Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10_B_09 Tematická oblast: MS Word 2010 Téma: Tabulka a graf Autor: Ing. Pavel Novotný Datum vytvoření: září 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky doplněnými textem a podporující výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

3 Tabulky Při psaní textu často potřebujeme informace uspořádat do tabulky. Pomáhají nám lépe organizovat data a tím zvýšit přehlednost. Vytvořit je můžeme několika způsoby. Jednoduché je využít na kartě Vložení příkaz Tabulky a po kliknutí na příkaz Rychlé tabulky si vybrat některou z připravených. Před ukázkou dalších způsobů tvorby tabulek si ukažme rozdíl v použití kláves Delete a Backspace využívanými při práci s celou tabulkou. Při najetí kurzorem na modrý křížek v levém horním rohu tabulky a kliknutí na něj celou tabulku vybereme. Při stisknutí klávesy Delete tabulka zůstane zachována, smazána budou všechna data. Při stisknutí klávesy Backspace smažeme celou tabulku .

4 Další způsoby vytvoření tabulky
Tradiční postup Postavíme se do místa, kam chceme tabulku vložit a přemístíme se na kartu Vložení Pod příkazem Tabulka vybereme položku Vložit tabulku Otevře se nám klasické dialogové okno, kde můžeme nastavit počet řad i sloupců. Zde také můžeme nastavit způsoby automatického přizpůsobení buněk. Při volbě Pevná šířka sloupce (Auto) – ponecháme šířku na Wordu, při Přizpůsobit obsahu – šířka buněk se zúží na velikost vloženého obsahu a při volbě Přizpůsobit oknu – bude tabulka přes celé okno.

5 Další způsoby vytvoření tabulky
Postavíme se do místa, kam chceme tabulku vložit a přemístíme se na kartu Vložení Klikneme na příkaz Tabulka, najedeme kurzorem myši nad šachovnici a vybereme počet řádků a sloupců. Klikneme na příkaz Tabulka, vybereme možnost Navrhnout tabulku. Kurzor se změní v symbol tužky a můžeme začít tvořit tabulku. Další způsob vytvoření není přímo tvorbou tabulky, ale je také důležité ho zde zmínit. Jedná se o postup přes schránku sady Office zkopírování a vložení tabulky vytvořené v jiném dokumentu např. v Excelu.

6 Graf Graf prezentuje data atraktivnější formou, než je možné vyjádřit pomocí tabulky. Nejde ale jen o vzhled. Hodnoty jsou v grafu prezentovány pomocí symbolů, například sloupce, linie, kruhové výseče a pod., s jejichž pomocí lze jednotlivé hodnoty lépe srovnávat. Přejdeme na kartu Vložení, ve skupině příkazů Ilustrace klikneme na příkaz Graf , otevře se dialogové okno Vložit graf, které skýtá obrovskou škálu možností, jak graficky vyjádřit naše data, pečlivě volte, který graf je právě pro vaše data nejvhodnější. Nejtypičtějším je sloupcový graf, na obrázku je zvolen čtvrtý – prostorový, skupinový . Po kliknutí na vybraný typ se otevře aplikace Excel, tam zadáme naše data. Excel zavřeme a v našem dokumentu se vytvoří zvolený graf. Ten můžeme dále upravovat, pomocí příkazů ze tří speciálních karet , které se objeví po kliknutí do grafu.

7 Skupina příkazů Data pracuje s daty jako celkem, můžeme:
Karta Návrh Editace grafu Na této kartě můžeme změnit typ, všechny grafy ale nejsou vzájemně zaměnitelné. Skupina příkazů Data pracuje s daty jako celkem, můžeme: - zaměnit řádek za sloupec – aktivní jen pro určité typy grafů; změní osu X za Y a naopak, - Vybrat data – otevře nové dialogové okno Vybrat zdroj dat, kde si zvolíme oblast grafu, se kterou chceme pracovat. Můžeme prohodit sloupce a řádky, řádky či sloupce přidávat, upravovat nebo odebírat, - Upravit data – otevře zdrojovou tabulku v aplikaci Excel, kam můžeme zapsat nové číselné hodnoty a rovněž pracovat se sloupci i řádky, - Aktualizovat data – obnoví hodnoty v grafu. Ve skupině příkazů Rozložení grafu – volíme uspořádání jednotlivých prvků grafu a pomocí skupiny Styly grafů můžeme na celek aplikovat určité barevné schéma. Obdobně intuitivní je využití možností na kartách Formát a Rozložení.

8 Opakování: Vytvořte tabulku v MS Word , která bude mít 6 řádků a 9 sloupců – rozvrh hodin Další tabulku vytvořte v MS Excel a zkopírujte do MS Word (délka, šířka, výška, výška malby a Kč/m2 jsou dány, ostatní hodnoty jsou pro kontrolu) Malování bytu Místnost Předsíň Koupelna WC Obývací dětský ložnice kuchyň Celkem Délka 3 2 1 4 Šířka 5 Výška 2,4 Výška malby 0,2 Stěny m2 28,8 33,6 9,6 2,8 24 Strop m2 9 10 12 6 Celkem m2 37,8 43,6 10,6 14,8 11,4 8 30 Kč/m2 Malování Kč 453,60 523,20 127,20 177,60 136,80 96,00 360,00 1874,40

9 Použité zdroje: Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google