Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vojtěch Kawan Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vojtěch Kawan Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_HUDEBNI_CINNOSTI_17 Tvořivé činnosti s klientem – 3+1 Téma sady: Hudební aktivizační činnosti Obor, ročník: Sociální činnost, 4. ročník Datum vytvoření: Leden 2014 Anotace: Dějiny hudby, hudební pojmy, poslech Metodický obsah: Opakování, kritické myšlení, komunikační dovednosti, mezipředmětové vztahy

2 Forma 3+1 Herní forma práce žáků se čtyřmi informacemi, které k sobě patří, z nichž jedna tento požadavek nesplňuje. Zahrnuje v sobě kritické myšlení, propojování získaných informací z jiných předmětů a logickou cestou vylučuje nevhodnou informaci. Žáci své stanovisko obhájí a doloží své tvrzení tím, že okomentují všechny informace na slidech prezentace.

3 3+1 Urči, co k sobě patří

4 „MÍ PRAŽANÉ MI ROZUMĚJÍ“
Don Giovanni Joseph Haydn Obr. 1 Salzburg [1] „MÍ PRAŽANÉ MI ROZUMĚJÍ“

5 NÁROD SOBĚ romantismus Obr. 2 Skladatel [2]

6 Polička Litomyšl Hukvaldy Žamberk

7 Obr. 3 Nástroj [3] Obr. 4 Nástroj [4] Obr. 5 Nástroj [5] Obr. 6 Nástroj [6]

8 Rusalka Kouzelná flétna Loď komediantů L´Orfeo

9 kantor renesance Obr. 7 Skladatel [7]

10 „Měsíčku na nebi hlubokém…“
perspektiva „Měsíčku na nebi hlubokém…“ Obr. 8 Obraz [8] renesance

11 Příhody Lišky Bystroušky
konzervatoř Příhody Lišky Bystroušky Obr. 9 Skladatel [9] New York

12 Pták Ohnivák Labutí jezero Šípková Růženka Louskáček

13 fortissimo ppp ritardando

14 3+1 Do trojice nepatří 1) Joseph Haydn (nenarodil se v Salzburgu, není autorem opery Don Giovanni a nevyřkl zmíněnou větu). 2) Obrázek Antonína Dvořáka (neotevřel budovu Národního divadla svou hudbou - působil v USA, nesložil Vltavu ač patří do romantismu společně s autorem nahrávky Bedřichem Smetanou).

15 3+1 3) Žamberk (narodil se zde hudební skladatel Petr Eben, ale až ve 20. stol., ostatní místa jsou spojená se skladateli narozenými před rokem B. Smetana Litomyšl, L. Janáček Hukvaldy a B. Martinů Polička). 4) Saxofon (jako jediný ze skupiny patří do dechových dřevěných nástrojů ač je vyroben z větší části z kovu jako trubka, pozoun a lesní roh). 5) Loď komediantů (jedná se o první muzikál, kdežto ostatní díla jsou opery různých historických období).

16 3+1 6) Renesance (na obrázku je autor poslechu České mše Vánoční – Hej mistře, vstaň mistře Jan Jakub Ryba, který byl povoláním kantor – učitel a žil na přelomu baroka a klasicismu). 7) „Měsíčku na nebi hlubokém...“ (je část libreta a zpívané árie Rusalky v opeře A. Dvořáka, který nežil v renesanci společně s Leonardem Da Vincim, který namaloval obraz Mony Lisy. Mezi objevy malířství té doby patří perspektiva, kdy se předměty vzdalující se lidskému zraku jakoby zmenšují).

17 3+1 8) Příhody Lišky Bystroušky (opera Leoše Janáčka, podle kterého je sice pojmenovaná konzervatoř, ale nepůsobil v New Yorku. Antonín Dvořák na obrázku ale ředitelem konzervatoře v zámoří byl). 9) Pták Ohnivák (je sice další pohádkový námět na balet, ale hudbu k němu složil Igor Fjodorovič Stravinskij, ostatní hudební díla patří Petru Iljiči Čajkovskému). 10) Ritardando (jediný hudební pojem, který patří mezi tempová označení, ostatní pojmy se vztahují k dynamice).

18 Použité obrazové zdroje
[1] MATTHIASKABEL. Salzburg cathedral frontview01. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: [2] DUROVA. Dvorak1. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: [3] FLAMM. Trombone CG Bach42AG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: [4] ELISABETH D'ORCY. Tenor saxophone portrait by wakalani. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:

19 Použité obrazové zdroje
[5] AICHAS. Trumpet in c german. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: [6] FLUTEFLUTE. French horn front. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: [7] HUGO. JJryba. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: [8] Mona Lisa, by Leonardo da Vinci, from C2RMF retouched. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: [9] viz [2]

20 Použitý poslech BEDŘICH SMETANA - VLTAVA. [online] [cit ]. Dostupné z: J. J. Ryba - Česká mše vánoční - Hej mistře! - 1 Kyrie - animovaný film. [online] [cit ]. Dostupné z:

21 Autorská práva Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vojtěch Kawan Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google