Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_ Organizační struktura Autor: Mgr. Yvetta Kałužová . Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky
2
Anotace výuková prezentace – podpora vyučujícího
určeno pro nástavbové studium obor Společné stravování
3
Organizační struktura
Hotelový provoz Organizační struktura
4
Organizační struktura
organizační strukturou je pevně stanoveno, kdo činí v podniku rozhodnutí a kdo dává odpovídající příkazy jsou stanoveny organizační stupně, tzn. je určen vzájemný vztah nadřízenosti, rovnocennosti a podřízenosti
5
Organizační struktura
závisí na kategorii a třídě, ve které je ubytovací zařízení zařazeno, na kapacitě a umístění ubytovacího zařízení cílem managementu je vytvořit organizační strukturu co nejjednodušší, přehlednou, umožňující co nejefektivnější dělbu práce a rozdělení odpovědnosti a pravomocí
6
Organizační struktura
Vzhledem k plněným úkolů musí být organizační struktura: účelná, tzn. smysluplně rozdělit úkoly a zajistit nerušený průběh výrobního procesu pružná, tzn. musí se rychle přizpůsobit měnícím se požadavkům a přáním hosta a změnám pracovních podmínek
7
Organizační struktura
Určení organizační struktury závisí na: velikosti hotelu rozsahu poskytovaných služeb stupni vzdělání zaměstnanců specializaci jednotlivých činností kumulací funkcí využívání externích firem
8
Úseky hotelu stravovací ubytovací a) front office
(recepce) – přijímací část b) housekeeping (úsek hotelových pokojů) – lůžková část technický
9
Příklad organizační struktury
generální ředitel sekretariát asistent ředitele stravovací úsek šéfkuchař Výrobní střediska Front Office Recepce Halové služby Concierge Sales&Marketig Public Rel. Technický úsek Personální úsek Ekonomický úsek
10
Typy organizačních struktur
liniový systém řízení, liniové řízení funkcionální systém řízení liniově-štábní systém řízení týmový – kooperační systém řízení
11
Použité zdroje SMETANA, František; KRÁTKÁ, Eva. Podnikání v hotelnictví a gastronomii -- Pro střední a vyšší hotelové školy. Praha: Fortuna, 2009, ISBN METZ, Reinhold. Restaurace a host. Praha: Europa Sobotáles, 2008, ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.