Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy Výživa v OVZ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy Výživa v OVZ"— Transkript prezentace:

1 Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy Výživa v OVZ
Dentální hygienistka může provádět kolektivní zdravotně-výchovnou činnost zaměřenou na prevenci zubního kazu, parodontopatií, ortodontických anomálií a na racionální výživu. (§ 16 vyhl. č. 55/2011 Sb. – náplně práce zdravotnických pracovníků. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU, Kamenice 5 Pav. A 21, míst. 316,

2 Podobnost problematiky kosmetiky a potravin z hlediska ochrany veřejného zdraví. Analogie systémů RASFF a RAPEX, v systému RAPEX záchyty potravin s obsahem toxických látek (fenol, těžké kovy, patogenní či podmíněně patogenní mikroorganismy).

3 Pojem bezpečnosti (nejen) potravin
Nepříznivý účinek pro zdraví z pohledu účinků Krátkodobých Dlouhodobých na zdraví dalších generací kumulativně toxických; vždy s ohledem na individuální vnímavost osob Bezpečnost vs. hygienická nezávadnost Látky mutagenní, karcinogenní a toxické pro reprodukci (CMR látky) v předmětech běžného užívání Doplňky stravy se sildenafilem, androgeními steroidy, sibutramin v přípravích na snižování hmotnosti; alkaloidy (atropin) v dětské výživě

4 Biologické Fyzikální Chemické Typy nebezpečí
Kontaminace primární nebo sekundární. Sekundární kontaminace se obtížněji řídí (lidský faktor). Bakterie, viry, paraziti, kvasinky a plísně Salmonella sp., Campylobacter sp., Listeria sp., Staphylococcus aureus, enteroviry (virus hepatitidy A), Listeria monocytogenes Netypické cesty přenosu: Streptococcus pyogenes, virus klíšťové encefalitidy Indikátorové mikroorganismy Fyzikální Cizí příměsi, které mohou vyvolat poranění Nanotechnologie vyžaduje princip předběžné opatrnosti Chemické Látky kontaminující: ze životního prostředí Látky aditivní: z výrobky Komunikace rizik! Nabídnout možnost volby.

5 Problém extrapolace do oblasti nízkých dávek

6 Cukr, aspartam nebo stevia?
Dipeptid dvou běžných AK (kys. asparagová + fenylalanin) Na trhu obvykle v kombinaci s Acesulfamem K (synt.) FDA zdokumentoval nežádoucí účinky (poruchy chování a krevního oběhu), údajná souvislost s poškozeními mozku a vznikem rakoviny E 951: ADI = 40 mg/kg t. hm. a den (Ramazzini 20 mg/kg t. hm. a den; prům. spotřeba 5 mg/kg t. hm. a den Rostlina z čeledi hvězdnicovitých, Paraguay (Jižní Amerika). V Evropě jako potravina nového typu Hraniční datum Toxikologická analýza steviolglykosidů neprokázala toxicitu, mutagenitu ani teratogenitu. E 960: ADI = 4 mg/kg t. hm. a den Acesulfam je syntetické sladidlo z podobné skupiny jako sacharin, jelikož se nerozkládá ani působením tepla, je vhodnější pro tepelnou úpravu. Do určité míry eliminuje netypickou chuť aspartamu a má také nižší ADI než aspartam. Steviolglykosidy: glykosid je derivát cukru (sloučeniny cukru s necukerným radikálem), pro nedostatek vědeckých údajů je zaveden princip předběžné opatrnosti. Ramazzini: autor italské studie o karcinogenitě aspartamu. Dále se u aspartamu zmiňuje např. souvislost k hyperaktivitě dětí, autismu aj.

7 Nebezpečí a riziko Nebezpečí Riziko
kvalitativní vlastnost látce „vrozená“ (toxické vlastnosti látky, patogenita mikroorganismu) pravděpodobnost uplatnění nebezpečí P = 0 … 1 Semikvantitativní hodnocení Nízké, střední, vysoké Kvantitativní hodnocení Číselné vyjádření předpokládaného počtu postižených osob, incidence atp.

8 Pět klíčů k bezpečnému stravování je jedním z komunikačních nástrojů směrem k veřejnosti.

9 Problematické oblasti ochrany spotřebitele
Tvrzení o výrobku: nesmí být používány texty, názvy, vyobrazení nebo jiné znaky, které by přisuzovaly přípravkům jiné vlastnosti, než které skutečně mají. Výživové tvrzení: informace o změněném složení Zdravotní tvrzení: informace o vztahu ke zdraví Doplňky stravy jsou hraniční a krajně nejednotná oblast. Zdravotní následky falšování: skrytě změněné složení výrobků může znamenat neočekávanou expozici.


Stáhnout ppt "Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy Výživa v OVZ"

Podobné prezentace


Reklamy Google