Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bagatelní kriminalita neexistuje – MP HK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bagatelní kriminalita neexistuje – MP HK"— Transkript prezentace:

1 Bagatelní kriminalita neexistuje – MP HK

2 Lze to zvládnout? Přehlížená „menší“ kriminalita vede rychle k následujícím rizikům: ztráta důvěry veřejnosti a snaha brát spravedlnost do vlastních rukou nárůst sebedůvěry a agrese u pachatelů, kteří věří ve svou nepostižitelnost nárůst menší i závažné kriminality a současný zvýšení agrese při jejich páchání Městská policie Hradec Králové k tomu má zpracovaný systém, který z velké části stojí na efektivním propojení prevence s přímým výkonem služby. MP HK má Oddělení prevence kriminality s těmito úkoly: Preventivní přednášková činnost, zaměřená na všechny věkové kategorie - Bezpečné chování, Právo v praxi, Právo na život, Akademie seniorů. Cílené preventivní projekty – Vyhledávání ohrožených seniorů, Bezpečná hřiště a pískoviště, Auto není trezor, Injekční sběr, Monitoring osob bez přístřeší. Postupování událostí „z ulice“ relevantním subjektům, společné řešení, zpětná vazba. Zastupování MP HK v expertních skupinách. Případová poradna, aktivní využívání vlastních i dalších informačních médií pro informování veřejnosti o aktuálních rizicích, efektivní obraně i možnostech řešení.

3 Nástroje a metodika: Jsme zastoupeni v odborných pracovních skupinách:
- Interdisciplinární tým pro řešení domácího násilí (IC) - Multidisciplinární tým pro oběti trestných činů (PMS) - Tým pro mládež (OSPOD) - Komise sociálně právní ochrany dětí (OSPOD) - Komise pro rodinu a sociální prevence (poradní orgán rady města HK) - Komunitní plánování – pracovní skupina Národnostní menšiny a osoby v nouzi Metodika: - Od roku 2007 jsme navázáni na Policii ČR (SKPV, Toxi, Cizinecká), OSPOD, PMS, státní zastupitelství a soudy, spolupracujeme se všemi subjekty, které v HK poskytují odborné poradenství a sociální služby. - Určení styčných osob v rámci MP HK a způsob předávání informací uvnitř i ven. - Určení cílových skupin, které budou postupovány na OPK (např. osoby mladší 18-ti let, DN, události, u kterých si nejsou kolegové jistí, nebo se jim to rozleželo) - Strážníci informují OPK o události, kterou je třeba postoupit, nebo že informovali oběť o možnosti obrátit se na OPK s žádostí o pomoc. - OPK bez prodlení kontaktuje protějšky (nebo oběť), vykomunikuje a zprostředkuje další pomoc. - U citlivých a závažných věcí využívá OPK mimořádné možnosti, včetně předjednání bez čekání, doprovodu, okamžité krizové intervence. - Na žádost pomáháme s orientací v situaci a nasměrováním na účinnou pomoc v místě.

4 Kazuistika Když se to uchopí hned na počátku
Seniorka opakovaně kradla v obchodě – při šetření se prokázalo, že se nejedná o zlodějku, ale že paní trpí Alzheimerovou chorobou. Kontaktována rodina, která byla mimo HK a o situaci neměla povědomí. Paní byla zařazena do projektu pomoc ohroženým seniorům. Zajištěna sociální i zdravotní pomoc. Když je malý problém indikátorem většího Začínající šikana ve škole. Informován OSPOD a při šetření zjištěno, že agresor si vybíjel vztek na slabém spolužákovi, protože sám byl druhotnou obětí DN. Aktivován Tým pro Mládež a Tým pro řešení DN. S rodinou se začalo systematicky pracovat a ve škole situaci řešilo a urovnalo odborné poradenské středisko Mozaika. Když to dlouho prochází… Na veřejném místě došlo ke znásilnění mladé dívky. Dva útočníci vyhrožovali dívce a jejímu příteli nožem. Hlídka je zadržela přímo při činu a přes razantnost zákroku byli oba pachatelé poměrně klidní. Otrlí a sebejistí byli i později při výslechu. Ukázalo se, že jde o recidivisty s velmi bohatou trestní minulostí. Oba byli od dětství stokrát řešeni za drobnou kriminalitu i přepadení a obvykle vyšli bez trestu, nebo s podmínkou. Jediným efektem jeho častých zadržení byla jejich sebejistota a narůstající agresivita.

5 Poučení Naučili jsme se komunikovat s ostatními subjekty, využíváme možnosti konzultovat jednotlivé případy. Udržujeme přátelské vztahy. Máme přehled o aktuálních rizicích ve společnosti a umíme na ně ve spolupráci s ostatními včasně reagovat. V rámci prevence jsme schopni potřebné informace (upozornění na rizika, jejich rozpoznání, efektivní předcházení i praktické řešení) okamžitě předávat konkrétním ohroženým skupinám – formou přednášek, vlastních i veřejnoprávních médií, cílených projektů. Zajištujeme kolegům zpětnou vazbu - a to jak na jejich vyžádání, tak i v rámci metodiky. Vnímáme, že si musíme udržovat aktuální přehled o sociálních službách v HK.

6 Nejméně stojí naši společnost trestné činy, které se nikdy nestanou.
Pro účely prezentace metodiky Městské policie Hradec Králové v rámci semináře „Bagatelní kriminalita neexistuje“ na půdě Parlamentu ČR dne za Městskou policii Hradec Králové zpracovali Ivan Dubec a Eva Kněžourová V Hradci Králové,


Stáhnout ppt "Bagatelní kriminalita neexistuje – MP HK"

Podobné prezentace


Reklamy Google