Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Med - vlastnosti Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s vlastnostmi a vady medu, skladováním a použitím medu. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování, je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Konzistence, plásty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_08
3
Med - vlastnosti Obr.2 Obr.1
4
Vlastnosti: Barva – světlá až tmavohnědá Vůně – charakteristická podle květů nebo šťáv, ze kterých pochází Chuť – sladká s aromatickou příchutí Konzistence – přiměřeně hustá
5
Vady medu: Zjišťují se smyslovým posouzením vzhledu, vůně a chuti.
Vzhled: Špatné vyčištění – zbytky plástů, části mrtvých včel Nakvašování – pěna na povrchu, při skladování ve vlhku Řídký med – nedostatečně vyzrálý med Voda Vůně: špatně vyčištěný včelín, vykuřování Chuť Obr.3
6
Druhy medu: Lipový Akátový Jetelový - vojtěškový
Podle druhu nektaru sladké šťávy: Lipový Akátový Jetelový - vojtěškový Z květů ovocných stromů Řepkový, vřesový, pohankový
7
Skladování: Ve skleněných, kamenných, porcelánových nádobách dobře uzavřených Sklady suché, čisté, teplota do 2O ºC, vlhkost max. 70 %
8
Použití: Prostředek k rychlé regeneraci sil při
únavě a nemoci → rychle se vstřebává do krve K výrobě trvanlivého pečiva, perníku, sušenek, piškotů, sucharů K výrobě medových bonbonů a karamel Výroba nápojů a medoviny, medové pivo, víno a ocet
9
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, s. ISBN Obr. 1: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 2: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 3: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.