Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01Kra_16 Název DUM: Otravy z potravin Jméno autora: Mgr. Marta Králová Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Potraviny a výživa Vzdělávací obor: Kuchař - číšník Klíčová slova: druhy otrav, jedovaté houby, těžké kovy, chemické látky, alkohol Anotace: prezentace umožňuje žákovi nahlédnout do problematiky otrav, se kterými se mohou v gastronomii setkat. Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list, test Očekávaný výstup: žák vyjmenuje jednotlivé druhy otrav a uvede jejich možné zdroje. Získané vědomosti si ověří pomocí testu. Metodika učebního materiálu: prezentace - projektor
2
OTRAVY Z POTRAVIN
3
Druhy otrav: otravy z hub otravy těžkými kovy otravy z chemických látek otravy z alkoholických nápojů
4
Otravy z hub: Muchomůrka zelená Muchomůrka tygrovaná
5
Otravy těžkými kovy: měď, olovo, kadmium, rtuť znečištěné životní prostředí při pěstování rostlin
6
Otravy chemickými látkami:
při likvidaci plevelů, rostlinných a živočišných škůdců nevhodné hnojení
7
Otravy z alkoholických nápojů:
nejzávažnější otravy poškozují nejvíce játra a ledviny
8
Kontrolní otázky: Příznaky otravy alkoholem.
Poskytnutí první pomoci při požití jedovatých hub. Vyjmenujte těžké kovy, které mohou způsobit otravu.
9
Použitá literatura: Šebelová,M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště. Praha:PARTA, 2004. ISBN Autorem prezentace včetně obrázku: Mgr. Marta Králová
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.