Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Kuchyňské stroje na mechanické zpracování surovin
Předmět: Hotelový a restaurační provoz Ročník: 1. čtyřletého maturitního oboru Gastronomie Autor: Mgr. Olga Hrabalová Kuchyňské stroje na mechanické zpracování surovin Anotace: Prezentace popisuje jednotlivé kuchyňské stroje na mechanické zpracování surovin. Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Klíčová slova: mlýnky na maso, kutry, nářezové stroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 42 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_HR1_11
3
Kuchyňské stroje na mechanické zpracování surovin
4
Obrázek č. 1
5
Mlýnky na maso slouží k přípravě mletého masa
vyrábějí se ruční nebo s elektrickým pohonem
6
části mlýnků: kovový válec otočný podávací šnek
násypka s plnícím otvorem křížový nůž řezná destička s otvory - velikost otvorů určuje jemnost pohon šneku (ruční, elektrický) ruční tlačítko (u větších strojů pákový mechanismus) - BOZP!
7
Obrázek č. 2
8
Obrázek č. 3
9
Kutry jsou stroje na sekání a současně míchání masa
jemnost mletí se řídí délkou zpracování různé velikosti (s různým obsahem a výkonem)
10
části kutru plochá kruhová mísa s ochranným krytem, mísa se otáčí kolem osy soustava srpovitých nožů upevněných na hřídeli poháněné elektromotorem
11
Obrázek č. 4
12
Obrázek č. 5
13
Nářezové stroje slouží ke krájení uzenin, studených mas, sýrů, zeleniny,...
14
druhy nářezových strojů:
ruční poloautomatické - kruhový nůž je poháněn elektromotorem, pohyb podávacího stolu je prováděn ručně plnoautomatické - kruhový nůž i podávací stůl jsou poháněné elektromotorem
15
Obrázek č. 6
16
Obrázek č. 7
17
Obrázek č. 8
18
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Literatura: Cón, F. Zařízení provozoven v kostce. 1. vyd. Úvaly: Ratio, [1997]. 125 s. METZ, R., GRÜNER, H., KESSLER, T. Restaurace a host: základní odborné vědomosti: restaurace, hotel, kuchyně. Praha: Europa – Sobotáles, s. ISBN Obrázky: č. 1, 2, 5 – 8 archiv autora č. 3, METZ, R., GRÜNER, H., KESSLER, T. Restaurace a host: základní odborné vědomosti: restaurace, hotel, kuchyně. Praha: Europa – Sobotáles, s. ISBN s.111 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.