Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

14. Protektorát Čechy a Morava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "14. Protektorát Čechy a Morava"— Transkript prezentace:

1 14. Protektorát Čechy a Morava
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 14. Protektorát Čechy a Morava Název sady: Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jaké jsou nejznámější osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu dějepis na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na československá území, která byla ilegálně okupovaná nacistickým Německem, a životy lidí, které tato nepříjemná politická situace ovlivnila.

3 vyhlášen Protektorát Čechy a Morava (= státní útvar závislý na Německu), omezená autonomie: prezident Emil Hácha, protektorátní vláda – Rudolf Beran, říšský protektor Konstantin von Neurath, státní ministerstvo pro Čechy a Moravu řídí Karl Hermann Frank. Emil Hácha Rudolf Beran Konstantin von Neurath Karl Hermann Frank

4 Moravští Němci, jejichž menšina byla v Brně početná, vítají 15
Moravští Němci, jejichž menšina byla v Brně početná, vítají 15. března 1939 příjezd německého vojska

5

6 - Zrušen parlament, upřednostňována němčina před češtinou, zaveden systém válečného hospodářství, lístkový systém, Češi byli posíláni na práci do říše, rasismus a antisemitismus.

7 Potravinové lístky

8 Protektorátní koruna - lícová strana

9 – demonstrace proti okupantům, Jan Opletal

10 17. 11. 1939 – uzavření vysokých škol
Pohřeb zabitého Jana Opletala, který se změnil v protiněmeckou demonstraci – uzavření vysokých škol

11 17. 11. 1939 – uzavření vysokých škol

12 - domácí odboj: sabotáže, špionáž – občansko-demokratický proud: Politické ústředí, Obrana národa, Petiční výbor Věrni zůstaneme - sjednoceny do Ústředního vedení odboje domácího + komunistický odboj – ilegální KSČ - zahraniční odboj: Londýn - exilová vláda – Edvard Beneš, Jan Šrámek

13 - Moskva: komunisté - Klement Gottwald
- Vojenské jednotky v Polsku, ve Francii (1. československá smíšená brigáda), v SSSR (Buzuluk – 1. československý armádní sbor, L. Svoboda), na Středním východě (11. československý prapor – Východní, K. Klapálek), severní Afrika (Tobrúk), letci ve Velké Británii.

14 Září 1941 protektorem Reinhard Heydrich = stanné právo, zatýkání.
a Karl Hermann Frank Září 1941 protektorem Reinhard Heydrich = stanné právo, zatýkání.

15 atentát (Jozef Gabčík, Jan Kubiš) – represe, teror = heydrichiáda (popravy, Lidice a Ležáky srovnány se zemí).

16

17 Vyhlazení Lidic

18 1943/1944 – decentralizace českého odboje, aktivizace partyzánského hnutí, jeho rozmach po vypuknutí Slovenského národního povstání.

19 Karpatsko-dukelská operace – vstup sovětské armády + 1. čs
Karpatsko-dukelská operace – vstup sovětské armády + 1. čs. armádního sboru v SSSR na Slovensko v říjnu 1944. Osvobozování ČSR stanoveno dohodami = demarkační linie: - útočné operace sovětské armády: 2 směry – Varšava – Berlín a Budapešť – Vídeň + rumunští vojáci na stř. Slovensku a v moravských obcích + postup amerických sil (3. armáda – gen. George Smith Patton).

20 Moskevské jednání představitelů čs
Moskevské jednání představitelů čs. londýnské vlády a moskevského vedení KSČ - zásady budování státu a vládní politiky obsaženy v Košickém vládním programu.

21 – Pražské květnové povstání: barikády x brutální německý postup. Vrcholný orgán odboje – Česká národní rada (Albert Pražák). Pražská operace sovětské armády + pomoc příslušníků Rudé osvobozenecké armády v čele s gen. A. Vlasovem (vlasovci – bývalí sovětští váleční zajatci, získáni pro boj na straně Německa proti ruskému bolševismu). osvobození Prahy.

22 Otázky k opakování: 1. Jaké bylo postavení Protektorátu Čechy a Morava v rámci velkoněmecké říše? 2. Které odbojové organizace působily na území protektorátu? 3. V kterých státech vznikaly československé vojenské jednotky a jakých operací se zúčastnily? 4. Kdy vypuklo, jaké cíle sledovalo a jak skončilo Slovenské národní povstání? 5. Význam Pražského povstání. 6. Proč Prahu neosvobodila americká, nýbrž sovětská vojska?

23 Zdroje pro textovou část
SOCHROVÁ, M. DĚJEPIS V KOSTCE II. Novověk, Dějiny nové doby. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, s ČORNEJ, P. ČORNEJOVÁ, I. PARKAN, F. KUDRYS, M. DĚJEPIS PRO STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY. Dotisk 2. vydání. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., s. 205 – 210.

24 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Snímek 3 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Snímek 3 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv, Bild / CC-BY-SA Snímek 3 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Snímek 3 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 4 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv, Bild / CC-BY-SA Snímek 5 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Snímek 6 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 7 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 8 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 9 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 9 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 10 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 10 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 12 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 13 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < < Snímek 15 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv, Bild / CC-BY-SA Snímek 16 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 17 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 18 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 19 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 21 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "14. Protektorát Čechy a Morava"

Podobné prezentace


Reklamy Google