Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Štěpánka Satoriová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Štěpánka Satoriová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Štěpánka Satoriová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5_FRANCOUZSTINA_04 Dělivý člen Téma sady: Francouzský jazyk Obor, ročník: Veřejnosprávní činnost, Sociální činnost, 4. ročník Datum vytvoření: Září 2013 Anotace: Tvoření, užití Metodický obsah: Výklad nového učiva, opakování

2 DĚLIVÝ ČLEN ARTICLE PARTITIF

3 DĚLIVÝ ČLEN PODLE RODU Dělivý člen se užívá:
du – rod mužský de la – rod ženský de l´ – r. m., r. ž. - podstatné jméno na samohlásku Dělivý člen se užívá: u jmen látkových – nepočitatelných (chléb, cukr, mouka ...) pro označení neurčité části dělitelného celku.

4 člen určitý le / l' la / l' les člen neurčitý un une des člen dělivý du / de l' de la / de l'

5 Užití dělivého členu, výjimky
U jmen počitatelných v množném čísle des v jednotném čísle un, une Př.: Chci banán. Je veux une banane. Chci 3 banány. Je veux trois bananes. Chci banány. Je veux des bananes.

6 Užití dělivého členu, výjimky
Při objednávání v restauraci člen určitý číslovka Př.: Chtěla bych kávu. Je voudrais un café.

7 Užití dělivého členu, výjimky
Mít rád, nemít rád – aimer, ne pas aimer člen určitý Př.: Máš rád salát? Tu aimes la salade? Nemám rád salát. Je n´aime pas la salade.

8 Užití dělivého členu, výjimky
Dávat přednost – préférer Př.: Dávám přednost čaji ( jako mít rád). Je préfére le thé. Dnes dám přednost čaji. Aujourd‘hui je préfére du thé.

9 Užití dělivého členu, výjimky
Zápor de bez členu Př.: Nechci mléko. Je ne veux pas de lait. Nevezmou si kuře. Ils ne prendront pas de poulet.

10 Užití dělivého členu, výjimky
Il y a (je, jsou tam) – člen dělivý Il n´y a pas (není, nejsou) – de bez členu Il n´y a plus (už tady není, nejsou) – de bez členu Př.: Tady je salát. Il y a de la salade. Tady není máslo. Il n´y a pas de beurre. Už tady není sýr. Il n´y a plus de fromage.

11 Užití dělivého členu, výjimky
To je, to není – c´est, ce n´est pas člen dělivý Př.: To je kuře. C´est du poulet. To není kuře. Ce n‘est pas du poulet.

12 Užití dělivého členu, výjimky
Určení množství Un peu – trochu Beaucoup – hodně Un kilo – kilo Une tasse – hrníček Un verre – sklenice Př.: Chtěl bys trochu mléka? Tu voudrais un peu de lait? de bez členu

13 Užití dělivého členu, výjimky
Určitá část celku člen určitý Př.: Kdo snědl ten sýr? Oui a mangé le fromage?

14 Zdroje a autorská práva
TAIŠLOVÁ, Jitka. On y va! 2: Francouzština pro střední školy. 2., aktualiz. vyd. Voznice: Leda, 2009, 4 sv. ISBN TAIŠLOVÁ, Jitka. On y va! 2: Francouzština pro střední školy. Pracovní sešit A. 2., aktualiz. vyd. Voznice: Leda, 2009, 4 sv. ISBN Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Štěpánka Satoriová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google