Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie profese TM Dodatek k C od 12:15 do 13:45

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie profese TM Dodatek k C od 12:15 do 13:45"— Transkript prezentace:

1 Historie profese TM Dodatek k C3 9. 11. 2015 od 12:15 do 13:45
Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

2 Historie TM a PR Historie PR = historie ovlivňování veřejného mínění, rozvoj zejména po II. světové válce (rozvoj médií a hlad po informacích z politiky) Historie TM = osobnosti, které vynikly pojetím této práce 1809 – V.B. Ministerstvo financí jmenovalo tiskového mluvčího pro zahraniční politiku 1912 – britský ministr financí David Lloyd George vytvořil skupinu, vysvětlující zaměstnancům nové národní pojištění Zavedení všeobecného volebního práva (1850 v USA, 1871 v Německu, Francii, 1884 V.B., 1907 v Rakousko-Uhersku) Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

3 Edward L. Bernays (1891-1995) Otec PR: poprvé použil tento pojem,
spojil teorii psychologie davu a psychoanalýzou svého strýce Sigmunda Freuda Manipulace nutná v iracionální společnosti, jejíž stádní pud je nebezpečný 1929 – kouření žen – pochodně svobody Podpora třetích stran: Podpora hovězího – průzkum pro lékaře o tom, že vejce se slaninou jsou zdravé snídaně F.D. Rooswelt – New Deal Když rozumíme mechanismu a motivům skupinové mysli, což není možné kontrolovat a usměrňovat masy podle naší vůle, aniž by o tom věděly? Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

4 Amos Kendall ( ) Prvním tiskovým mluvčím Bílého domu (press secretary of the U.S. federal government) Poradce prezidenta Andrew Jacksona a Martina van Burena General Postmaster – počátek tradice Samuel F. B. Morse Many historians regard Kendall as the intellectual force behind Andrew Jackson's presidential administration, and an influential figure in the transformation of America from an agrarian republic to a capitalist democracy. In 1857, Kendall opened a school for deaf children, which later expanded and became Gallaudet University for the deaf. Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

5 Arthur W. Page (1883 – 1960) 20 let viceprezidentem AT&T pro PR
Podpora Marshallova plánu – Svobodná Evropa 7 principů práce v PR: Zůstaň klidný, trpělivý a dobromyslný. Říkej pravdu – předávej přesný obraz charakteru, ideálů a praktik korporace Dokaž to akcí (90% činy, 10% mluvení) Naslouchej zákazníkům Mysli na zítřek Řiď vztahy s veřejností, jakoby na tom závisel osud celé firmy; korporátní vztahy jsou funkcí managementu Pochop, že skutečný charakter firmy je vyjádřen jejími lidmi. Remain calm, patient and good-humored Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

6 George Creel (1876-1953) 1905 Woodrow Wilson for president
1917 proti cenzurnímu zákonu (expression not depression), Creel Commission ( ) Předseda G. Creel, členy ministři zahraničí, války, námořnictva Čtyřminutovky (four minute man): dobrovolníků, 7,5 mil. proslovů, 314 mil. Lidí, malíři a karikaturisté (učinit svět bezpečným pro demokracii) W. Wilson znovu zvolen prezidentem v roce 1917 jako „Ten, který nás uchránil války“, Británie volala po účasti US, Wilsona přesvědčilo v r potopení Lusitanie s 1200 utonulými a v r zachycený Zimmermannův telegram odeslaný z Německa do Mexika – vyzývající ke společné válce proti US. Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

7 Ivy Lee (1877 – 1934) Vydal první tiskovou zprávu (press release) o vlakovém neštěstí (New Jersey, , 53 mrtvých) přesvědčil “svou” společnost Pennsylvania Railroad, otištěno 30/10 doslova Řídil komunikaci Rockefellerů, provozoval vlastní PR argenturu Oceňován jako zakladatel moderní krizové komunikace – lékař korporátních těl Byznys v USA veřejný a humanitární: říkej pravdu, protože veřejnost se ji stejně jednou dozví … a když se veřejnosti nelíbí to, co děláš, změň svou politiku a slaď ji s tím, co lidé chtějí! Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

8 Max Marlin Fitzwater (1942 -)
12 let v Bílém domě (Ronald Reagan, George H. W. Bush, oo atentátu na R.R. 1981, kdy byl zraněn James Brady) Návštěva M. Gorbačova (1987) brífing pro 7000 novinářů 1991 – osvobozování Kuvajtu Mluvčím NATO a Bílého domu během války v Perském zálivu 1992 Ali G interview (idiot) Seriál Západní křídlo (7 let) Gastroenteritida – střevní chřipka Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

9 Tiskoví mluvčí v Česku Před rokem 1989 – pouze mluvčí vlády
Od roku 1990 – boom, TM na všech úřadech a ve všech větších firmách – prestižní pozice Různé představy o smyslu a náplni práce Klub mluvčích - nefunkční Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::

10 ČR po roce 1990 Miroslav Pavel Ladislav Špaček Anna Veverková
Radim Ochvat Martin Krafl Jiří Ovčáček Ing. Martin Švehla PaedDr.Emil Hanousek,CSc., ::


Stáhnout ppt "Historie profese TM Dodatek k C od 12:15 do 13:45"

Podobné prezentace


Reklamy Google