Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Osnova ke studiu pro studenty středních pedagogických škol

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Osnova ke studiu pro studenty středních pedagogických škol"— Transkript prezentace:

1 Osnova ke studiu pro studenty středních pedagogických škol
Hudba 20. století 1.část Osnova ke studiu pro studenty středních pedagogických škol

2 Obsah: 20.století v životě člověka Nové tendence a možnosti
Hudba vážná a zábavná? Hudba artificiální Hudba nonartificiální Hity Opakování Použitá literatura, zdroje

3 1. 20. století v životě člověka
20. století přineslo do života člověka velké změny. Uveďte některé historické události z 1. pol. 20.století. Jak ovlivnily životy lidí? Výrazně ovlivnily svět i myšlenky a objevy dvou výjimečných mužů – Alberta Einsteina a Sigmunda Freuda. Víte, o jaké objevy a myšlenky se jedná? Čím mohly zasáhnout umění? Evropské hudebníky na začátku století inspiroval nový hudební styl z Ameriky. Co o něm víte? Který významný český spisovatel napsal román s výstižným názvem „Konec starých časů“? Pokud jej znáte, zamyslete se nad tím, jak souvisí s naším tématem. .

4 2. Nové tendence a možnosti
Umělec má mnohem více svobody a nezávislosti, prosazuje se individualita projevu. Umělci experimentují, hledají nové možnosti vyjádření, hledají nové zvukové prostředky. Poslech: K. Penderecki – Jakubovo probuzení Vzniká velké množství uměleckých stylů V malířství kubismus, surrealismus; v literatuře futurismus, dadaismus, poetismus atd. V hudbě se svoboda projevuje ve volbě hudebních prostředků, uvolňuje se harmonie, melodie, forma. Hledání nového zvuku = období sónické. V závěru 20.století dochází k vzájemnému prolínání hudby umělecké i zábavné. Mísí se zdánlivě neslučitelné žánry.

5 Pablo Picasso „Kytara“

6 3. Hudba vážná a zábavná? Od hudby obvykle očekáváme pobavení, povznesení, odpočinek. Jsou skladby a písně, které toto naplňují. Ve 20.století se objevila řada skladeb a písní z oblasti populární hudby, které byly určeny hlavně pro zábavu. Tyto písně jsou mnohem jednodušší v kompozici a harmonii. Také nevyžadují od interpreta takové dovednosti, jako je třeba provedení celé Beethovenovy symfonie. Jak tuto hudbu označovat? Jak ji odlišit? Vážná hudba zase není vždy „vážná“. Tento pojem není zcela výstižný. Vzpomeňte si například na Mozartovu Malou noční hudbu. Poslech:

7 4. Hudba artificiální Jako hudbu artificiální chápeme hudbu uměleckou. Skladby jsou prokomponované a náročnější na provedení (např. orchestr, hráči, sólisté). Hudební skladba vyžaduje soustředěnost, posluchačskou zkušenost a znalost souvislostí. Skladby jsou časově mnohem náročnější. Skladby mívají nadčasové cíle, hlubší myšlenky. Překročily dobu svého vzniku a stále jsou pro posluchače atraktivní. Kupříkladu celý svět zná melodii z Novosvětské A. Dvořáka. Poslech:

8 5. Hudba nonartificiální
Písně a skladby jsou určené pro zábavu a relaxaci. Neočekáváme hlubší cíle, filozofické myšlenky. Někdy bývá označována jako neumělecká. Interpret mnohdy nemá vyšší hudební vzdělání. Vychází ze své individuality, má svůj vlastní styl projevu. Výraznou roli hraje osobnost interpreta, jeho image, styl, vliv na módní trendy, jeho mimohudební život bývá v zájmu pozornosti médií. Platí zde „zákon nabídky a poptávky“. Zájem posluchačů ovlivňuje finanční úspěšnost autora a interpreta.

9 6. Hity Vznikají hity (písně), které v určitém časovém úseku zaplaví media a jsou známé v celé společnosti. Někdy mívají „jepičí“ život. Hity, zpěváci, skupiny jsou záležitostí generační. Každá generace má „své“ … Poslech: S nonartificiální hudbou je spjatý bulvár. Soukromý život protagonistů nonartificiální hudby je v popředí zájmu bulvárních novinářů. Někteří na tom posilují svou kariéru, jiní se brání…

10 7. Opakování Pohovořte samostatně o změnách v životě člověka 20.století. Jak se mění způsob tvorby umělců? Vysvětlete pojem sónický. Čím se liší hudba artificiální a nonartificiální? Co je to hit? Uveďte příklady ze současné hudební produkce.

11 Použitá literatura a zdroje
Hudební výchova pro gymnázia 2.díl, SPN A. Charalambidis a kol. CD 2 k Hudební výchově pro gymnázia 2.díl, SPN CD k Hudební výchově pro ZŠ (HV pro 4.roč., 8. a 9.roč., SPN) Obr. P. Picasso – Kytara - slavneobrazy.cz

12


Stáhnout ppt "Osnova ke studiu pro studenty středních pedagogických škol"

Podobné prezentace


Reklamy Google