Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Popírání holocaustu II

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Popírání holocaustu II"— Transkript prezentace:

1 Popírání holocaustu II
Autor: Mgr. Václav Pražák Datum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308

2 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_SDE.20_Popírání holocaustu II Škola Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Autor Mgr. Václav Pražák Název Popírání holocaustu II Předmět Seminář z dějepisu Tematická oblast Náboženství, filozofie a ideologie v dějinách Šablona III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Ročník 4. + VIII. Metodický list/Anotace Žáci si vyzkouší srovnání originálního pramenu s jeho svébytnou interpretací, která má sloužit zkreslování historie. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

3 David Irving – popírač holocaustu
V lednu až březnu 2000 proběhl v Londýně soudní proces, při kterém spisovatel David Irving obvinil historičku Deborah Lipstadtovou, že ho označila za popírače holocaustu. Tým pod vedením historika Richarda J. Evanse měl pro obhajobu vypracovat posudek, v němž se mělo mj. dokázat, že Irving zkresluje výpovědi pramenů, aby je mohl použít na podporu svých tezí.

4 Pokyny Žáci dostanou k dispozici ukázku z Irvingova díla, v němž se odkazuje na určitý pramen, a zároveň i jeho přesné znění. Jejich úkolem je vyhledat rozpory v obou materiálech a vysvětlit, proč se Irving dopustil právě těchto manipulací.

5 David Irving: Goebbels: Pán myšlenek „Třetí říše“ (1996)
Události toho večera, 9. listopadu, budou stěžejním okamžikem v následujících dějinách. Když se Goebbels a Hitler chystali na nacistický banket ve staré radnici, dozvěděli se, že policie zasahuje proti antižidovským demonstrantům v Mnichově. Hitler poznamenal, že vzhledem k okolnostem by policie neměla postupovat příliš tvrdě. „Kolosální činnost,“ líčí Goebbelsův deníkový záznam a pak tvrdí: „Krátce jsem Vůdci vysvětlil situaci. Rozhodl: dovolte demonstracím pokračovat. Držte policii zpátky. Židé musí pro změnu zakusit hněv veřejnosti.“ Zdroj: Richard J. Evans, Lži o Hitlerovi, Praha 2011, s. 55.

6 Zápis z deníku Josepha Goebbelse (akademické vydání)
Velké protižidovské demonstrace v Kasselu a Desavě, zapálené synagogy a zničené obchody. Zpráva o smrti německého diplomata von Ratha byla uveřejněna odpoledne. Ale teď jim vypálili rybník. Jdu na stranický banket na staré radnici. Kolosální činnost. Krátce jsem Vůdci vysvětlil situaci. Nařídil: nechte demonstrace pokračovat. Odvolejte policii. Židé musí pro jednou pocítit zuřivost lidu. Tak je to správné. Zdroj: Richard J. Evans, Lži o Hitlerovi, Praha 2011, s. 55.


Stáhnout ppt "Popírání holocaustu II"

Podobné prezentace


Reklamy Google