Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: Název DUM: 9 - Nejstarší mýty světa - Austrálci - prezentace Jméno autora: Mgr. Jana Hoňková Datum (období) vytvoření DUM: květen 2013 Ročník: 1. ročník Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura – Stvoření světa, mýty Vzdělávací obor: Obory zakončené závěrečnou zkouškou Klíčová slova: Austrálci, australská mytologie, čas snění Anotace: materiál vysvětluje základní pojmy australské mytologie Druh učebního materiálu: prezentace Očekávaný výstup: znalost základních pojmů týkajících se australské mytologie Metodika učebního materiálu: Jedná se o prezentaci, která se se slovním doprovodem přehraje krok za krokem žákům. K prezentaci patří též pracovní list 10 - Nejstarší mýty světa - Austrálci – test s testovými otázkami, jejichž řešení žáci najdou v prezentaci, a pracovní texty Nejstarší mýty světa - Austrálci - pracovní text a 20 - Nejstarší mýty světa - Austrálci - vznik světa - pracovní text, které mohou být využity k doplnění znalostí k tématu a recepci uměleckého textu

2 Australská mytologie

3 Obr. 1

4 Kultura australských domorodců se často považuje za nejstarší na světě
Kultura australských domorodců se často považuje za nejstarší na světě. Protože je předávána ústně již více než let, ukrývá v sobě jejich mytologie obrovské bohatství v podobě skrytých informací o vývoji člověka a proměně australské fauny a flóry během desítek tisíc let.

5 Čas snění Svět byl původně holý a chladný, když v něm dávní předkové prvních Austrálců začali snít a z jejich snů se postupně utvářel celý svět. Čas snění popisuje převážně vznik různých zvířat, přírodních jevů a krajiny.

6 Obr. 2 Koaly, zvířata žijící pouze v Austrálii, jsou tradiční součástí australských mýtů.

7 Význam snu Právě díky víře v “Čas snění“ přikládají Austrálci snům obrovský význam. Své sny si pravidelně vykládají a hledají v něm moudrost a pochopení. Sny tak ovlivňují cestu, kterou se kmen vydá, jméno dítěte a někteří lidé se ve snu dokonce naučí vyrobit nový hudební nástroj nebo skladbu.

8 Čas Při svých výzkumech vědci neobjevili v žádném z více jako 400 domorodých jazyků Austrálie slovo pro “čas“,“dějiny“ nebo “minulost“. Austrálci tak vlastně stále žijí, snad jen v trochu pozměněné podobě, v době snů, v přítomnosti a době plné zázraků a duchů.

9 Duch krajiny V mytologii Austrálců má vše svého ducha, kterého je možné vnímat především pomocí rituálů nebo napojení se na krajinu. Krajina je tak pro Austrálce stále živá, je pro ně posetá mystickými cestami a místy, jejichž vznik je popsán v mýtech a na kterých podle nich stále žijí duchové. (1)

10 Obr. 3 Poušť Pinnacles je díky svému výjimečnému vzhledu častým tématem australských mýtů

11 Živá mytologie Australští domorodci udržovali svou mytologii při životě vyprávěním příběhů a provozováním tanců a obřadů. Jestliže někdo vykoná daný rituál přesně, napojí se na konkrétní duchy – postavy z jejich mytologie a může s nimi přímo komunikovat.

12 Předkové Austrálci kladou ve své mytologii velký důraz na předky. Ti se po své smrti rozloží v krajině a stanou se její součástí a jako duchové nebo přírodní síly nadále ovlivňují život kmene.

13 Wandjina Slovem Wandjina se označují klanoví duchové žijící v západní Austrálii. Každá z těchto bytostí odpovídá za zformování části krajiny s jejími rostlinami i zvířaty. Když bylo jejich dílo hotovo, ulehli do jeskyně a umřeli. Dodnes za nimi domorodci chodí prosit o úrodu a hojnost zvířat. (2)

14 Skalní kresby zobrazující duchy Wandjina

15 Womeera Woomera je oválný zdobený předmět ze dřeva. Bývá připevněn na provázku a točí se jím nad hlavou ve vzduchu. Přitom vzniká hlasitý cvrčivý zvuk, který je považován za hlas mužského předka, jenž přišel, aby spolkl chlapce, kterého čeká iniciace.

16 Použitá literatura a zdroje:
(1) Sarah Bartlettová: Mýty a báje od A do Z, Metafora, ISBN , str. 181 (2) Arthur Cotterell: Mytologie - Bohové, Hrdinové, Mýty, Slovart s.r.o, ISBN , str. 239

17 Obrázky Obr. 1: Steve Evans. [cit ]. Dostupné pod licencí  Creative Commons na WWW: Obr. 2: Steve Evans . [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 3: Klendatul . [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Obr. 4: Whinging Pom. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Hoňková.


Stáhnout ppt "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google