Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Yvetta Kałužová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Yvetta Kałužová"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_ Organizační struktura Autor: Mgr. Yvetta Kałužová . Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace výuková prezentace – podpora vyučujícího
určeno pro nástavbové studium obor Společné stravování

3 Organizační struktura
Hotelový provoz Organizační struktura

4 Organizační struktura
organizační strukturou je pevně stanoveno, kdo činí v podniku rozhodnutí a kdo dává odpovídající příkazy jsou stanoveny organizační stupně, tzn. je určen vzájemný vztah nadřízenosti, rovnocennosti a podřízenosti

5 Organizační struktura
závisí na kategorii a třídě, ve které je ubytovací zařízení zařazeno, na kapacitě a umístění ubytovacího zařízení cílem managementu je vytvořit organizační strukturu co nejjednodušší, přehlednou, umožňující co nejefektivnější dělbu práce a rozdělení odpovědnosti a pravomocí

6 Organizační struktura
Vzhledem k plněným úkolů musí být organizační struktura: účelná, tzn. smysluplně rozdělit úkoly a zajistit nerušený průběh výrobního procesu pružná, tzn. musí se rychle přizpůsobit měnícím se požadavkům a přáním hosta a změnám pracovních podmínek

7 Organizační struktura
Určení organizační struktury závisí na: velikosti hotelu rozsahu poskytovaných služeb stupni vzdělání zaměstnanců specializaci jednotlivých činností kumulací funkcí využívání externích firem

8 Úseky hotelu stravovací ubytovací a) front office
(recepce) – přijímací část b) housekeeping (úsek hotelových pokojů) – lůžková část technický

9 Příklad organizační struktury
generální ředitel sekretariát asistent ředitele stravovací úsek šéfkuchař Výrobní střediska Front Office Recepce Halové služby Concierge Sales&Marketig Public Rel. Technický úsek Personální úsek Ekonomický úsek

10 Typy organizačních struktur
liniový systém řízení, liniové řízení funkcionální systém řízení liniově-štábní systém řízení týmový – kooperační systém řízení

11 Použité zdroje SMETANA, František; KRÁTKÁ, Eva. Podnikání v hotelnictví a gastronomii -- Pro střední a vyšší hotelové školy. Praha: Fortuna, 2009, ISBN METZ, Reinhold. Restaurace a host. Praha: Europa Sobotáles, 2008, ISBN


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Yvetta Kałužová"

Podobné prezentace


Reklamy Google