Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911
Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMu CHE E Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Biochemie Vzdělávací okruh Bílkoviny Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky se složením a vlastnostmi bílkovin a jejich významem ve výživě Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Proteiny, alfa-aminokyseliny, esenciální aminokyseliny, albuminy, globuliny, prolaminy, lepek, kasein, hemoglobin, chlorofyl, myoglobin, skleroproteiny, inzulin, denaturace Datum

2 Bílkoviny (Proteiny)

3 složité organické dusíkaté látky,
v organismu patří mezi stavební látky

4 tvoří je alfa-aminokyseliny
Obr.č.1a: Obr. 1b:

5 rozdělení: plnohodnotné a neplnohodnotné jednoduché a složené

6 Plnohodnotné bílkoviny
v živočišných potravinách - mléko, vejce, maso obsahují esenciální aminokyseliny - pro výživu člověka nenahraditelné Obr.č.2: Obr.č.3: Obr.č.4:

7 Neplnohodnotné bílkoviny
v rostlinných potravinách - neobsahují esenciální aminokyseliny sója a některé luštěniny a obiloviny obsahují bílkoviny, které se přibližují živočišným, většinou neobsahují všechny esenciální aminokyseliny

8 Jednoduché bílkoviny albuminy- rozpustné ve vodě
globuliny-rozpustné v roztocích solí -obsaženy v mléce, svalech, vaječném bílku a krevním séru , mají ochrannou funkci prolaminy a gluteliny - pšeničné bílkoviny – tvoří lepek ( = gliadin a glutenin )

9 Složené bílkoviny obsahují organická barviva, sacharidy, lipidy, ionty kovů, kyselinu fosforečnou atd.  fosfoproteiny - kasein obsažen v mléce působením kyseliny nebo syřidla se sráží výroba sýrů, tvarohu, jogurtů Obr.č.5:

10 lipoproteiny - vázané na tuky jsou součástí protoplazmy
chromoproteiny - tvořeny bílkovinou a barvivem - hemoglobin obsahuje železo, Obr.č.6:

11 chlorofyl - hořčík, Obr.č.7a:
Obr. 7b:

12 myoglobin – bílkovina masa
Obr.č.8:

13 nukleoproteiny - jsou složkou jader rostlinných a živočišných buněk, jsou stavební látkou, a součástí metabolických enzymů Obr.č.9:

14 Inzulin – pomáhá odbourávat krevní cukr
skleroproteiny - jsou také jednoduché nerozpustné bílkoviny s vysokým obsahem síry jsou základem podpůrných tkání

15 Denaturace bílkovin změna fyzikálních a chemických vlastností - při tepelném zpracování bílkovin, při některých technologických procesech - prokysání mléka, zrání sýrů, pečení pečiva. bílkoviny jsou stravitelnější a chutnější

16 zvýšené množství bílkovin - lidé žijící v studených oblastech, obyvatelé tropických a subtropických krajin mají potřebu bílkovin menší Při nedostatečném příjmu bílkovin - zpomalení růstu organismu, snížení tělesné hmotnosti, únava při dlouhodobém nedostatečném příjmu - poruchy důležitých funkcí organismu.

17 Otázky Co je základní složkou bílkovin? Jak dělíme bílkoviny?
Popiš význam esenciálních aminokyselin, kde se vyskytují? Charakterizuj bílkoviny mouky. Co obsahují složené bílkoviny? Popiš denaturaci bílkovin, jaký je její význam?

18 zdroje Wikipedie Wikimedia Commons
Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A


Stáhnout ppt "CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google