Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kolikátého je dnes? Co je dnes?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kolikátého je dnes? Co je dnes?"— Transkript prezentace:

1 Kolikátého je dnes? Co je dnes?
Vánoční pečivo Christmas cookies – a big activity starting already at the beginning of December. Čeština Kolikátého je dnes? Co je dnes?

2 Koblížek „Když sníš, tak sníš, ale nejdříve si poslechni, jak ti pěkně zazpívám!“ a začal: „Já koblížek červený, po truhlici smetený, smetanou mísený, na másle smažený, na okně chlazený. Utekl jsem dědečkovi, babičce, zajíčkovi,vlkovi uteču i tobě,, medvěde!“ A kutálel se dál cestičkou lesem.

3 agenda Verbal aspect (review, in the past tense)
Verbal aspect (future tense forms) Prepositions taking the instrumental (mostly) New preposition s + instr. New preposition bez + gen. Instrumental case (nouns)

4 Verbal aspect Perfektum imperfektum uvařil jsem osmažil jsem
upekl jsem podíval jsem se snědl jsem vypil jsem Smažil jsem Jedl jsem Pekl jsem Pil jsem Vařil jsem Díval jsem se

5 Důraz na dokončení emphasis on completion
Kdo má hotovou esej? completed Honza: Psal jsem esej. Marie: Napsala jsem esej. Kdo má čistý obývák? Tomáš: “Uklidil jsem obývák.” Richard: Uklízel jsem obývák. Kdo zná konec románu? end Jaromír: “Přečetl jsem ‘Annu Kareninovou’.” Standa: Četl jsem “‘Annu Kareninovou’.” Kdo má hotový rukopis? manuscript Josef: “Přeložil jsem Ztracený ráj” translated Paradise lost Alena: “Překládala jsem Ztracený ráj”

6 Kdo je spolehlivější? more reliable
Rudolf říká: “Udělám domácí úkol.” Karel říká: “Budu dělat domácí úkol.” Líza říká: “Snad ti někdy budu psát esemesku.” Iveta říká: “Napíšu ti esemesku zítra, na beton.” Milena říká: “Nikdy ti nebudu psát esemesky.”

7 Past tense Která věta je správná? sentence
Babička (deep-fried).. osmažila koblížek osmažil koblížek osmažilo koblížek Koblížek …. was still hot (in temperature) byl ještě horký. byla ještě horká. Koblížek říká: „Utekl dědečkovi a babičce.“ „Utekla jsem dědečkovi a babičce.“ „Utekl jsem dědečkovi, a babičce.“ Babička …. (went to look at the window) se šla podívat na okno šla podívat se na okno šla podívat na okno

8 Prepozice Nad kopcem, lesem a domem Kde je slunce? sova
Kde je chaloupka (dům)? Kde je les? Kdo je na střeše? Kdo je před domem? Co je mezi babiznou a Mařenkou? Kdo bydlí v domě? sova Pod kopcem Na střeše Za domem Před chaloupkou (domem) košík

9 Josef Jungmann, lingvista a překladatel literatury (Přeložil Ztracený ráj do češtiny) Paradise Lost
Galerie, Rakouské centrum Socha Josefa Jungmanna je … Mezi galerií a hotelem Mezi galeriou a hotelem Mezi rakouským centrem a hotelem Mezi rakouským centrumem a hotelem Hotel

10 Svatý Jan Nepomucký Socha svatého Jana Nepomuckého stojí ….
před pěkným lesem před hernou (casino) před velkým parkem před normálním domem How to identify Nepomucký – sedm hvězdiček (stars)

11 Karel IV (čtvrtý) Socha Karla čtvrtého stojí…
za kostelem svatého Františka nad kostelem svatého Františka před kostelem svatého Františka

12 Kde je co? - vizualizace Pod velkým mostem je řeka.
Za starým autem čeká policista. Před krásnou chalupou jsou kytky a houpačky. swings Za malou vesnicí je barokní kostel. Mezi státní základní školou a psychiatrickou nemocnicí je park. Dítě je za školou. Draw a pic for each Observe: adjectives Feminine (í/ou) vs. non-feminine contrast (ým/ím)

13 Co vám chutná? to you tastes good (verb)
Mně chutná káva s …../bez …. Mně chutná černý čaj s …._bez…. káva s mlékem káva se smetanou káva s citrónem káva bez mléka černý čaj s citrónem černý čaj s medem a citrónem káva se šlehačkou káva s rumem káva bez cukru Káva bez šlehačky Káva s umělým sladidlem. (artificial sweetener) Nom. Sg? What case does the preposition “bez” take? What about “s”? Sladíte kávu nebo čaj? (sweeten) Mně chutná káva s mlékem. Mňam! Dám si ji! Mně chutná káva se smetanou. Mňam! Dám si ji! Mně chutná káva s citrónem. Mňam! Dám si ji! Mně chutná káva bez mléka. Mňam! Dám si ji! Mně chutná černý čaj s citróne. Mňam! Dám si ho! Mně chutná černý čaj s medem a citrónem. Mňam! Dám si ho! Mně chutná káva se šlehačkou. Mňam! Dám si ji! Mně chutná káva s rumem. Mňam! Dám si ji! Mně chutná káva bez cukru. Mňam! Dám si ji!

14 Shrnutí summary instrumentál singuláru substantiv
citrón (masc. normal stem final consonant) Čaj s citrónem Čaj s citrónu Čaj s citróně čaj (masc. soft stem final consonant) s čají s čajem s čaji vajíčko (neut. –o in nom sg) S vajíčku S vajíčkem Náměstí (neut. –í in nom sg) Za náměstí Za náměstím Pozor: s dítětem (nom sg. dítě) with a child

15 Shrnutí Šlehačka whipping cream, -a ending fem. Galerie –e/ě fem
Káva se šlehačkem Káva se šlehačkou Galerie –e/ě fem Restaurace s galeriou Restaurace s galerií Restaurace s galerie tramvaj (cons. Ending fem. nom sg.) Jedeme tramvajem Jedeme tramvají Jedeme tramvajou

16 Co je “mňam” a co je “bléé”? Co je dobré Co je hnusné (disgusting)
Maso s krémovou omáčkou Pizza s čokoládou. Špagety s kakaem. Mléko s octem (ocet – vinegar) Jídlo bez soli (sůl – salt) Špagety s kečupem Vepřové maso se zelím a knedlíky Banán s zmrzlinou Polévka s rezatými hřebíky rusty nails Brambory s máslem a potatoes kysanou smetanou sour cream Krupice s kakaem a máslem farina cereal

17 dialog Hašková: Co si dáte k pití, pane Král (Králi)? Kávu nebo čaj? Král: Kávu prosím. H: S mlékem nebo bez mléka? K: S mlékem. H: Sladíte? K: Ne. Kávu piju bez cukru a s mlékem. Ale čaj piju bez mléka a s cukrem. H: A já naopak kávu sladím a čaj piju bez cukru!

18 Slovní zásoba Co si dáte k pití, pane Král (Králi)? Sladíte?
Kávu piju bez cukru a s mlékem. Čaj piju bez mléka a s cukrem. A já naopak kávu sladím a čaj piju bez cukru!


Stáhnout ppt "Kolikátého je dnes? Co je dnes?"

Podobné prezentace


Reklamy Google