Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilZdenka Ševčíková
1
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
2
SEZNÁMENÍ S KRÁLIČÍM MASEM
Charakteristika masa Co králičí maso obsahuje Senzorické vlastnosti králičího masa Plemena králíků v ČR Obrázek Dělení králičího masa Použití králičího masa Vnitřnosti Zajímavosti Pracovní list
3
CHARAKTERISTIKA KRÁLIČÍHO MASA
Králíci jsou poráženi mezi 12.–13. týdnem Králičí maso je mírně nasládlé, libové Dále je charakterizováno jako maso křehké, šťavnaté, s typickou vůní Je velice chutné, lehce stravitelné, proto je vhodné pro děti a dietní stravování Řadí se mezi masa bílá s velmi jemnými svalovými vlákny
4
KRÁLIČÍ MASO OBSAHUJE Bílkoviny Tuky – pohybují se mezi 0,5–3,9 % Vodu
Lipidy Popeloviny Minerální látky – fosfor, vápník, včetně přítomnosti mikroprvků (měď, kobalt a zinek) Z hlediska chemického složení se králičí maso vyznačuje především velmi nízkým obsahem tuku – cholesterolu
5
SENZORICKÉ VLASTNOSTI MASA
Mezi nejdůležitější ukazatele, které se hodnotí při senzorické analýze, patří: - křehkost - šťavnatost - vláknitost - chutnost - vůně Jakost a chuť králičího masa závisí na druhu a stáří zvířete, na kvalitním krmivu a hygienickém prostředí, v jakém je králík chován.
6
PLEMENA ČESKÝCH KRÁLÍKŮ
moravský modrý - byl vyšlechtěn v letech až 1890 český strakáč je jedno z našich nejstarších plemen králíků český luštič byl vyšlechtěn v letech 1954–1959 český albín je zařazen mezi plemena prošlechtěná
7
PLEMENA ČESKÝCH KRÁLÍKŮ
český červený - je zařazen jako poslední v roce 2004 moravský bílý hnědooký - je naše nejmladší národní plemeno český černopesíkatý - patří do skupiny malých plemen
8
KRÁLÍK Králík – český strakáč
9
DĚLENÍ KRÁLIČÍHO MASA Kýta – zadní běhy
Zadní maso: Kýta – zadní běhy Hřbet Zadní maso se hodí k pečení, dušení, smažení, přípravu minutek a ke grilování. Přední maso: Plec – přední běhy Bok Hrudí Hlava, krk Přední maso se hodí k vaření, dušení, na plnění a pro zadělávané pokrmy.
10
POUŽITÍ KRÁLIČÍHO MASA
Přední půlky používáme na vaření, dušení a zadělávání; na sekanou, na hašé, krokety a paštiku. Na pečení můžeme použít králíka celého i staršího. Při úpravě minutek, př. přírodní řízky, medailonky apod. se uplatňuje jen maso z mladého králíka, a to ze zadních běhů.
11
POUŽITÍ KRÁLIČÍHO MASA
Na smažení je vhodné maso jen z mladého králíka. Upravujeme-li maso ze staršího králíka jako zajíce (na divoko), pak je před úpravou naložíme do mořidla. Z hlavy, plic a srdce připravujeme polévku a játra upravujeme na cibulce nebo je přidáváme do paštiky.
12
POUŽITÍ KRÁLIČÍHO MASA
Vnitřní sádlo z tučného králíka nakrájíme, vyškvaříme a používáme do těsta. Souhrnem lze říci, že králičí maso je vhodné k rozmanité úpravě, zejména na paprice, na kmíně, na česneku, na smetaně, na zelenině, pečené na cibuli a na slanině a smažené. Dále můžeme upravovat guláš, perkelt, ragú a rizoto.
13
VNITŘNOSTI játra ledviny srdce mozek
14
ZAJÍMAVOSTI K zemím s nejvyšší spotřebou králičího masa patří Itálie s téměř 5 kg na osobu a rok. Spotřeba králičího masa v České republice se pohybuje kolem 2,1 kg na obyvatele a rok.
15
PRACOVNÍ LIST Charakterizujte králičí maso.
Vyjmenujte části králičího masa. Jaké je použití jednotlivých částí králičího masa? Co patří do předního králičího masa?
16
ODKAZ NA OBRÁZEK STR. 7. DEZIDOR [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.