Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Transakční analýza Transakční analýza je psychologická teorie, která se zabývá studiem koncepce stavů Já, tzv. EGO stavů, dále druhy mezilidské transakce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Transakční analýza Transakční analýza je psychologická teorie, která se zabývá studiem koncepce stavů Já, tzv. EGO stavů, dále druhy mezilidské transakce."— Transkript prezentace:

1 Transakční analýza Transakční analýza je psychologická teorie, která se zabývá studiem koncepce stavů Já, tzv. EGO stavů, dále druhy mezilidské transakce – přenosem a hrami, které v rámci komunikace používáme. Andrea Ječmenová 2012

2 Máme tři základní druhy EGO stavů
Rodič – stav reprodukující způsoby chování, názory a pocity, gesta převzatá z dětství především od rodičů. Rodičovský stav EGA používá ve verbální komunikaci výrazy typu musíte, nesmíte, dobrý, špatný atd. Rodičovský EGO stav ochraňuje, trestá, nabádá, hlásá pravdy, hodnotí, nese tradici, zakazuje, přikazuje.

3 V komunikaci se rodičovský stav dá pozorovat ve dvou polohách
Poloha kritického rodiče – budete mít hlubší hlas, budete se mračit, mentorovat, nařizovat, kritizovat. Neverbálně se projevuje např. hrozícím vztyčeným ukazovákem, ruce v bok. Poloha pečujícího rodiče – hlas bude laskavý, obsahem komunikace bude tendence povzbudit, starostlivost a zájem. Neverbálně se projevíte úsměvem, laskavým dotykem.

4 Dospělý – zpracovává a hodnotí informace na základě své vlastní zkušenosti a rozumu. Odlišuje se od rodičovského EGO stavu tím, že tvoří své soudy, nenapodobuje rodiče ani se nechová jako dítě na základě emocí a citů. Dovede ovlivnit chování, které mu demonstroval rodič a jedná tak, jak život a situaci sám vidí. Umí učinit samostatná objektivní hodnocení situace, jeho závěry nejsou výsledkem ani předsudků ani neovládaných citů. Dospělý umí mluvit sám za sebe, umí vystoupit s anonymity a asertivně si stát za svým.

5 Dítě – dětský EGO stav je pozůstatek vnitřních duševních stavů člověka z dětství, jeho pocitů bezmoci, strachu, provinilosti, protestu, spokojenosti, radosti apod. Stavy nazývané Dítě jsou převážně citového rázu. Vedle stinných stránek – reagování bez rozumné kontroly, má Dítě v nás celou řadu pozitivních významů. Dítěti je vlastní zvědavost, spontaneita, přání vědět, dotýkat se, zkoumat a nezkažená schopnost prožívat. Toto tvé Dítě znamená – reaguješ tak, jak si reagoval, když jsi byl dítětem.

6 Dětský stav EGA tvoří rovněž několik poloh

7 Poloha přirozeného, svobodného dítěte – chová se přirozeným, nezkaženým způsobem, vesele, s důvěrou, pohybuje se ve stavu štěstí. Používá výrazů, vyjadřující spontánní a emocionální výbuchy radosti či vzteku. Poloha adaptovaného dítěte – svým chováním se snaží získat pozornost a uznání od autority. Malý profesor – používá ve svém chování záviděníhodnou obratnost v manipulování s lidmi.

8 Ve skutečnosti se každý člověk projevuje daleko větším počtem EGO stavů, tyto tři polohy jsou uváděny pro lepší pochopení transakční analýzy.

9 Transakční analýza v komunikaci
Komunikace mohou probíhat na úrovni souhlasné nebo křížové, nesouhlasné. Při souhlasné komunikaci si lidé rozumí, komunikace je pro produktivní.

10 Daleko častěji se setkáváme v běžné komunikaci s transakcemi zkříženými. Lidé si potom méně rozumí, komunikace je neproduktivní, nastupují problémy společenské, partnerské, problémy v přátelství, v zaměstnání apod.

11 Při péči o nemocné se v komunikaci často můžeme setkat dětským EGO stavem, těžce nemocným nebo opuštěným pacientům, nastupuje řada pocitů, které nemocný ventiluje bouřlivými emocemi. V pečujících povolání je nutné umět používat slova jako terapeutického prostředku, umět slovem pohladit.

12 Kontrolní otázky a cvičení
Vysvětlete, co je transakční analýza. Jaké, druhy EGO stavů rozlišujeme? Popište rodičovský EGO stav v komunikaci. Popište EGO stav dospělého v komunikaci. Popište dětský EGO stav v komunikaci. S jakým, EGO stav se často setkáváme u nemocných. Úkol Vyhledejte s jakými, EGO stavy se v komunikaci můžeme ještě setkat. Pracujte s internetovými zdroji.

13 Použité zdroje Kapitoly z psychologie pro zdravotnické pracovníky
Mgr. Ivanka Bartošíková , Mgr. Vladimír Jičinský, Ph.Dr. Marta Jobánková, Ph.Dr. Jarmila Kvapilová ISBN , Vydal- IDV PZ 2000 Brno Psychologie a Pedagogika II pro SZŠ Ph.Dr. Věra Čechová , Ph.Dr. Alena Mellanova,Csc. Mgr. Hana Kučerová ISBN , Informatorium Praha 2004 Fotografie: Fotoarchiv autorky


Stáhnout ppt "Transakční analýza Transakční analýza je psychologická teorie, která se zabývá studiem koncepce stavů Já, tzv. EGO stavů, dále druhy mezilidské transakce."

Podobné prezentace


Reklamy Google