Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úvod do normativní etiky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úvod do normativní etiky"— Transkript prezentace:

1 Úvod do normativní etiky
Mgr. et Mgr. Martin Zielina, Ph.D. Ústav lékařské etiky a humanitních základů medicíny 2. LF UK 2016

2 Osnova Vytyčení cílů; Úvod do problematiky;
Normativní etika a její dělení; Praktická ukázka rozdílných řešení jednotlivých etických přístupů; Shrnutí.

3 Cíle přednášky 1) Zodpovězení otázky k čemu může být etika užitečná?
2) Popis současných přístupů v etice a jejich vzájemné srovnání.

4 Základní situace etiky
Představme si, že můžeme celý lidský život redukovat na sled za sebou jdoucích rozhodnutí, přičemž každá volba vede k určitému jednání. Samotné rozhodování je nevyhnutelné. Můžeme tedy volit mezi jednotlivými alternativami jednání, ale samotné volby se vzdát nemůžeme (i to je volba).

5 Chování a jednání Chování – jakákoliv aktivita organismu, která nepodléhá vůli (např. napětí hladké svaloviny, hormonální sekrece apod.). Jednání – taková činnost, které předchází rozhodnutí, popř. je alespoň principiálně možné (např. zatleskat, mluvit apod.).

6 Jednají i zvířata? http://www.youtube.com/watch?v=BGPGknpq3e0 (vrány);
(gorila Koko); Primatologie a znaková řeč: šimpanz (Bonobo), orangutan, gorila; ASL (American Sign Language); manželé Gardnerovi (1966) a samička šimpanze Washoe; Závěry: dokázala přiřadit slovo „klobouk“ různým kloboukům; dokázala rozlišit význam „vonět“ a „květina“; dokázala spojovat i dva až tři znaky – např. „prosím otevřít rychle“; Také naučila i další šimpanze bez lidské pomoci znaky z ASL;

7 Zdroje etického myšlení
Nejstarší definice etiky: „Ctnost mravní (ἠθική ´éthiké´) vzniká ze zvyku, odtud obdržela i jméno, které se jen málo odlišuje od slova zvyk (ἔθος ´ethos´).“ Aristotelés, Nic. Eth. 1103a17 an.

8 Základní pojmy etiky Etika – praktická filosofická disciplína, která se zabývá jednáním. Morálka (z lat. mos, mrav, zvyk, obyčej) – souhrn aktuálních pravidel jednání. Mravnost – individuální odpověď na obecné normy jednání (tj. morálky). Etiketa – vyžadovaná pravidla jednání od konkrétního jednotlivce v konkrétní situaci (např. prezidentská návštěva cizího prezidenta).

9 Vztahy základních etických pojmů
obecný ETIKA Živočichové MORÁLKA Češi konkrétní MRAVNOST Jan Novák

10 Normativní etika Posuzování jednání dle normy (dobré vs. špatné);
Etika ctnosti (Aristotelés); Konsekvencionalismus (J. Bentham); Deontologie (I. Kant);

11 Etika ctnosti Základní princip: etickým principem se stávají hodnoty (ctnosti) zastávané nositelem. Důraz: dobrý charakter; Aristotelés ( př. n. l.)

12 Deontologie Základní princip: etické jednání je takové, které je v souladu s formulovanými zásadami, které si vytváří každý sám s ohledem na to, aby platily všeobecně a neškodily jiným. Důraz: dodržování všeobecně platných norem; Imanuel Kant ( )

13 Konsekvencionalismus neboli utilitarismus
Základní princip: účel světí prostředky. Důraz: důsledek jednání; Jeremy Bentham ( )

14 Etika ctnosti Aristotelés (384-322 př. n. l.)
ἀρετή („areté“) z řeč. „ctnost“, „výtečnost“; Ctnost zní velmi archaicky (lze nahradit moderními termíny jako „integrita“ nebo „charakter“); Žebříčky hodnot; Je možné podle etiky ctnosti lhát? (ano i ne)

15 Hodnoty dle pohlaví a věku
ženy muži 15-19 20-29 30-44 45-59 60 a více mít stálého partnera 2. 1. 3. mít děti 4. dosáhnout úspěchu v zaměstnání vdát se, oženit se 5. dosáhnout co nejvyššího vzdělání věnovat se svým zálibám 6. žít pestrým společenským životem 7. Zdroj: Horáková [2005] a data z výzkumu CVVM Naše společnost 2005, šetření

16 velmi důležité spíše důležité spíše nedůležité zcela nedůležité žít ve spokojené rodině 70 22 4 pomáhat především své rodině a přátelům 61 31 3 mít děti 58 27 8 5 mít přátele, se kterými si dobře rozumíte 56 37 2 mít vlastní pěkné bydlení 53 38 6 mít zajímavou práci, která by Vás bavila 51 9 žít zdravě, starat se o své zdraví 47 42 7 žít podle svého přesvědčení 46 žít v hezkém prostředí 45 pracovat v kolektivu sympatických lidí 41 10 vydělat hodně peněz 40 39 14 mít vždy své nerušené soukromí 43 15 mít jakoukoli práci, jen abyste byl zaměstnán a nebral podporu 34 13 Zdroj: CVVM, 2014 (zkrácený výčet hodnot).

17 Zdroj: Eurostat 2012; http://ec. europa

18

19

20 Zdroj: WVS Database; http://www.worldvaluessurvey.org/WVSContents.jsp
Inglehart–Werzel Cultural Map (2008): 1) traditional vs. secular-rational and 2) survival vs. self expression values.

21 Základní ctnosti (historie)
Antika: Statečnost (ἀνδρεία “andreia“); Uměřenost (σωφροσύνη “sófrosyné“); Praktický rozum (φρόνησις “fronésis“); Spravedlnost (δικαιοσύνη “dikaiosyné“); „Vždy a všude a pro každého muže je nejkrásnější být bohat, zdráv, ctěn od Hellenů, dožíti se stáří, své rodiče, když zemrou, krásně pochovat a sám být od svých dětí krásně a velkolepě pohřben“ (Platón, Hipp. Maj. 291 d).

22 Základní ctnosti (historie)
Další vývoj: „láska“, „víra“, „naděje“ (křesťanské ctnosti – T. Akvinský); „věrnost“ nebo „oddanost“ (ctnost středověku), „neochvějnost“ (ctnost viktoriánské éry), „loajalita“ (ctnost moderní doby); „autonomie“ (vlastní integrita, štěstí);

23 Workshop Vytvořte minimálně trojice až maximálně šestice;
Ve své skupině se shodněte na třech nejdůležitějších hodnotách pro život v ČR;

24 Deontologie I. Kant (1724 - 1804); Celý život prožil v Královci;
δέον (“deon“) z řeč. „povinnost“ Celý život prožil v Královci; Od mládí měl Kant podlomené zdraví = přísné dodržování pravidel; Je možné dle deontologie lhát? (ne)

25 Kantův denní rozvrh 5:00 (vstává a hned se pouští do práce)
7:00 – 9:00 (přednáší) 9:00 – 13:00 (vlastní badatelská činnost) 13:00 (oběd s lidmi z praxe) 15:30 (procházka) 22:00 (ulehá ke spánku) Zdroj: Störig, J. H. Malé dějiny filosofie, s. 293.

26 Tři etapy deontologie Heteronomie vs. autonomie;
Maxima a praktický zákon; Hypotetický a kategorický imperativ;

27 Heteronomie vs. autonomie
Jak máme jednat? Podle čeho? Jsou pouze dvě možnosti: 1) ) Buď na základě vnějších zákonů, které přebíráme (heteronomie); 2) Anebo se rozhodujeme na základě sebe, svých vlastních zákonů (autonomie);

28 Maxima a praktický zákon
zásada, která může platit pouze pro jednotlivého člověka. zásadu, která by se měla týkat každého člověka.

29 Hypotetický a kategorický imperativ
Hypotetický imperativ Kategorický imperativ praktický zákon, který platí všeobecně, ale podmíněně. Příklad: Chceš-li zdolat nejvyšší horu světa, tak posiluj a věnuj se horolezectví! praktický zákon, který platí všeobecně a nepodmíněně, tzn. týká se každého bez ohledu na jeho cíle. Příklad: ??

30 Kategorický imperativ
A jde vůbec formulovat něco jako kategorický imperativ (KI)? KI se nemůže týkat obsahu, ale pouze formy. Obsahem jsou přání a cíle jednotlivců.

31 Kategorický imperativ
„Jednej tak, aby maxima tvé vůle mohla vždy platit jako princip všeobecného zákonodárství.“ Zdroj: Kant, I. Základy metafyziky mravů, s. 91.

32 Kategorický imperativ
„Jednej tak, abys používal lidství jak ve své osobě, tak i v osobě každého druhého vždy zároveň jako účel a nikdy pouze jako prostředek.“ Zdroj: Kant, I. Základy metafyziky mravů, s. 91.

33 John Rawls ( )

34 Konsekvencionalismus neboli utilitarismus
J. Bentham ( ) Konsekvence, resp. důsledek; Principem je co nejvíce štěstí pro co největší počet lidí; Je správné podle konsekvencionalismu lhaní? (ano i ne)

35 Zdroj konsekvencionalismu
Empirici postupují induktivně, tzn. na základě konkrétních pozorování hledají pravidla; Idealisté (neboli racionalisté) se napřed zabývají univerzálními pravidly, resp. dedukcí (např. Kantův kategorický imperativ), a až následně uplatňují tyto ideje/pravidla v konkrétních situacích.

36 Základní rysy Žádné abstraktní úvahy!
Pro jednání je důležité zvážit důsledky jednotlivých alternativ volby; Hédonismus (usilování o slast a vyhýbání se strasti); Omezené zdroje; Volba mezi dvěma „zly“;

37 Preferenční utilitarismus
P. Singer (1946) Člověk by měl volit takové jednání, které má pro zúčastněné co možná nejlepší důsledky. Pro etiku je však klíčové určit povinnosti, jaké máme k druhým bytostem.

38 Preferenční utilitarismus
P. Singer rozděluje bytosti na tři kategorie: Bytosti bez vědomí (věci, rostliny, zvířata bez centrální nervové soustavy); Bytosti s vědomím (zvířata s centrální nervovou soustavou); Osoby (lidé); Mezi osoby nepatří lidská embrya, novorozenci, těžce postižené lidé či lidé v kómatu.

39 Preferenční utilitarismus
Vůči bytostem bez vědomí nemáme žádné morální závazky; Vůči bytostem s vědomím máme mravní povinnost utilitaristického typu (tzn. zbavujeme je strasti/nepohodlí a pomáháme jim při dosahování slasti/libosti); Až vůči osobám máme povinnost ve smyslu preferenčního utilitarismu (tzn. bereme stejným způsobem v potaz preference všech, jichž se naše jednání týká);

40 Efektivní altruismus Singer tvrdí, že by lidé neměli pouze snižovat utrpení, ale snižovat ho co možná nejefektivněji. The Most Good You Can Do: How Effective Altruism Is Changing Ideas About Living Ethically (2016).

41 Vzájemné srovnání normativních etik

42 Likertova škála 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Zcela akceptovatelná
Úplně neakceptovatelná

43 K čemu je etika? Předcházení mezilidských konfliktů;
Pochopení principů jednání (resp. norem) umožňuje předvídat budoucí jednání; Prevence proti tunelovému vidění, tzn. vždy může existovat více alternativ volby než se zdá na první pohled; Identifikace strategií jednání (resp. normativních etik).

44 Shrnutí Téměř neustále činíme rozhodnutí, a to i v případě dojmu, že jsme žádnou volbu neučinili (i to je volba!); Výhodnější je aktivně volit alternativy (tzv. proaktivita) než pasivně přistupovat k rozhodování (tzv. prokrastinace). Jednání jednotlivých lidí se může radikálně lišit i v maličkostech, tzn. pravděpodobnost vzájemné domluvy (= totožné rozhodnutí více aktérů) zvyšuje povědomí o normativní etice.

45 Literatura Aristotelés. Etika Níkomachova (přel. A. Kříž). Praha: Petr Rezek, 1996. Kant, I. Základy metafyziky mravů (přel. L. Menzel). Praha: Svoboda, 1976. Singer, P. (ed.). A Companion to Ethics. Oxford, UK; Cambridge, Mass., USA: Blackwell Reference, 1991. Störig, J. H. Malé dějiny filosofie. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2000. Šamanová, G „Hodnota dítěte v individuálním životě a pro společnost“. Naše společnost 4 (2):


Stáhnout ppt "Úvod do normativní etiky"

Podobné prezentace


Reklamy Google