, červotoč motýli – mol obilný, zavíječ hlodavci – myš domácí
7
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.