Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

10. Letecká bitva o Británii

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "10. Letecká bitva o Británii"— Transkript prezentace:

1 10. Letecká bitva o Británii
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 10. Letecká bitva o Británii Název sady: Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jaké jsou nejznámější osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu dějepis na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na jednotlivé úseky bitvy a letecké taktiky.

3 Po porážce Francie zůstal Německu v Evropě jediný protivník – Velká Británie.
Hitlerův plán na vylodění v Anglii se však neuskutečnil a letecká bitva o Anglii byla z německého hlediska rovněž neúspěšná. Znak bojových jednotek Luftwaffe

4 V roce 1940 dosáhla Luftwaffe pod velením říšského maršála Hermanna Göringa svého vrcholu.
Hermann Göring

5 Nejpoužívanějším bombardérem byl Heinkel He 111, střední dvoumotorový bombardovací letoun.

6 Další byly: Dornier Do 17

7 Junkers Ju 88

8 Stíhací jednotky byly vyzbrojeny stíhačkou
Messerschmitt Bf 109.

9 (RAF – Britské královské letectvo)
bylo vybaveno 3 stíhacími typy: letouny Boulton-Paul Defiant,

10 Hawker Hurricane

11 a nejúspěšnějším britským stíhacím letounem
Vickers Supermarine Spitfire.

12 Německé bombardéry doprovázené ochranou stíhaček už v červnu 1940 napadaly konvoje lodí plující kanálem do britských přístavů.

13 Tato taktika nepřinesla útočníkům požadovaný výsledek
Tato taktika nepřinesla útočníkům požadovaný výsledek. Britští stíhači navádění radarem dokázali prostor nad kanálem efektivně pokrýt a bránit proplouvající lodě.

14 Němci se pokoušeli vyprovokovat RAF k leteckým bojům nad kanálem, ale Britové měli výslovný zákaz startovat proti útokům vedeným pouze stíhačkami. Důvod byl prostý – Němci se snažili vylákat Brity do vzduchu, sestřelovat je ve vysokých počtech a oslabit RAF až na hranici bojeschopnosti.

15 Uvádí se, že bitva o Británii začala 10. července a skončila 31. října
Uvádí se, že bitva o Británii začala 10. července a skončila 31. října. Invaze nesla název operace Lvoun.

16 Od 16. července začaly boje nabývat na intenzitě
Od 16. července začaly boje nabývat na intenzitě. První německé útoky vedené sérií „kobercových náletů“ směřovaly na cíle civilní (Coventry), britské radarové stanice a letecké základny.

17

18 Bombardovat letiště nebylo snadné, útočníci museli čelit zuřivému napadání ze země i ze vzduchu. Britové měli 855 stíhaček u perutí, 289 v záloze a 84 u výcvikových jednotek.

19 17. srpna byla uvedena do operačního stavu československá 310
17. srpna byla uvedena do operačního stavu československá 310. peruť, 29. srpna se k ní připojila 312. československá stíhací peruť. Sedm našich pilotů v bitvě o Británii padlo. Jejich jména jsou navždy napsána na zdi kaple Královského letectva ve Westminsterském opatství.

20 Více než deset procent pověstné „hrstky“ tvořili piloti z Belgie, Holandska, Norska, Francie a v neposlední řadě 88 Čechoslováků. Piloti 303. polské perutě

21 „Na poli lidských konfliktů nikdy tak velké množství nevděčilo za tak mnoho tak nepatrné hrstce,“
prohlásil 20. srpna 1940 o letcích bránících tehdy Spojené království před útoky nacistické Luftwaffe v britské Dolní sněmovně premiér Winston Churchill.

22 Winston Churchill v Coventry po bombardování.

23 V září se na obou bojujících stranách začala projevovat únava a opotřebení strojů. Němcům se stále hůře dařilo opravovat poškozené stroje a zásoby náhradních dílů byly prakticky vyčerpány.

24 Na konci prvního zářijového týdne došlo k určité změně taktiky Luftwaffe – jako další byl na seznam bombardovaných cílů zařazen Londýn, aby denní nálety podlomily morálku Britů.

25 Toto rozhodnutí ale nebylo šťastné
Toto rozhodnutí ale nebylo šťastné. Ze strategického hlediska nepřineslo žádný významný úspěch a nepodařilo se ani zastrašit civilní obyvatele. Následky bombardování Londýna

26 Nepřátelským svazům se sice dařilo nad Londýn proniknout, ale jejich ztráty byly z dlouhodobého hlediska neúnosné. K úspěchu královského stíhacího letectva přispěla skutečnost, že Londýn se nacházel na samé hranici doletu stíhaček Bf 109, které tak mohly nad cílem operovat maximálně pět minut a pak se musely vracet do Francie doplnit palivo.

27 Němci se snažili vyhnout vysokým ztrátám a část náletů podnikali v noci.
Za těchto podmínek bylo velmi obtížné zasáhnout přesně cíl a efektivita takových akcí byla mizivá. Angličané začali postupně instalovat do stíhaček palubní radiolokátory a dokázali stále úspěšněji napadat bombardéry i v noci.

28

29 Za rozhodující zlom se obvykle považuje 15. září.
Měl to být konečný úder: toho dne vyslal Göring nad Británii více než 1000 letadel.

30 Jak britské velení, které již dříve vyhlásilo heslo „Cromwell“, znamenající stav nejvyššího ohrožení, předpokládalo, v tu dobu měla začít německá invaze, RAF se ale podařilo Luftwaffe odrazit. Situace byla natolik závažná, že bitvu o Británii mohli obránci slovy Winstona Churchilla „prohrát za jedno odpoledne“.

31 Angličané se ale ubránili a německé útoky v dalších dnech slábly
Angličané se ale ubránili a německé útoky v dalších dnech slábly. Tento den znamenal zlom, Němci museli přiznat svoji porážku. K větším náletům došlo ještě na konci září, nicméně s nastupujícím podzimem se šance na invazi rozplynuly a Hitler uznal, že bitvu o Británii prohrál.

32 Od do přišli Britové o 1087 letadel, Luftwaffe zaplatila ztrátou 1733 letadel. Čechoslováci si v bitvě připsali 56 sestřelených nepřátel, sami ztratili 9 stíhačů. Největší letecké eso mezi spojeneckými piloty byl Čech Josef František, sloužící u 303. polské peruti, který dosáhl sedmnácti sestřelů.

33 Otázky k opakování Jak dlouho trvala letecká bitva o Anglii? Jakou taktiku zvolilo Německo v boji s Brity? Kdo podporoval odhodlání britského civilního obyvatelstva? Jak se do Anglie dostali českoslovenští letci? Jmenuj některé československé letce, kteří se letecké bitvy účastnili.

34 Zdroje pro textovou část
ČORNEJ, P. ČORNEJOVÁ, I. PARKAN, F. KUDRYS, M. DĚJEPIS PRO STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY. Dotisk 2. vydání. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., s SOCHROVÁ, M. DĚJEPIS V KOSTCE II. Novověk, Dějiny nové doby. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, s. 125. Časopis revue Válka speciál – největší bitvy dějin s. 54 – 57 Internet Tmavomodří.cz, Bitva o Británii  [cit ]. Dostupné na

35 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Snímek 3 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 4 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek 5 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 6 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek 7 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek 8 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek 9 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 9 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 10 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 11 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 12 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek 13 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 14 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 15 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 16 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek 17 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 19 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 20 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 21 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 22 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <

36 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Snímek 24 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 25 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 28 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 31 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 32 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <


Stáhnout ppt "10. Letecká bitva o Británii"

Podobné prezentace


Reklamy Google